Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance αναστέλλει τις τραπεζικές μεταφορές σε ευρώ  

Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance αναστέλλει τις τραπεζικές μεταφορές σε ευρώ  
Binance logo displayed on a phone screen and representation of cryptocurrencies are seen in this illustration photo taken in Krakow, Poland on June 28, 2021 (Photo by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Αναστέλλει προσωρινά τις τραπεζικές καταθέσεις σε ευρώ μέσω SEPA το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Binance, σύμφωνα με email που εστάλη σε χρήστες.

Το email αναφέρει ότι από τις 8:00 π.μ. (GMT) την Τετάρτη Ιουλίου 2021, οι χρήστες δεν θα μπορούν πλέον να καταθέσουν χρήματα μέσω του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε Ευρώ (SEPA).

Ωστόσο, θα μπορούν να κάνουν καταθέσεις μέσω πιστωτικών καρτών.  Η κίνηση οφείλεται σε «γεγονότα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε»υποστηρίζει το ανταλλακτήριο.

«Τυχόν καταθέσεις που επιχειρήθηκαν μέσω του SEPA στο μεταξύ θα επιστραφούν εντός 7 εργάσιμων ημερών. 

Οι αναλήψεις SEPA δεν επηρεάζονται από αυτήν την αναστολή», ανέφερε η Binance.

Η Binance, οι περιορισμοί και η Άγρια Δύση στην αγορά κρυπτονομισμάτων

Σε σειρά περιορισμών υπόκειται τον τελευταίο καιρό ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, η Binance, που, κατά τ’ άλλα, σημειώνει θεαματική εξέλιξη. 

Μόνο το 2021 έχουν διενεργηθεί μέσω Binance συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων – και όλα αυτά χάρη σε έναν αστερισμό ανά τον κόσμο συνεργατών. Η εταιρεία του Changpeng Zhao βρίσκεται παντού και πουθενά. Πλέον, όμως, πρέπει να αντιμετωπίσει τον έλεγχο των δυτικών ρυθμιστικών αρχών.

Προηγουμένως, ο Καναδοκινέζος ιδιοκτήτης της είχε εκδιωχθεί από την Κίνα, αλλά και από την Ιαπωνία, λαμβάνοντας προειδοποίηση πως δεν είχε εξουσιοδότηση για την πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω κρυπτονομισμάτων. Μέχρι που προσγειώθηκε στη Μάλτα, με τον τότε πρωθυπουργό να καλωσορίζει την Binance με ανοιχτές αγκάλες, παρά τις περί του αντιθέτου εισηγήσεις από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Ο Zhao, του οποίου η περιουσία εκτιμήθηκε από το Forbes σε σχεδόν 2 δισ. δολάρια όταν το bitcoin ανέβαινε τον Μάρτιο, επιμένει ότι η εταιρεία δεν έχει επίσημη έδρα. «Πρέπει να έχετε μια οντότητα, πρέπει να έχετε μια έδρα, πρέπει να έχετε έναν τραπεζικό λογαριασμό.

Όλα αυτά τα πράγματα δεν χρειάζεται να υπάρχουν για εταιρείες blockchain», είπε σε μια διάσκεψη το 2020.

Κάπως έτσι, η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η τοπική εταιρεία της Binance δεν επιτρέπεται να διεξάγει πράξεις που σχετίζονται με ρυθμιζόμενες χρηματοοικονομικές δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η Binance Markets, ο βραχίονας της εταιρείας, υπέβαλε αίτηση εγγραφής στην Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς και απέσυρε την αίτησή της στις 17 Μαΐου.

«Ένας σημαντικά υψηλός αριθμός επιχειρήσεων κρυπτογράφησης δεν πληροί τα απαιτούμενα πρότυπα» σύμφωνα με τους κανονισμούς για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» δήλωσε εκπρόσωπος της FCA σε email.

«Από τις εταιρείες που έχουμε αξιολογήσει μέχρι σήμερα, πάνω από το 90% έχει αποσύρει τις αιτήσεις μετά την παρέμβασή μας».

Παράλληλα, ο οικονομικός παρατηρητής της Ιαπωνίας εξέδωσε δήλωση στις 25 Ιουνίου, αναφέροντας ότι η Binance δεν μπορεί να κάνει συναλλαγές στη χώρα. Αλλά ακόμα και η Νομισματική Αρχή των Νήσων Cayman δήλωσε ότι η Binance δεν έχει εξουσιοδότηση να λειτουργεί ως ανταλλακτήριο και «διερευνά» εάν κάποια από τις δραστηριότητές της σχετίζεται με τον φορολογικό παράδεισο. Την Παρασκευή 3 Ιουλίου, η Ταϊλάνδη υπέβαλε ποινική καταγγελία εναντίον της εταιρείας για φερόμενη λειτουργία χωρίς άδεια.

«Φόβοι για ξέπλυμα»

Η επίθεση ρυθμιστικών αρχών εναντίον της εταιρείας και ορισμένων θυγατρικών της οφείλεται στο γεγονός ότι οι οικονομικοί επόπτες σε όλο τον κόσμο ανησυχούν ότι χρήματα από ναρκωτικά, ransomware και άλλα εγκλήματα «ξεπλένονται» μέσω μη εποπτευόμενων κόμβων που έχουν να κάνουν με τα κρυπτονομίσματα. «Τα ανταλλακτήρια είναι τα σύνορα μεταξύ του σκοτεινού ιστού και του ρυθμιζόμενου fiat κόσμου», λέει ο Tom Keatinge, ειδικός σε θέματα οικονομικού εγκλήματος στο Royal United Services Institute. Η σύγκρουση με την Binance δίνει μια γεύση για το τι θα επακολουθήσει, λένε οι ειδικοί.

Πενήντα δύο χώρες ρυθμίζουν τώρα «παρόχους υπηρεσιών ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων» και έξι τους έχουν απαγορεύσει εντελώς.

Οι αρχές φοβούνται ότι οι traders χρησιμοποιούν βρώμικα χρήματα για να αγοράσουν τα ψηφιακά ισοδύναμά τους ή να το αποδεχτούν ως πληρωμή για εγκληματικές δραστηριότητες.

«Η αγορά των κρυπτονομισμάτων είναι μια άγρια ​​δύση του τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και σε μεγάλο βαθμό εξακολουθεί να είναι» λέει ο David Lewis, εκτελεστικός γραμματέας της FATF. Από την άλλη, η Binance λέει ότι είναι «κατηγορηματικά αναληθές» ότι στερείται επαρκούς ικανότητας συμμόρφωσης και συνεχίζει να επενδύει.