Η AstraZeneca εγκαταλείπει το μη κερδοσκοπικό μοντέλο για το εμβόλιο της κατά του COVID-19, με μια μόνο εξαίρεση

Η AstraZeneca εγκαταλείπει το μη κερδοσκοπικό μοντέλο για το εμβόλιο της κατά του COVID-19, με μια μόνο εξαίρεση
Illustration picture shows the Belgian headquarters of British-Swedish pharmaceutical giant AstraZeneca, in Dilbeek, Saturday 23 January 2021. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK Photo: AFP

του David Meyer

Η AstraZeneca θα αρχίσει να αποκομίζει κέρδη από ορισμένες πωλήσεις του εμβολίου της κατά του COVID-19. Ανέπτυξε από κοινού το εμβόλιο με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και ως μέρος αυτής της συμφωνίας είχε υποσχεθεί να πουλήσει δόσεις «σε τιμή κόστους». Αλλά τώρα εγκαταλείπει αυτό το μοντέλο για τις πωλήσεις σε πλουσιότερες χώρες.

Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου την Παρασκευή, η AstraZeneca είπε ότι το εμβόλιο είχε ελαφρώς αρνητικές επιπτώσεις στα κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αν και η επίδραση έγινε ελαφρώς θετική το τελευταίο τρίμηνο. Οι μετοχές της υποχώρησαν σχεδόν 4% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

«Η Εταιρεία αναμένει τώρα να μεταφέρει σταδιακά το εμβόλιο σε μέτρια κερδοφορία καθώς λαμβάνονται νέες παραγγελίες», ανέφερε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. «Οι πωλήσεις εμβολίων κατά του COVID-19 το 4ο τρίμηνο του 2021 αναμένεται να είναι ένα μείγμα των αρχικών συμφωνιών για την πανδημία και των νέων παραγγελιών, με τη μεγάλη πλειοψηφία να προέρχεται από συμφωνίες που συνάφθηκαν την περίοδο της πανδημίας».

Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η AstraZeneca χρειάζεται ακόμη να παραδώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις χωρίς κέρδος φέτος και οι πωλήσεις με κέρδος θα ξεκινήσουν από το 2022. Σύμφωνα με τη συμφωνία της Οξφόρδης, οι χώρες χαμηλού εισοδήματος θα εξακολουθούν να μπορούν να αγοράζουν το εμβόλιο σε τιμή κόστους, αλλά διαφορετικά θα εφαρμοστεί ένα «προσιτό μοντέλο τιμολόγησης» για νέα συμβόλαια, επαναλαμβανόμενες παραγγελίες και παραγγελίες για ενισχυτικές δόσεις.

Ενώ η AstraZeneca έχει αποφύγει την αποκόμιση κέρδους από το εμβόλιο μέχρι αυτό το σημείο, πολλοί από τους ανταγωνιστές της δεν το έχουν κάνει. Η Pfizer δεν έχει αποκαλύψει με ακρίβεια πόσο κερδοφόρο είναι το εμβόλιο της, αλλά προβλέπει να αντλήσει έσοδα 36 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο φέτος. Τα έσοδα της AstraZeneca από το εμβόλιο τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους ανήλθαν σε 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Moderna, η εταιρεία που ήταν πιο επιφυλακτική όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων για τις φτωχές χώρες, θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη έως και 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το εμβόλιο της φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών. Ανέπτυξε από κοινού αυτό το εμβόλιο μαζί με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και τώρα αγωνίζεται για να διασφαλίσει ότι οι επιστήμονες των NIH δεν θα αναγνωριστούν ως εφευρέτες σε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας γενετικής αλληλουχίας που σχετίζεται με το εμβόλιο.

Πηγή: Fortune.com