Οι business των μουσικών φεστιβάλ

Οι business των μουσικών φεστιβάλ

Τα μουσικά φεστιβάλ είναι μία προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα και όχι μόνο.

Της Μελίσσα Λόκερ

Τον περασμένο Απρίλιο, πάνω από 150.000 μουσικόφιλοι μαζεύτηκαν στο Ίντιο της Καλιφόρνια για το φεστιβάλ Coachella. Στα μέσα Ιουνίου, το φεστιβάλ Bonnaroo προσέλκυσε πάνω από 100.000 άτομα στο Μάντσεστερ του Τεννεσί για να δουν τον Σερ Πωλ Μακάρτνεϊ, ανάμεσα σε άλλους. Το φεστιβάλ Sasquatch έφερε ένα τεράστιο «κοπάδι» ανθρώπων σε μία μακρινή γωνιά της Πολιτείας της Ουάσινγκτον για ένα αξέχαστο σαββατοκύριακο.

Γιατί ξεφυτρώνουν τόσα πολλά φεστιβάλ; Επειδή τα φεστιβάλ είναι μία προσοδοφόρα επιχειρηματική δραστηριότητα. Το Coachella είναι το πιο κερδοφόρο μουσικό φεστιβάλ στις ΗΠΑ. Πέρυσι, πούλησε 158.000 εισιτήρια και συγκέντρωσε έσοδα ύψους 47,3 εκατομμυρίων δολαρίων, τη στιγμή που το 2007 είχε έσοδα 17 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα εισιτήρια για το φεστιβάλ του 2013 ξεπουλήθηκαν σε 20 λεπτά. Η Goldenvoice, η εταιρεία παραγωγής του φεστιβάλ, προσέθεσε άλλο ένα σαββατοκύριακο στη συνολική του διάρκεια πέρυσι. Η κίνηση αυτή είχε γίνει αντικείμενο χλευασμού, αλλά πλέον αντιγράφεται κι από άλλα φεστιβάλ.

Το Sasquatch ανακοίνωσε σχέδια επέκτασής του σε άλλο ένα σαββατοκύριακο για το 2014, ύστερα από μία «εξαιρετικά επιτυχημένη» διοργάνωση του 2013, τα εισιτήρια της οποίας εξαντλήθηκαν σε 90 λεπτά σύμφωνα με τους διοργανωτές. Και το Bonnaroo πούλησε επίσης όλα τα εισιτήριά του -που κυμαίνονταν από 224 έως 269 δολάρια- αλλά δεν έχει ακόμη σχέδια επέκτασης.

Για κάποιους εταιρικούς υποστηρικτές των φεστιβάλ, οι λόγοι εμπλοκής τους είναι μη χρηματικοί. Για την Budweiser, η απόφαση να ενταχθεί στο κύκλωμα των φεστιβάλ ήταν αρκετά εύκολη. «Η εταιρεία μας είχε μία σημαντική κληρονομιά υποστήριξης της μουσικής», δηλώνει ο Πολ Τσάιμπ, αντιπρόεδρος μάρκετινγκ, στο Fortune. Η εταιρεία είχε μάλιστα το δικό της φεστιβάλ, το Superfest, πίσω στη δεκαετία του ’80. «Ήταν σημαντικό για μας να καθιερωθούμε εκ νέου ως ηγέτιδα δύναμη υποστήριξης της μουσικής βιομηχανίας».

Ο Τσάιμπ συνεχίζει: «Η μουσική είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ουσίας των ανθρώπων. Και αποτελεί μία πανίσχυρη δίοδο για τη δημιουργία μιας βαθύτερης σχέσης με τον καταναλωτή. Όταν οι άνθρωποι σκέφτονται την καλή μουσική και τις μάρκες που την υποστηρίζουν, θέλουμε να σκέφτονται την Budweiser».

Διαβάστε ακόμη: Μπορεί μία ταινία να αλλάξει μία περιοχή;