Οι μπαταρίες αποκτούν … αλμυρή γεύση

Οι μπαταρίες αποκτούν … αλμυρή γεύση

Η πρώτη μπαταρία ιόντων νατρίου μεγέθους τσέπης είναι εδώ (σχεδόν)!

της Χίλαρι Μπρουκ

Το αποτέλεσμα της πρώτης προσπάθειας γάλλων ερευνητών για να δημιουργηθεί ένας επαναφορτιζόμενος ανταγωνιστής προς τις μπαταρίες ιόντων λιθίου ίσως βρεθεί στην αγορά σε 5 έως 10 χρόνια.

Πρόκειται για την πρώτη μπαταρία ιόντων νατρίου σε βιομηχανικό μέγεθος. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων νατρίου που αχνοφαίνονται στον ορίζονται εδώ και δεκαετίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια πιο οικονομική και πιο προσιτή εναλλακτική στις μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σας πειράζει λίγο νάτριο στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία σας; Ερευνητές στην Γαλλία ανήγγειλαν το πρώτο τους πρωτότυπο για μια μικρού μεγέθους μπαταρία ιόντων νατρίου.

Παρόλο που οι μπαταρίες ιόντων νατρίου βρίσκονται επί τω έργω εδώ και δεκαετίες, το εν λόγω πρωτότυπο είναι το πρώτο που τοποθετεί ένα αλμυρό διάλυμα σε επαναφορτιζόμενη μορφή. Μη βιαστείτε, όμως, να πετάξετε τις παλιές μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθώς σύμφωνα με τον χημικό Ζαν-Μαρί Ταρασκόν, ο οποίος συνέβαλε στη δημιουργία του πρωτοτύπου, είναι πιθανό να απαιτηθούν περίπου 5 με 10 χρόνια έως ότου το πρωτότυπο αυτό διατεθεί στην αγορά.

Δημιούργημα μιας ομάδας ερευνητών μπαταριών με έδρα στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, η νέα μπαταρία ιόντων νατρίου 168Α αποτελεί μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία που είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος σε σχέση με την οικιακής χρήσης μπαταρία ΑΑ (οι 168Α χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές, ηλεκτρονικά τσιγάρα, καθώς επίσης και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όπως τα Τesla).

Και μπορεί η μπαταρία να μην είναι στο ίδιο επίπεδο με τις σημερινές μπαταρίες ιόντων λιθίου, το πρωτότυπο όμως μπορεί κάλλιστα να συγκριθεί με κάποιες από τις πρώτες μπαταρίες ιόντων λιθίου της Sony που έκαναν την εμφάνισή τους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Με μια ικανοποιητική πυκνότητα ενέργειας, μπορεί να κρατήσει έως και 2.000 φορτίσεις και επαναφορτίσεις προτού αρχίσει η απόδοσή της να φθίνει.

Υπάρχει η προσδοκία ότι αυτές οι νέες μπαταρίες ιόντων νατρίου, με μια ελαφρά βελτίωση, μπορούν να αναδειχθούν σε σημαντικό ανταγωνιστή σε ορισμένα τμήματα της πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων αγοράς μπαταριών ιόντων λιθίου (η αγορά προβλέπεται να αυξηθεί σε πάνω από 33 δισ. δολάρια ως το 2019). Το νάτριο, όντας άμεσα διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο, θα μπορούσε να παρέχει μια πιο άφθονη – και οικονομικότερη – εναλλακτική.

Οι μπαταρίες των σύγχρονων κινητών τηλεφώνων και τα τροφοδοτικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι φτιαγμένα από πιο σπάνια ηφαιστειακά πετρώματα και υποθαλάσσιες αλμυρές λίμνες, ενώ οι μπαταρίες ιόντων νατρίου θα μπορούσαν να προκύπτουν από λιγότερο σπάνιες φυσικές πηγές, όπως, για παράδειγμα, από το θαλασσινό νερό.

Κάποιοι άλλοι ερευνητές έχουν προτείνει τις δικές τους λύσεις έναντι μιας πιθανής επερχόμενης έλλειψης λιθίου, όπως η συγκομιδή φυκιών, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει καταφέρει να εφαρμόσει στην πράξη την τεχνολογία αυτή.

Οι νέες μπαταρίες θα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορες και πιο δυνατές προκειμένου να ανταγωνιστούν για μια θέση στην αγορά των μπαταριών ιόντων λιθίου. Τον Νοέμβριο, η Huawei αποκάλυψε την πιο σύγχρονη, γρήγορη τεχνολογία φόρτισης μπαταριών ιόντων λιθίου – φόρτιση ενός τηλεφώνου περίπου κατά 50% σε μόλις πέντε λεπτά. Εάν το πρωτότυπο των Γάλλων μπορέσει να σταθεί ανταγωνιστικά στην τελευταία αυτή τεχνολογία, τότε οι ίδιοι ίσως και να αξίζουν μια θέση στην αγορά μπαταριών.