Η Bosch κάνει «focus» στο Internet of Things

Η Bosch κάνει «focus» στο Internet of Things
O Διευθύνων Σύμβουλος της Bosch Ελλάδας Ιωάννης Κάπρας, ακούει ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έγινε στο ξενοδοχείο King George στο Σύνταγμα με θεματική "Η Bosch Ελλάδας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Αύξηση του κύκλου εργασιών για 2η συνεχή χρονιά.", την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΛΩΛΗΣ

Ο Ιωάννης Κάπρας παρουσίασε τα νέα επενδυτικά σχέδια της Bosch Ελλάδος για την τρέχουσα χρονιά.

 

Αύξηση τζίρου κατέγραψε για τρίτη διαδοχική χρονιά η Bosch Ελλάδος περνώντας το μήνυμα ότι η εταιρεία έχει βρει ξανά τα «πατήματά» της σε μια ευμετάβλητη αγορά. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο  Γενικός Διευθυντής της Bosch Ελλάδος, Ιωάννης Κάπρας, τόνισε πως το 2016 ήταν μια αρκετά καλή χρόνια από άποψη οικονομικών μεγεθών και σημείωσε πως πρόκειται για τo τρίτο συνεχόμενο έτος που η θυγατρική στην Ελλάδα σημειώνει άνοδο σε επίπεδο τζίρου.

Οι συνολικές πωλήσεις όλων των κλάδων (αυτοκίνητο, εργαλεία, θέρμανση εξαιρουμένων των οικιακών συσκευών) έφτασαν πέρυσι τα 40,1 εκ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 8,6% . Τα 19,8 εκ. ευρώ προήλθαν από τις πωλήσεις του κλάδου των αυτοκινήτων , 8,8 εκατ. από τα ηλεκτρικά εργαλεία, ενέργεια και τεχνολογία κτιρίων συνεισέφεραν  6,8 εκ. ευρώ  (σταθερή σε σχέση με το 2015) ενώ η βιομηχανία έφτασε σε πωλήσεις τα 4,7 εκ. ευρώ (-0,8%).

« Ήδη στο ά τρίμηνο του 2017 “τρέχουμε” με ανάπτυξη συν 10%. Τον κακό Απρίλιο ευτυχώς διαδέχτηκε ένας καλός Μάιος που εξισορρόπησε την κατάσταση. ωστόσο, εκτιμώ ότι δεν θα διατηρηθεί μέχρι τέλος του χρόνου το συγκεκριμένο ποσοστό, καθώς θα εξαρτηθεί από τη συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάπρας.

«Ο  κόσμος είναι όλο και πιο συνδεδεμένος με το internet of things»

Σε επίπεδο μητρικής ο  τζίρος το 2016 ενισχύθηκε κατά 3,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αγγίζοντας τα 73,1 δις ευρώ. Το 60% των πωλήσεων προήλθε από την τεχνολογία για το αυτοκίνητο και 7% από τη θέρμανση. «Το αυτοκίνητο είναι η ατμομηχανή του ομίλου. Η Ευρώπη παραμένει η πιο σημαντική αγορά μας και ακολουθούν η Ασία (Κίνα και Ινδία) με 21 δις ευρώ κύκλο εργασιών, η Βόρειος και η Νότιος Αμερική. Αυτό που παρατηρούμε είναι πως ο  κόσμος είναι όλο και πιο συνδεδεμένος με το internet of things σε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητας του και η Bosch θέλει να έχει πρωταρχικό ρόλο».

Μάλιστα ο Γενικός Διευθυντής της Bosch Ελλάδος, που δραστηριοποιείται στη χώρα μας εδώ και 104 χρόνια, για να δείξει την επιρροή της τεχνολογίας ανέφερε ότι ο αριθμός των συνδεδεμένων συσκευών στο Bosch cloud ανέρχεται σε πέντε εκατομμύρια και ο στόχος είναι το 2019 να γίνουν 25 εκατομμύρια.

Στήριξη της νεανικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας

Στα πλαίσια της ΕΚΕ η Bosch  επένδυσε περί τις 161,9 χιλιάδες ευρώ για  ενίσχυση της νεανικής καινοτομίας, της νεανικής επιχειρηματικότητας και της νεανικής απασχόλησης μέσω του προγράμματος μαθητείας νέων. Ανάλογες επενδύσεις προβλέπονται και για την τρέχουσα χρονιά, ενώ στα «σκαριά» βρίσκεται η δημιουργία ενός προτύπου εργασιακού περιβάλλοντος οι εγκαταστάσεις του οποίου υπολογίζονται στις 100.000 ευρώ.

Η πρακτική άσκηση διάρκειας από 2 έως 6 μήνες απευθύνεται σε φοιτητές και είναι ένα πρόγραμμα που υλοποιείται με επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια. «Θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να αποκτήσουν μια επαφή με την πραγματική οικονομία.  Κάνοντας την πρακτική τους στην Bosch δουλεύουν κάτω από πραγματικές συνθήκες  και αμείβονται κανονικά. Παράλληλα, έχουμε δει ότι υπάρχει άμεση απορρόφηση των παιδιών αυτών σε εταιρείες μόλις ολοκληρώσουν την πρακτική τους».

Εκτός όμως από την πρακτική άσκηση, η διοίκηση της Bosch έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα και στο πρόγραμμα “Προπονούμαι για το μέλλον”. Πρόκειται για μια σειρά ομιλιών και σεμιναρίων σε μαθητές που τους βοηθά στο να βρουν τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό.

«Σε 10 χρόνια το 20% των αυτοκινήτων θα είναι ηλεκτρικά»

Υπενθυμίζεται ότι η μητρική Bosch συνιστά ιδιωτική εταιρεία, το 92% της οποίας ανήκει στο ίδρυμα Robert Bosch. Για το 2016 προέβη σε επενδύσεις της τάξης των 7δις ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στα νέας τεχνολογίας οχήματα, αφού, όπως είπε και ο κ. Κάπρας, μέσα στην επόμενη δεκαετία το 20% των αυτοκινήτων που θα κυκλοφορούν στους δρόμους θα είναι ηλεκτρικά. Ειδικότερα, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση και έχει έτοιμες λύσεις που χρησιμοποιούνται ήδη σε αυτοκίνητα τελευταίας τεχνολογίας ή και σε παλαιότερης τεχνολογίας για εφαρμογές διασυνδεδεμένου αυτοκινήτου.