Η Avis φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Car Sharing

Η Avis φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Car Sharing
Οι επενδύσεις 200 εκατ. ευρώ και η μεγάλη ανανέωση του στόλου αυτοκινήτων.

Εξήντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά συμπληρώνει φέτος η Avis, η οποία κατάφερε να διατηρήσει και το 2019 την ηγετική της θέση στις μισθώσεις αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά. Η διοίκηση έκανε λόγο για μια ανέλπιστα καλή πορεία οικονομικών μεγεθών που ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες, η οποία κατά κύριο λόγο οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα, στο ρεκόρ που σημείωσε ο τουρισμός, στην αύξηση του ΑΕΠ, αλλά και στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον που ευνόησε το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τη χρονιά που πέρασε, ο κύκλος εργασιών της Avis έκλεισε στα €190 εκατ., με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα €95 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων (PBT) στα €31 εκατ., ενώ η αξία ενεργητικού της Εταιρίας σήμερα, ξεπερνάει τα €500 εκατ.

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν επενδύσεις ύψους €200 εκατ., με το ειδικό βάρος να πέφτει στην ανανέωση και μεγέθυνση του στόλου της, ο οποίος ξεπέρασε τα 38.000 οχήματα. Με την αγορά 11.000 νέων οχημάτων, η Εταιρία υλοποίησε το 10% των ταξινομήσεων της Ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου, αυξάνοντας κατά 30% τους πελάτες της στις υπηρεσίες μακροχρόνιων μισθώσεων (leasing). Εντυπωσιακές ήταν οι επιδόσεις της Avis και στις υπηρεσίες βραχυχρόνιων μισθώσεων (rent a car), συγκεντρώνοντας πάνω από 2 εκατ. ημέρες ενοικίασης μέσα στο 2019, ενισχύοντας ουσιαστικά το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Έρχεται η πρώτη εφαρμογή car sharing στην Ελλάδα

Στο πλαίσιο της παροχής προσωποποιημένων υπηρεσιών, που εκσυγχρονίζουν τα δεδομένα στον κλάδο της μετακίνησης, η Avis σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων θα παρουσιάσει την πρώτη Car Sharing εφαρμογή στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες, καθώς βρίσκεται ήδη στη διαδικασία πιλοτικής λειτουργίας του. Μέσα από αυτή την εφαρμογή, βασικός στόχος είναι η παροχή εύκολων λύσεων μετακίνησης για όλους μέσα στην πόλη, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα αποσυμφόρηση του αστικού κέντρου, καθώς και βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Αθήνας.

«Η ομάδα της Avis έχει ετοιμάσει μια εφαρμογή για car sharing on demand, η οποία μοιάζει πολύ με την εφαρμογή των πατινιών lime. Επενδύουμε σε mobile υπηρεσίες και στο συγκεκριμένο project θέλουμε η εμπειρία του πελάτη να είναι όπως αυτή που βιώνει όταν μπαίνει στο Amazon. Πρόκειται για μια επένδυση που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ο πελάτης θα μπορεί να επιλέγει το αυτοκίνητο που θέλει και χωρίς μεσάζοντες να το παραλαμβάνει» λέει ο κ. Ταπραντζής.

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως το εμπορικό λανσάρισμα θα γίνει όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές στην πόλη και όταν θα έχει καλλιεργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα.

«Ως εταιρεία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στο κομμάτι του retail leasing. Επενδύουμε σημαντικά ποσά προαγοράζοντας χιλιάδες καινούρια αυτοκίνητα. Η AVIS αγοράζει πάνω από το 10% των καινούριων αυτοκινήτων. Πετυχαίνουνε καλές τιμές τις οποίες στη συνέχεια μεταφέρουμε στους πελάτες μας».

