Η χώρα που «σκότωσε» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές

Η χώρα που «σκότωσε» τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές
epa04702945 Indian auto driver Sonu Chaudhary showing the Uber app to show his location in New Delhi, India, 12 April 2015. Uber cab service provider has recently introduced a new online three wheeler booking service in Delhi through the uber mobile application. Commuters can avail the service without paying any booking charges and pay by cash for this service.The Uber is providing the cab service on a very discounted rates nearly as  the rates of  three-wheelers, but due to the wide availablity of three-wheelers in delhi, they have introduced this service. EPA/HARISH TYAGI

Περισσότερα από 650 εκατ. χρήστες του διαδικτύου αναμένεται να προστεθούν στην Ινδία έως το 2019, όμως οι περισσότεροι δεν σερφάρουν από κάποιο PC.

Η Ινδία αναμένεται να αποκτήσει περίπου 657 εκατ. χρήστες του διαδικτύου έως το 2019, από τα 277 εκατ. που έχει σήμερα. Μια εκτόξευση των αριθμών για την οποία ευθύνονται κυρίως οι φορητές συσκευές και όχι οι κλασσικοί desktop υπολογιστές.

Η μη χρησιμοποίηση σταθερών υπολογιστών έχει ήδη στρέψει τις επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου σε ένα νέο πεδίο αγορών. Το e-commerce μέσω κινητών ή tablets κερδίζει διαρκώς έδαφος και οι πωλήσεις του αναμένεται να φτάσουν το 2019 τα 19 δισ. δολάρια.

Η «τρέλα» για αγορές από τα κινητά έχουν ήδη κάνει πολλές από τις προσφορές μεγάλων ή μικρότερων καταστημάτων της χώρας να αφήνουν στην άκρη τις πλατφόρμες που υποστηρίζουν τα PC, και να προσφέρονται μόνο σε όποιον σερφάρει από τη φορητή του συσκευή.

Η εταιρεία Flipkart, ένας από τους μεγαλύτερους πωλητές λιανικής της χώρας, απέκλεισε εντελώς από το πρόγραμμα εορταστικών προσφορών τους desktop υπολογιστές και επικεντρώθηκε αποκλειστικά στα κινητά και τα tablets.

Η κίνηση αυτή θεωρείται ήδη από πολλούς αναλυτές του χώρου ως ο προάγγελος παγκόσμιων αλλαγών στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. ΗΠΑ και Ευρώπη αναμένεται να μπουν πιο εντατικά στο παιχνίδι των ηλεκτρονικών αγορών μέσω κινητών και tablets, παρότι οι συγκεκριμένες συσκευές σε αναπτυσσόμενες χώρες παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη γκάμα φτηνότερων επιλογών. Στην Ινδία για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά smartphone που ανταποκρίνονται εξαιρετικά στις σημερινές απαιτήσεις με κόστος κάτω από τα 100 δολάρια, ενώ και τα προγράμματα των παρόχων πολλές φορές είναι πολύ φτηνότερα απ’ ότι στη δύση.

Αυτό ήδη έχει πολύ θετική ανταπόκριση από τη μεσαία τάξη της χώρας, η οποία αυξάνει διαρκώς τον πληθυσμό της τα τελευταία χρόνια και εξαπλώνει τις καταναλωτικές της συνήθειες απευθείας στις mobile αγορές, αφήνοντας στην άκρη το παραδοσιακό σεφάρισμα από έναν σταθερό υπολογιστή.