Η AstraZeneca στοχεύει σε 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τον Σεπτέμβριο

Η AstraZeneca στοχεύει σε 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού έως τον Σεπτέμβριο
epa08366054 A Polish medical staff works at a drive-thru COVID-19 testing lab in Poznan, west-central Poland, 16 April 2020. Countries around the world are taking increased measures to stem the widespread of the SARS-CoV-2 coronavirus which causes the COVID-19 disease. EPA/Jakub Kaczmarczyk POLAND OUT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Sarah Marley, Bloomberg

Η AstraZeneca Plc θα διαθέσει έως και 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τον Σεπτέμβριο και έχει δεσμευτεί να παρέχει 100 εκατομμύρια δόσεις φέτος. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι η πρώτη χώρα που θα έχει πρόσβαση στο εμβόλιο σε περίπτωση επιτυχίας.

Το εμβόλιο, που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, θα λάβει 65,5 εκατομμύρια λίρες σε χρηματοδότηση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Alok Sharma. Το εμβόλιο έχει ήδη μελετηθεί σε ανθρώπους και θα μπορούσε να μπει σε δοκιμές τελικού σταδίου μέχρι τα μέσα του έτους. Άλλες 18,5 εκατομμύρια λίρες θα πάνε στο Imperial College του Λονδίνου καθώς οι δοκιμές εντατικοποιούνται.

Οι φαρμακοβιομηχανίες εντείνουν τις προσπάθειες για να δημιουργήσουν ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού πριν από την πλήρη ολοκλήρωση των δοκιμών, έτσι ώστε τα εμβόλια να είναι έτοιμα το συντομότερο δυνατό. Δεν υπάρχει ακόμη εμβόλιο για τον Covid-19, ο οποίος έχει σκοτώσει περισσότερους από 312.000 ανθρώπους παγκοσμίως και έχει μολύνει 4,7 εκατομμύρια. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δεύτερη θέση μεταξύ των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο μετά τις ΗΠΑ.

Η πανδημία προκαλεί έναν αγώνα για ανάπτυξη εμβολίου που θα μπορούσε να αφήσει πίσω τα φτωχότερα κράτη. Η γαλλική φαρμακευτική εταιρεία Sanofi προκάλεσε οργή την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να πάρουν το εμβόλιο πρώτες. Η Sanofi δήλωσε αργότερα ότι το εμβόλιό της θα είναι διαθέσιμο για όλους.

Παρόλο που οι φαρμακοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο εργάζονται πάνω σε 100 πειραματικά εμβόλια για τον Covid-19, δεν υπάρχει καμία εγγύηση επιτυχίας. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου και η διανομή του σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι ένα «τεράστιο εγχείρημα» και ο κόσμος πρέπει να μάθει να ζει με έναν ιό που «δεν μπορεί ποτέ να φύγει», δήλωσε ο Δρ. Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την περασμένη εβδομάδα.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι μια εγκατάσταση παραγωγής εμβολίων θα ανοίξει το καλοκαίρι του 2021, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, αφού λάβει συνολικά 131 εκατομμύρια λίρες σε κρατική χρηματοδότηση για την επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής.

Το Κέντρο Παραγωγής και Καινοτομίας Εμβολίων του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι σε θέση να παράγει 70 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου εντός τεσσάρων έως έξι μηνών από το άνοιγμα της μόνιμης εγκατάστασής του στην πανεπιστημιούπολη Harwell στο Oxfordshire, ανέφερε το κέντρο σε δήλωση.

Το έργο, το οποίο είναι μια μη κερδοσκοπική συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Imperial College και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, σχεδιάζει επίσης να δημιουργήσει μια προσωρινή εγκατάσταση ταχείας παραγωγής, έτσι ώστε η παραγωγή να μπορεί να ξεκινήσει μόλις ανακαλυφθεί το εμβόλιο.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει χορηγήσει 93 εκατομμύρια λίρες για να επιταχύνει το άνοιγμα της μόνιμης εγκατάστασης παραγωγής κατά 12 μήνες, καθώς και 38 εκατομμύρια λίρες για την εγκατάσταση ταχείας παραγωγής.

«Είπα ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την ανάπτυξη εμβολίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη νέα χρηματοδότηση. «Μένει πολύς δρόμος ακόμη και πρέπει να είμαι ειλικρινής ότι το εμβόλιο μπορεί να μην καρποφορήσει. Αλλά είμαστε πρώτοι σε αυτή την παγκόσμια προσπάθεια», είπε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Mail on Sunday.