Η Barclays «εγκαταλείπει» την Αφρική έπειτα από 100 χρόνια

Η Barclays «εγκαταλείπει» την Αφρική έπειτα από 100 χρόνια
Barclays sera la première banque à devoir répondre à la justice britannique dans le cadre de l'affaire de manipulation présumée du taux interbancaire Libor. Guardian Care Homes, gestionnaire de maisons de retraite médicalisées de Wolverhampton, réclame 37 millions de livres (46 millions d'euros) à Barclays pour tromperie présumée liée à des produits de couverture de taux d'intérêt appelés swaps, dont les taux étaient calculés à partir du Libor. /Photo prise le 30 août 2012/REUTERS/Olivia Harris

H απόφαση εκτελείται από τον πρώην τραπεζίτη της JP Morgan και CEO της βρετανικής τράπεζας Jess Staley.

H Barclays Plc ανακοίνωσε την έξοδό της από την αγορά της Αφρικής την Τρίτη, σημειώνοντας ένα τέλος στους 100 ετών δανειστές της Κένυας.

Η αναθεώρηση αυτή εκτελείται από τον πρώην τραπεζίτη της JP Morgan, Jess Staley, ο οποίος έγινε CEO της Barclay πριν τρεις μήνες. Σε δήλωσή του, ο Staley δήλωσε ότι η στρατηγική της τράπεζας θα στηριχθεί στη δύναμη των δυο μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών κέντρων του κόσμου, στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.

Η τράπεζα θα έχει δυο τμήματα στο μέλλον: Το ένα θα εξυπηρετεί προσωπικούς και εταιρικούς πελάτες του Ηνωμένου Βασιλείου και το δεύτερο θα είναι μια διατλαντική επιχείρηση, η οποία θα επικεντρώνεται στη διεθνή επιχειρηματική και την επενδυτική τραπεζική.

Η Barclays δραστηριοποιείται στην Αφρική πάνω από 100 χρόνια και σύμφωνα με τον Staley «η απόφαση να πωλήσει το μερίδιό της στη Barclays Africa Group ήταν πολύ δύσκολη». Η κίνηση αυτή θα διαρκέσει περίπου δυο με τρία χρόνια μέχρι να υλοποιηθεί, ωστόσο θα επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει τον αριθμό των απασχολούμενων κατά περίπου 40.000 αλλά και να γίνει μια απλούστερη οργάνωση.

Ακόμη, η Barclays θα αποχωρήσει και από την Αίγυπτο και τη Ζιμπάμπουε, όπου λειτουργεί ξεχωριστά.

Οι απώλειες της τράπεζας για το 2015, ήταν μεγαλύτερες από ότι είχαν υπολογίσει οι αναλυτές, ενώ οι μετοχές των συναλλαγών στο Λονδίνο μειώθηκε σχεδόν κατά 10% μετά την εν λόγω ανακοίνωση. Από την άλλη, οι επενδυτές έχουν μειώσει τα μερίδια της τράπεζας κατά 25% το τρέχον έτος και 35% τους τελευταίους έξι μήνες.