«Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ε.Ε. που πρέπει να αλλάξει»

«Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ε.Ε. που πρέπει να αλλάξει»

Μήνυμα του Ιταλού πρωθυπουργού μέσω twitter εν όψει της  επίσκεψης του στην Ελλάδα.

«Αύριο στην Αθήνα για να πούμε στους Έλληνες ότι θέλουμε μια άλλη Ευρώπη, με εργασία, πολιτισμό και ελπίδα ως λέξεις-κλειδιά. Η Αθήνα είναι το σύμβολο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να αλλάξει». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter εν όψει της αυριανής επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, ο οποίος φτάνει στην Αθήνα αύριο Κυριακή και το μεσημέρι της Δευτέρας θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, σημειώνει πως πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επισκέψεις του.

Διαβάστε: Τα «βρήκανε» πάλι Κίνα-Ε.Ε.

«Έρχομαι στην Αθήνα για να ενθαρρύνω την ελληνική κοινή γνώμη και για να πω ότι υπάρχει μια Ευρώπη που θέλει να βοηθήσει την Ελλάδα, ώστε να βοηθήσει και τον εαυτό της», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σε συνέντευξή που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και διευκρίνισε ότι «κύριο θέμα στη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά θα είναι το μέλλον της Ευρώπης, της γηραιάς ηπείρου που πρέπει να γίνει διαφορετική από τη σημερινή, ώστε οι πολίτες να πάψουν να την εκλαμβάνουν ως μητριά και τιμωρό, να την δουν ως πηγή ελπίδας και ένα σύνολο που προσφέρει θετικές ευκαιρίες».

Ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε εξάλλου ότι σε αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η συνεργασία ενόψει των δυο ευρωπαϊκών προεδριών -της Ελλάδας και της Ιταλίας- το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2014.

«Κατά την συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό πρόκειται να θέσουμε τις βάσεις για την ευρωπαϊκή κοινή δράση, για το πώς οι προεδρίες μας μπορούν να βοηθήσουν τη μεσογειακή Ευρώπη, την οικονομική της ανάπτυξη και να αντιμετωπίσουν, επίσης, το μεγάλο θέμα της λαθρομετανάστευσης», τόνισε ο κ. Λέτα.

Διαβάστε: Οι αλλαγές που φέρνει το νέο μνημόνιο

Η «εργασία» είναι η «λέξη-κλειδί» για όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με τον 47χρονο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συνασπισμού.

«Στην τελευταία ευρωπαϊκή σύνοδο, με την έγκριση του Προγράμματος Εγγυήσεων για τους Νέους, έγιναν σημαντικά βήματα. Σε εθνικό επίπεδο, επίσης, στην Ιταλία ήταν εξίσου σημαντική η επένδυση 1,5 δισεκ. ευρώ για να χρηματοδοτηθεί η μείωση των φόρων για τους εργοδότες οι οποίοι προσλαμβάνουν νέους. Το πρόβλημα αυτό, η ανεργία των νέων, είναι η μάστιγα όλης της ηπείρου μας. Επείγει να δοθούν απαντήσεις, πρέπει να γίνουν η κοινή μας σημαία, διότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταστραφεί η ελπίδα», εξηγεί ο Ενρίκο Λέτα.

Σε ό,τι αφορά τον αγωγό φυσικού αερίου TAP (Trans Adriatic Pipeline) o Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ότι την 11η Αυγούστου θα μεταβεί στο Μπακού, στο Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να έχει συνομιλίες σχετικά με «το σημαντικότατο αυτό σχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Είναι ένα έργο που θα επιτρέψει στις δύο χώρες να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο ενεργειακό μέλλον» τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