Η Beyoncé διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με τον Φίλιπ Γκριν της Topshop

Η Beyoncé διακόπτει κάθε επιχειρηματική σχέση με τον Φίλιπ Γκριν της Topshop

Τι την οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

Η Beyoncé διέκοψε κάθε επιχειρηματική σχέση με τον μεγιστάνα της αλυσίδας Topshop, Φίλιπ Γκριν, που είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση, ρατσισμό και bullying.

Το 2016, η τραγουδίστρια είχε λανσάρει την εταιρεία ρούχων Ivy Park, από κοινού με την Arcadia Group του Φίλιπ Γκριν. Μετά τις καταγγελίες όμως, η εταιρεία της Beyoncé, Parkwood Entertainment, εξαγόρασε το 50% που κατείχε ο μεγιστάνας. Στην επίσημη ανακοίνωση της Ivy Park σημειώνεται ότι «μετά από συζητήσεις σχεδόν ενός έτους, η Parkwood κατέχει πλέον το 100% των μετοχών της γραμμής ρούχων». Εκπρόσωπος της Arcadia Group επιβεβαίωσε την συναλλαγή.

Ο Γκριν και η Beyoncé είχαν ανακοινώσει τα σχέδιά τους για νέα μία γραμμή αθλητικών ρούχων το 2014. Δύο χρόνια αργότερα τα πρώτα κομμάτια ανέβαιναν στα ράφια της αλυσίδας καταστημάτων Topshop, μια αλυσίδα ρούχων που ανήκει στην Arcadia. Τον προηγούμενο μήνα όμως, ο βουλευτής των Εργατικών Πίτερ Χέιν, μιλώντας στη Βουλή των Λόρδων, δήλωσε πως  δισεκατομμυριούχος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. Ο Χέιν διευκρίνισε ότι τον προσέγγισε ένα πρόσωπο που εμπλέκεται στην υπόθεση και ο ίδιος εκτίμησε ότι ήταν «καθήκον» του και «προς το δημόσιο συμφέρον» να αποκαλύψει την ταυτότητα του Γκριν, που μέχρι τότε δεν είχε γίνει γνωστή. Τόνισε μάλιστα ότι ο επιχειρηματίας «δαπάνησε σημαντικά ποσά για να κρύψει την αλήθεια για τις πράξεις του, τις επαναλαμβανόμενες σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τη ρατσιστική συμπεριφορά του».

Ο δισεκατομμυριούχος είναι επίσης αντιμέτωπος και με καταγγελίες για ρατσιστική συμπεριφορά τις οποίες αρνείται κατηγορηματικά, όπως και αυτές για σεξουαλική παρενόχληση. Ο ίδιος υποστηρίζει πως τα όποια σχόλια έκανε προς υπαλλήλους του ήταν στο πλαίσιο αστεϊσμού και δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει. Νυν και πρώην υπάλληλοι της Arcadia Group όμως μιλούν για κλίμα φόβου, εκφοβισμού και παρενόχλησης στην εταιρεία.

Όπως μάλιστα μεταδίδει η εφημερίδα Guardian, αρκετοί υπάλληλοι έλαβαν παχυλές αποζημιώσεις εκατομμυρίων λιρών στο πλαίσιο συμβιβασμών για να αποσύρουν τις καταγγελίες τους. Μάλιστα, σύμφωνα με την Guardian, τέτοιου είδους διευθετήσεις ήταν μέρος ευρέως διαδεδομένης κουλτούρας σιωπής στον όμιλο Arcadia. Σύμφωνα με άτομα στον όμιλο, ο Γκριν παρενοχλούσε το προσωπικό, αλλά λίγοι ένιωθαν ότι μπορούσαν να μιλήσουν, ενώ οι ανώτεροι υπάλληλοι αγνοούσαν τη συμπεριφορά του. Όχι όμως και η τέως διευθύντρια στα Topshop, Jane Shepherdson που κατηγορεί τον Green για απαράδεχτη συμπεριφορά στον χώρο εργασίας, υποστηρίζοντας πως το bullying εξακολουθεί να υφίσταται στην εταιρεία. Εκπρόσωπος της Arcadia αρνήθηκε να σχολιάσει τις καταγγελίες της Shepherdson.