Η British Steel κλείνει συμφωνία διάσωσης με την κινεζική Jingye Group έναντι 70 εκατ. λιρών

Η British Steel κλείνει συμφωνία διάσωσης με την κινεζική Jingye Group  έναντι 70 εκατ. λιρών
epa07503352 (FILE) - The British Steel steelworks in Scunthorpe, north east Britain 20 May 2011. Media reports on 13 April 2018 state that British Steel, which directly employs 5000 people, is in talks with British Governement officials about securing emergency funding of 100 million GBP‎ government loan after British Prime Minister Theresa May's failure to pass a Brexit deal left it frozen out of an EU-wide carbon trading scheme. British Steel is believed to have a cash-flow shortfall as a result of the EU's decision not to allocate British based companies their usual permits under its carbon emissions trading system (ETS). EPA/LINDSEY PARNABY *** Local Caption *** 02743508 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η συμφωνία θα μπορούσε να διασφαλίσει έως και 4.000 θέσεις εργασίας της δεύτερης μεγαλύτερης χαλυβουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η British Steel αναμένεται να ανακοινώσει μια συμφωνία διάσωσης με την κινεζική Jingye Group, η οποία θα μπορούσε να εξασφαλίζει έως και 4.000 θέσεις εργασίας στο Ην. Βασίλειο. Η Jingye Group έχει συμφωνήσει αρχικά να εξαγοράσει την British Steel έναντι 70 εκατ. βρετανικών λιρών. Η κυβέρνηση θα βοηθήσει με τη μορφή εγγυήσεων δανείου και άλλης οικονομικής στήριξης.

Η British Steel διατηρείται σε λειτουργία από την κυβέρνηση από τον Μάιο, όταν η εταιρεία τέθηκε υπό εκκαθάριση. Πέρα από την απασχόληση 4.000 ανθρώπων στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Scunthorpe και στο Teesside, η British Steel υποστηρίζει επιπλέον 20.000 θέσεις εργασίας στην παραγωγική αλυσίδα. Ακόμα 1.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται στη Γαλλία και την Ολλανδία (και αυτές περιλαμβάνονται στη συμφωνία).

Αναμένεται ότι μια συμφωνία θα υπογραφεί, αλλά ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να λειτουργεί κρατικά για τουλάχιστον έναν μήνα πριν μεταφερθεί.

Γιατί τα νέα αυτά είναι τόσο σημαντικά;

Ο Gareth Stace, γενικός διευθυντής της ομάδας UK Steel του λόμπι της βιομηχανίας, δήλωσε στην εκπομπή «Today» του BBC Radio 4, ότι η εξαγορά της επιχείρησης ήταν ένα «πολύ σημαντικό πλεονέκτημα για τη χώρα», καθώς είναι υπεύθυνη για το ένα τρίτο της παραγωγής ατσαλιού του Ην. Βασιλείου, κυρίως χάρη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Scunthorpe.

Δήλωσε ότι υπήρχε ανάγκη για μια «πολύ σημαντική επένδυση» στις εγκαταστάσεις στο Scunthorpe και ότι αυτός ήταν ο λόγος που η ανακοίνωση από την Jingye ήταν «πραγματικά καλοδεχούμενη». «Η Jingye ψάχνει να κάνει μια σημαντική επένδυση, έχει μακροπρόθεσμα σχέδια και επομένως δεν θα διατηρήσει τις εν λόγω εγκαταστάσεις σε λειτουργία για λίγα μόνο χρόνια. Προσωπικά, θεωρώ πως η εταιρεία έχει στο νου της το μέλλον, επομένως δεν θα επιστρέψουμε εδώ σε τρία, πέντε ή δέκα χρόνια».

Τι θα κερδίσει η Jingye;

Ο επιχειρηματικός αναλυτής του BBC, Dominic O’ Connell, αναφέρει ότι είναι δύσκολο να καταλάβουμε τι θα ακριβώς αναμένει να κερδίσει η κινεζική εταιρεία, κυρίως γιατί δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτή. Υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες δημόσιες πληροφορίες για την Jingye, αλλά η σελίδα του οργανισμού στο Facebook εκθειάζει την γρήγορη ανάπτυξή της, που κατάφερε να γίνει ένας σημαντικός παίκτης στον κλάδο του ατσαλιού μέσα σε μόλις 20 χρόνια.

Εκ πρώτης όψεως, η κινεζική εταιρεία θα ενδιαφερθεί για προϊόντα που η British Steel φτιάχνει και σε προϊόντα που δεν φτιάχνει. Για παράδειγμα, η British Steel εξειδικεύεται σε σιδηροδρομικές γραμμές, και το υψηλής ποιότητας χαλύβδινο σύρμα που χρησιμοποιείται σε ελαστικά αυτοκινήτων και σε δεκάδες άλλες βιομηχανικές εφαρμογές.

Η Jingye δεν φαίνεται να κατασκευάζει αυτά τα προϊόντα, οπότε η εξαγορά της British Steel θα φέρει μερικές πολύτιμες τεχνολογίες και νέες γραμμές προϊόντων. Αυτό θα πρέπει να υπολογιστεί σε συνδυασμό με την ανάγκη για επένδυση στο Scunthorpe. Αν, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, η Jingye θέλει να αυξήσει την παραγωγή, οι υψικάμινοι και οι κλίβανοι οπτανθρακοποίησης θα πρέπει να ανακαινιστούν, και το κόστος εκτιμάται στις 500 εκατ. βρετανικές λίρες.

Τι θα γίνει τώρα;

Μια επίσημη ανακοίνωση θα έρθει σήμερα νωρίς το απόγευμα. Μακροπρόθεσμα, η Jingye Group έχει υποσχεθεί να αυξήσει την παραγωγή, και έχει επίσης προειδοποιήσει ότι ίσως χρειαστεί να περιοριστούν τα κόστη. Ο κινεζικός όμιλος στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή στο Scunthorpe από τους 2,5 εκατ. τόνους ανά χρόνο σε πάνω από τρία εκατομμύρια.

Ποια είναι η Jingye Group;

Η Jingye έχει 23.500 υπαλλήλους και πέρα από τις κύριες επιχειρήσεις της πάνω στο ατσάλι και την κατασκευή σιδήρου, ασχολείται επιπλέον και με τον τουρισμό, τα ξενοδοχεία και το real estate.

Τα συνολικά περιουσιακά της στοιχεία ανέρχονται στα 4,4 δισ. βρετανικές λίρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η Jingye Group κατατάσσεται στην 217η θέση μεταξύ των 500 κορυφαίων επιχειρήσεων στην Κίνα το 2019.

Η εταιρεία πουλάει τα προϊόντα της σε όλη τη χώρα και τα εξάγει σε περισσότερες από 80 χώρες και περιοχές.

Τα προϊόντα της Jingye έχουν χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα πρότζεκτ, όπως το Beijing Daxing International Airport και το σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου στο Shijiazhuang.