Η BSB και το στοίχημα της έκδοσης εταιρικού ομολόγου

Η BSB και το στοίχημα της έκδοσης εταιρικού ομολόγου

Ο Γιώργος Μπιθαράς αποκαλύπτει στο Fortune τα σχέδια της εταιρείας ρούχων που θεωρείται leader στην ελληνική αγορά.

Στην έκδοση εταιρικού ομολόγου προχωρά ο ελληνικός όμιλος λιανικής Β&F, συμφερόντων οικογένειας Μπιθαρά, στο χαρτοφυλάκιο του οποίου βρίσκονται τα σήματα BSB Fashion και Lynne που τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν φανατικό κοινό. Η διοίκηση της εταιρείας έχει ήδη υποβάλει τον σχετικό φάκελο προς έγκριση στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές και αναμένει τις εξελίξεις.

Ο Γιώργος Μπιθαράς, γιoς του ιδρυτή της αλυσίδας ρούχων BSB, Βασίλη Μπιθαρά, έχει αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης τα τελευταία χρόνια, δίνοντάς της νέο αέρα. Αναφερόμενος στο ομόλογο που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών -και το οποίο φημολογείται ότι θα είναι της τάξεως των 20 έως 30 εκατομμυρίων ευρώ– το χαρακτηρίζει ως μια συμφέρουσα λύση με πολλές προοπτικές, δεδομένου ότι η αγορά, στην παρούσα φάση, έχει «στερέψει» από τρόπους εξεύρεσης κεφαλαίων.

«Οι τράπεζες εξακολουθούν και δίνουν χρήματα, ωστόσο η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση είναι μεγάλες. Δεν σας κρύβω πως κάποια στιγμή θα ήθελα η εταιρεία μου να εισαχθεί στο χρηματιστήριο Αθηνών», αποκαλύπτει στο Fortunegreece.com ο κ. Μπιθαράς.

 

Απαντώντας σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις για τη δυναμική του ΧΑ, τονίζει πως οι εταιρείες που αποχωρούν είναι εκείνες που νιώθουν την ανάγκη να «νοικοκυρέψουν» τα οικονομικά τους και που ίσως δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους κανόνες που απαιτεί η χρηματιστηριακή αγορά.

«Πρόκειται για ένα καινούριο εργαλείο που λόγω μεγέθους και δομής μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε. Το 60% των χρημάτων που θα αντληθούν θα πάνε στην αποπληρωμή των υφιστάμενων δανείων, ενώ το υπόλοιπο 40% θα διοχετευθεί για την επέκταση μας στην ελληνική, αλλά και τις ξένες αγορές. Στόχος μας είναι το 2018 να εδραιώσουμε την παρουσία μας στις υφιστάμενες αγορές. Η φιλοσοφία μας είναι να μην ακολουθούμε επιθετική πολιτική. Μπαίνουμε σιγά-σιγά σε μία αγορά και σταδιακά εδραιωνόμαστε», λέει χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη πορεία του ελληνικού Χρηματιστηρίου εκτιμά ότι παρ’ όλο που ο εν λόγω θεσμός έχει απαξιωθεί και έχει καταγράψει σημαντική πτώση τα τελευταία δέκα χρόνια, εντούτοις μέσα στην επόμενη τριετία θα αναπτυχθεί. «Μέσα στην κρίση υπήρξαν αρκετές εταιρείες που βελτίωσαν τα οικονομικά τους μεγέθη, ενώ στο προσκήνιο μπαίνουν διαρκώς νέες εταιρείες, των οποίων οι ιδρυτές δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του παρελθόντος και είναι ανοιχτοί στο να μην έχουν το 100% της κυριότητας της επιχείρησης τους».

Το 2017 έκλεισε με μία ανάπτυξη κοντά στο 10%, ενώ αντίστοιχη ανάπτυξη σημειώθηκε και στα κέρδη. Οι πωλήσεις σε ενοποιημένη βάση (λιανικές και χονδρικές πωλήσεις, αλλά και τα έσοδα από τις πωλήσεις εξωτερικού) σε επίπεδο εννεάμηνου ανήλθαν σε 50,8 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι για το σύνολο του 2017 θα κινηθούν αυξητικά σε σχέση με το 2016. «Η εκτίμησή μας είναι πως το 2018 θα υπάρξει άνοδος, άλλα σε μικρότερη κλίμακα, λόγω του ότι η εταιρεία βρίσκεται σε φάση εξορθολογισμού, για να κινηθεί ακόμη πιο δυναμικά μέσα στο 2019».

Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ο όμιλος B&F διαθέτει 142 καταστήματα, εκ των οποίων 98 στην Ελλάδα (56 εταιρικά και 42 franchise) και 44 στο εξωτερικό (21 εταιρικά και 23 franchise – Σε Ρουμανία, Κύπρο, Βουλγαρία, Αρμενία, Αλβανία, Κόσοβο, Ισπανία, Ανδόρα, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Τουρκία, Ισραήλ, Λίβανο, Ρωσία, Αίγυπτο και Ιαπωνία).

Επίσης, διαθέτει παρουσία μέσω χονδρικής με 600 σημεία πώλησης (multi brand καταστήματα), καθώς σε σημαντικά εμπορικά κέντρα, όπως το La Rinascente στο Μιλάνο, τα Coin Department Stores στην Ιταλία και το Yeans Halle στη Γερμανία