Η χώρα που θα χάσει 90 εκατ. εργαζόμενους μέχρι το 2040

Η χώρα που θα χάσει 90 εκατ. εργαζόμενους μέχρι το 2040
epa05001675 (FILE) A file photo dated 25 November 2013 showing parents and babies gathering at a park in Beijing, China. China is to abolish its one-child policy, the official Xinhua news agency reported 29 October 2015 from a meeting of the Central Committee of the Communist Party in Beijing. EPA/DIEGO AZUBEL

Μπορεί να έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό του κόσμου, όμως οι ηλικιωμένοι αναμένεται να αυξηθούν ραγδαία.

To εργατικό δυναμικό της Κίνας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 10% μέχρι το 2040, καθώς σήμερα έχει περισσότερους ηλικιωμένους από κάθε άλλη χώρα του πλανήτη, καθώς 114 εκατ. Κινέζοι είναι άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τη Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το φαινόμενο αυτό έχει παρατηρηθεί από το 2012. Μάλιστα, το Πεκίνο έχει αναγνωρίσει ότι η οικονομία δεν βρίσκεται πια σε ρυθμό ανάπτυξης εξαιτίας της μείωσης των εργαζομένων.

Μια τέτοια δημογραφική μεταβολή μπορεί να επηρεάσει τον κρατικό προϋπολογισμό, την παραγωγικότητα της εργασίας, τις συντάξεις, καθώς και τα έξοδα υγείας.

Η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα «χαλαρώσει» το νόμο που επέτρεπε σε μια οικογένεια να έχει μόνο ένα παιδί. Ένας νόμος που ισχύει στην Κίνα από το 1979 και έχει προκαλέσει εκατομμύρια εκτρώσεις και αποβολές σε πολλές γυναίκες της χώρας.

Εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η απόφαση της κυβέρνησης άργησε να ληφθεί, καθώς θα χρειαστούν αρκετές δεκαετίες έως ότου τα μωρά που θα γεννηθούν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και άλλες χώρες της Ασίας που μαστίζονται από παρόμοιες δημογραφικές προκλήσεις. Μερικές από αυτές είναι η Ταϊλάνδη και η Ιαπωνία, οι οποίες αναμένεται να χάσουν το 10% του εργατικού πληθυσμού μέχρι το 2040, ενώ από την άλλη η Κορέα πρόκειται να αυξήσει το εργατικό της δυναμικό κατά 15%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.