Η αξία των MBA μειώνεται. Γιατί;

Η αξία των MBA μειώνεται. Γιατί;

Το συγκεκριμένο δίπλωμα παραμένει ευπρόσδεκτο, αλλά δεν είναι πλέον απαραίτητο.

του Γιεν Βίτσνερ

Καθώς οι σχολές διοίκησης επιχειρήσεων ανταγωνίζονται σφοδρά τη Σίλικον Βάλεϊ για νέους υποψήφιους, υπάρχει άλλος ένας λόγος να μην πάρετε MBA: το αφεντικό σας ίσως να μην σας το ζητήσει.

Σύμφωνα με ένα άρθρο στη The Wall Street Journal, κάποιες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, που παραδοσιακά ζητούσαν από τους νεοπροσληφθέντες εργαζομένους τους να κάνουν σπουδές MBA ύστερα από μερικά χρόνια στη δουλειά, αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη συγκεκριμένη πολιτική. Το άρθρο επικαλείται την εταιρεία GTCR, η οποία σύντομα θα αρχίσει να δίνει προαγωγή σε ικανούς συνεργάτες ακόμα κι αν δεν έχουν μεταπτυχιακό τίτλο στις σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων, όπως ζητείτο παλαιότερα.

Πέρα από τον σκεπτικισμό γύρω από το κατά πόσο ένα MBA μπορεί να βελτιώσει τις δεξιότητες κάποιου, οι αλλαγές στην εταιρική πολιτική έχουν ως αφετηρία το αυξανόμενο κόστος της φοίτησης σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων, το οποίο μπορεί να φτάσει έως και στο 1 εκατομμύριο δολάρια. Τα δίδακτρα μπορούν να φτάσουν στις 100.000 δολάρια στις κορυφαίες σχολές, όπως στο Χάρβαρντ και στο Στάνφορντ, ενώ και η εγκατάλειψη μιας θέσης εργασίας σε εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων κατά τη διάρκεια της φοίτησης κοστίζει, όταν οι ετήσιες απολαβές φτάνουν τις 300.000 δολάρια ή και παραπάνω.

Άλλες εταιρείες ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, όπως η KKR, η Blackstone, η Apollo Global Management και η Silver Lake, έχουν επίσης υιοθετήσει αρκετά «ελαστικές» πολιτικές ως προς το MBA, σύμφωνα με την εφημερίδα. Όπως λέει και ο Μάικλ Γκούντμαν από την εταιρεία προσλήψεων Long Ridge Partners, «κατά τα τελευταία 10-15 χρόνια, το MBA συνεχίζει να είναι ευπρόσδεκτο αλλά έχει πάψει να είναι απαραίτητο».

Ακόμα και η αναρρίχηση στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου ίσως να μην απαιτεί πλέον ένα MBA. Για παράδειγμα, κανένας από τους επικεφαλείς των τμημάτων ιδιωτικών κεφαλαίων και ακινήτων της Blackstone, που είναι υποψήφιοι για να αναλάβουν στο μέλλον τα καθήκοντα του CEO, δεν έχει τέτοιο πτυχίο.

Σε μια παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα τον Μάρτιο, ο τωρινός διευθύνων σύμβουλος της Blackstone Στίβεν Σβάρτσμαν δήλωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις ο εργαζόμενος είναι τόσο καλός από μόνος του που «η σχολή διοίκησης επιχειρήσεων δεν θα τον ωφελούσε ιδιαίτερα». Αντίθετα, θα μπορούσε να «χρησιμοποιήσει την εταιρεία ως το πανεπιστήμιό του».

Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι το MBA έχει εξαλειφθεί από τις εταιρείες. Εφτά ή οχτώ ανώτερα στελέχη στην GTCR κατέχουν MBA, αν και το πτυχίο δεν συναντάται εξίσου συχνά στα βιογραφικά των κατώτερων στελεχών της εταιρείας.

Ένα άλλο μπόνους της κατοχής MBA είναι μισθολογικό: στις ΗΠΑ, οι μέσες ετήσιες απολαβές ενός νεοπροσληφθέντα με MBA είναι 100.000 δολάρια, 45.000 δολάρια περισσότερα από τις αντίστοιχες κάποιου που κατέχει μόνο πρώτο πτυχίο.