Ο κ. Ταπραντζής αναφέρθηκε στην αναστολή που έχει ο Έλληνας για το leasing, απόρροια της προσκόλλησης στην έννοια της ιδιοκτησίας με την οποία έχει μεγαλώσει. Αποκαλύπτει πως 3000 νέοι πελάτες δοκίμασαν το retail leasing και πως η αγορά είναι πολύ κοντά στο να κάνει το επόμενο βήμα. «Το leasing εξαρτάται άμεσα από την ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας. Για την τρέχουσα χρονιά στόχος μας είναι να αναπτύξουμε το στόλο μας κατά 12% με 13%, ξεπερνώντας τις 9.000 ταξινομήσεις και αυξάνοντας των αριθμό του στόλου στα 40.000 αυτοκίνητα από 38.000 πέρυσι» υπογράμμισε προσθέτοντας πως τα  μικρά SUV και τα αυτοκίνητα πόλης καταγράφουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, με το μέσω μίσθωμα στην Ελλάδα να αγγίζει τα 220 ευρών συν ΦΠΑ.

Όσον αφορά τη χρέωση για το car sharing είναι με το λεπτό και εξασφαλίζει στο χρήστη του αυτοκινήτου, εκτός από βενζίνη και χρήση του οχήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις και το πάρκινγκ. Δεδομένου ότι πρόκειται για υπηρεσία άνεσης, το κόστος είναι υψηλότερο και γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το ταξί. Επικαλούμενος το παράδειγμα της Δανίας τόνισε ότι η χρέωση είναι 1 ευρώ το λεπτό και πως στην Ελλάδα ενδεχομένως να είναι λίγο φθηνότερη.

«Σιγά σιγά οι αυτοκινητοβιομηχανίες καταργούν τα μικρά αυτοκίνητα. Οι προκλήσεις για το που οδεύει ο κλάδος είναι μεγάλες. Πάρτε για παράδειγμα την TESLA, η οποία λανσάρει μια διαφορετική προοπτική της αυτοκίνησης. Αν αθροίσει κανείς όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν φτάνουν την κεφαλαιοποίηση της TESLA και αυτό δείχνει ότι τα δεδομένα στο μέλλον θα αλλάξουν. Οφείλουμε και εμείς με τη σειρά μας να επενδύσουμε σε αυτή την καινοτομία ως leader του κλάδου» καταλήγει ο κ. Ταπραντζής.

Ο κορωνοϊός «χτυπά» και το αυτοκίνητο

«Το 2020 είναι μια χρονιά από την οποία περιμένουμε πολλά. Οι εκτιμήσεις μας για την πορεία του κλάδου, αλλά και της εταιρείας, πριν από την εξάπλωση του κορωνοϊού ήταν θετικές. Δεν σας κρύβω ότι με αυτές τις εξελίξεις δημιουργούνται σημαντικές αμφιβολίες αναφορικά με το πώς θα αναπτυχθεί η παγκόσμια οικονομία και πώς θα διαμορφωθούν οι τουριστικές ροές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της Avis, Ανδρέας Ταπραντζής.

Οι πρώτες ενδείξεις για την Ελλάδα υπάρχουν με τον κ. Ταπραντζή να τονίζει ότι ενώ τον Ιανουάριο σημειωνόταν μια αύξηση της τάξης του 6% στις αφίξεις ξένων τουριστών, τις τελευταίες μέρες του Φεβρουαρίου καταγράφεται μια πτώση λόγω των ακυρώσεων σε ταξίδια επαγγελματικά και αναψυχής που γίνονται τελευταία στιγμή λόγω κορωνοϊού. Ο κ. Ταπραντζής δηλώνει παρόλα αυτά αισιόδοξος λέγοντας πως πρόκειται  για μια επιδημία με χαμηλή θνησιμότητα που πρέπει επιτέλους να παρουσιαστεί στις σωστές της διαστάσεις ώστε να μην τρομοκρατείται άδικα ο κόσμος.

«Θεωρώ ότι το θέμα θα λυθεί σύντομα και ότι δεν θα επηρεαστούν οι κρατήσεις για τους θερινούς μήνες στην Ελλάδα. Σίγουρα η οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από τέτοιου είδους γεγονότα και αυτό το είδαμε και στην πτώση που κατέγραψαν διεθνώς τα χρηματιστήρια. Δυστυχώς κάποιες δουλειές που κλείστηκαν και χάθηκαν, δεν ξαναγυρνάνε» επεσήμανε.