Η «ασθένεια Τραμπ» χτυπά τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου

Η «ασθένεια Τραμπ» χτυπά τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου
epaselect epa05503479 Republican presidential nominee Donald Trump delivers remarks at a campaign rally in Fredericksburg, Virginia, USA, 20 August 2016. EPA/SHAWN THEW

Η πλήρης αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών προκαλεί μεγάλη αναταραχή στις αγορές.

Σε χαμηλά τετραμήνου βρίσκονται τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου έπειτα από την ανησυχία σχετικά με το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών και την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμβόλαια του αμερικανικού χρηματιστηρίου βρίσκονται σε συνεχή υποχώρηση κάτι το οποίο είχε να συμβεί από την κρίση του 2008.

Οι επενδυτές εκφράζουν έντονη ανησυχία εξαιτίας των δημοσιευμάτων που φέρουν τον Ντόναλντ Τραμπ πολύ κοντά ή ακόμη και πάνω από την Χίλαρι Κλίντον στην κούρσα της κάλπης στις ΗΠΑ. Ιδιαίτερο εκνευρισμό προκαλούν και οι πρόσφατες έρευνες του FBI για τις πρακτικές της Κλίντον όταν εκείνη διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και αντάλλασσε απόρρητα emails μέσω προσωπικού της δικτύου.

Για τους ανθρώπους των αγορών η Κλίντον είναι ένα πρόσωπο γνωστό και περισσότερο προβλέψιμο, όμως ο Τραμπ από την άλλη θεωρείται εντελώς απρόβλεπτος όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, την οικονομία και τις εμπορικές συναλλαγές.

Νωρίτερα το δολάριο υποχωρούσε έναντι του ευρώ ενώ πολλοί επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους στα αμερικανικά ομόλογα κι έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση στο ελβετικό φράγκο.

Ο S&P 500 αναμένεται να ανοίξει με μικρή υποχώρηση ενώ χρειάζεται μια ακόμη συνεδρίαση για να φτάσει το χειρότερο αρνητικό σερί από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Οι ασιατικές μετοχές βρέθηκαν από την πλευρά του χαμένου, ενώ στην Ευρώπη παρατηρήθηκε ελάχιστη άνοδος, χωρίς όμως να αλλάξει την αρνητική εικόνα της ημέρας.