Η Aston Martin αποκτά πρόσβαση στην ηλεκτρική τεχνολογία της Mercedes

Η Aston Martin αποκτά πρόσβαση στην ηλεκτρική τεχνολογία της Mercedes
epa08772745 Dutch Formula One driver Max Verstappen of Aston Martin Red Bull Racing in action during the 2020 Formula One Grand Prix of Portugal at the Autodromo Internacional do Algarve near Portimao, Portugal, 25 October 2020. EPA/Jose Sena Goulao / POOL Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz, που ανήκει στον όμιλο Daimler, είχε ήδη αποσπάσει μερίδιο 2,6 % από τις μετοχές τής Aston Martin και τώρα σε αντάλλαγμα έλαβε ακόμη ένα μέρος από τις μετοχές της βρετανικής μάρκας.

Η ταχεία μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στις μικρές σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίες γιατί πρέπει να ξοδέψουν μεγάλα ποσά στην ανάπτυξη των καινούργιων -αμιγώς ηλεκτρικών- αυτοκινήτων.

Η Aston Martin, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία που έχει τροφοδοτήσει με μοναδικά αυτοκίνητα τον Τζέιμς Μποντ, στη προσπάθειά της να δημιουργήσει νέα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων, συμφώνησε με τη Mercedes-Benz, να της παρέχει την ανάλογη τεχνολογία.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz, που ανήκει στον όμιλο Daimler, είχε ήδη αποσπάσει μερίδιο 2,6 % από τις μετοχές τής Aston Martin και τώρα σε αντάλλαγμα έλαβε ακόμη ένα μέρος από τις μετοχές της βρετανικής μάρκας.

Η Mercedes-Benz πρόκειται να αυξήσει το μερίδιό της στη βρετανική Aston Martin έως και 20% έως το 2023, καθιστώντας την έναν από τους μεγαλύτερους μετόχους της βρετανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως ανακοίνωσε η Aston Martin.

Η συμφωνία προβλέπει η Aston Martin να έχει πρόσβαση στη βασική τεχνολογία της Mercedes-Benz, συμπεριλαμβανομένων των υβριδικών και ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης.

Το 2013, η Aston Martin υπέγραψε συμφωνία με την Daimler για να προμηθεύσει την επόμενη γενιά αυτοκινήτων Aston Martin με κινητήρες Mercedes-AMG. Η Mercedes-AMG επρόκειτο, επίσης, να προμηθεύσει την Aston Martin με ηλεκτρικά συστήματα. Αυτή η τεχνική συνεργασία είχε σκοπό να υποστηρίξει την παρουσίαση της νέας γενιάς μοντέλων από την Aston Martin που θα ενσωματώνει νέα τεχνολογία και κινητήρες.

Το πρώτο μοντέλο για την τεχνολογία της Mercedes-Benz ήταν το DB11, που εμφανίσθηκε στο Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης του 2016, το οποίο διαθέτει, επίσης, ηλεκτρονικά συστήματα Mercedes-Benz για την ψυχαγωγία, την πλοήγηση και άλλα συστήματα. Το 2018 V8 Vantage, που παρουσιάστηκε στα τέλη του 2017, χρησιμοποίησε έναν κινητήρα διπλού υπερσυμπιεστή Mercedes-Benz V8 και συστήματα ψυχαγωγίας. Η Mercedes θα αυξήσει τη συμμετοχή της «σταδιακά» από 5% σε 20%.

Στις 31 Ιανουαρίου 2020 ανακοινώθηκε ότι ο Καναδός δισεκατομμυριούχος και επενδυτής Λόρενς Σ. Στρολ ήταν επικεφαλής μίας κοινοπραξίας που θα πληρώσει 182 εκατομμύρια λίρες σε αντάλλαγμα για το 25% του μεριδίου στην εταιρεία.

Η ομάδα Racing Point F1 θα μετονομαστεί ως Aston Martin από το 2021. Ο Λόρενς Σ. Στρολ, γεννημένος στις 11 Ιουλίου 1959, είναι Καναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, μερικός ιδιοκτήτης της ομάδας Racing Point F1 και συλλέκτης vintage Ferrari. Σύμφωνα με τον Forbes, έχει καθαρή αξία 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Λόρενς Σ. Στρολ διαθέτει μία μεγάλη συλλογή αυτοκινήτων, που αποτελείται κυρίως από Ferrari, από το Ferrari 250 GTO μέχρι το τελευταίο LaFerrari. Επίσης, είναι κάτοχος της αντιπροσωπείας Ferrari του Κεμπέκ. Διαθέτει και άλλα αυτοκίνητα, όπως McLaren και Ford GT.