Οι ατελείωτες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος CEO της Boeing

Οι ατελείωτες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει ο νέος CEO της Boeing
Ο Ντέιβιντ Καλχούν μόλις ανέλαβε τη …δυσκολότερη δουλειά στις ΗΠΑ.

του Erik Sherman

Ο Ντέιβιντ Καλχούν είναι ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Boeing – ο τέταρτος CEO της εταιρείας τα τελευταία πέντε, μόλις, χρόνια.

Ο Καλχούν είναι εξαιρετικά έμπειρος. Η τοποθέτησή του στον …θάλαμο διακυβέρνησης της Boeing έρχεται ως επιστέγασμα μιας μεγάλης καριέρας σε γνωστές εταιρείες σε διάφορους κλάδους. Συγκεκριμένα, στο παρελθόν ανέλαβε κρίσιμες θέσεις σε εταιρείες όπως η Blackstone Group, η Caterpillar και η Nielsen Holdings.

Για αυτούς που τον γνωρίζουν καλά, ο Καλχούν ξεχωρίζει ως ένα ικανό στέλεχος που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και να παρουσιάσει χειροπιαστά αποτελέσματα. Αναμφίβολα, ο ίδιος θα χρειαστεί να κινητοποιήσει το σύνολο των δεξιοτήτων του για να διορθώσει την κατάσταση στην πιο προβληματική, αυτή τη στιγμή, εταιρεία στις ΗΠΑ.

Μόλις προχθές, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβ Μνούτσιν, υπενθύμισε πόσο κρίσιμο είναι να αλλάξει πορεία η Boeing. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατάσταση στη Boeing θα επιβραδύνει την ανάπτυξη του ΑΕΠ» είπε ο Mnuchin σε συνέντευξή του στο Fox News. «Η Boeing είναι μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες της χώρας και το πρόβλημα με το 737 Max θα μπορούσε να κοστίσει στο ΑΕΠ έως και 50 μονάδες βάσης φέτος».

Ο Calhoun βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα χάος – που όμοιό του δεν θα βρει κάποιος όχι μόνο στην ιστορία της εταιρείας, αλλά και συνολικά στο σύγχρονο επιχειρείν. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, το διοικητικό συμβούλιο της Boeing τον κάλεσε να αναλάβει τα καθήκοντά του και να πετύχει το φαινομενικά ακατόρθωτο: να βρει τρόπο να ξεπεράσει ο κολοσσός της αεροναυτικής και της άμυνας τις τραγωδίες της συντριβής των αεροσκαφών της Lion Air και της Ethiopian Airlines όπου σκοτώθηκαν 346 άτομα.

Για να το πετύχει αυτό, θα πρέπει να κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των προμηθευτών, των καταναλωτών και των εργαζομένων. Επιπλέον, θα πρέπει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τις εποπτικές αρχές και να επιδιορθώσει την δυσλειτουργική εταιρική κουλτούρα που γέννησε ένα τοξικό χάσμα μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας. Το χάσμα αυτό συνοψίστηκε σε ένα μήνυμα που αντάλλαξαν εργαζόμενοι μεταξύ τους και δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, όπου αναφέρεται ότι οι σχεδιαστές του 737 MAX είναι «κλόουν», τους οποίους επιβλέπουν «μαϊμούδες».

Α, και για να μην …ξεχνιόμαστε, ο Calhoun πρέπει να καταφέρει κι αυτό που δεν κατάφερε ο προκάτοχός του, Dennis A. Muilenburg: να επαναφέρει στους αιθέρες τα καθηλωμένα στο έδαφος 737 MAX.

Ο χρόνος, πάντως, δεν είναι με το μέρος του καθώς η εταιρεία «καίει» ρευστό ακατάπαυστα. Το τρίτο τρίμηνο, η απώλεια ρευστού για τη Boeing ήταν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Και η υπομονή όλων αρχίζει και τελειώνει…