Οι χώρες που δεν δίνουν δεκάρα για την κλιματική αλλαγή

Οι χώρες που δεν δίνουν δεκάρα για την κλιματική αλλαγή

Σε ποιες χώρες οι πολίτες ενδιαφέρονται για την επίδραση του ανθρώπου στο κλίμα ρωτώντας και ερευνώντας, και για ποιους δεν αποτελεί καν πρόβλημα.

Η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής ατζέντας εδώ και χρόνια. Φέτος ο ΟΗΕ αναμένεται να εγκρίνει τις 17 προτάσεις για αειφόρο ανάπτυξη οι οποίες θα γίνουν η βάση για τις προσπάθειες των κρατών προς αυτή την κατεύθυνση.

Με τη βοήθεια του Google Trends που δίνει -μεταξύ άλλων- στοιχεία για τις ιντερνετικές αναζητήσεις ανά χώρα και ανά θέμα, βρήκαμε τις χώρες εκείνες οι κάτοικοι των οποίων αναζητούν στο Google πληροφορίες με λέξεις όπως «sea level», «water scarcity», «climate change» και άλλους σχετικούς όρους.

Συρία, Υεμένη, Ουκρανία, Ιράκ και Ρωσία είχαν τον χαμηλότερο αριθμό αναζητήσεων σχετικά με το κλίμα. Αναμενόμενο, μια και οι τέσσερις πρώτες έχουν σοβαρά προβλήματα με ένοπλες συγκρούσεις στο έδαφός τους, ενώ στη Ρωσία δεν θα είχαν και ιδιαίτερο πρόβλημα με -έτσι όπως το αντιλαμβάνονται- ελαφρώς λιγότερο κρύο.

Ούτε στην Ελλάδα ανησυχούμε πολύ, άλλωστε και εδώ τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, η σχετική κατάταξη είναι 179 σε 210 χώρες. Στις χώρες της ΕΕ επίσης αδιάφοροι εμφανίζονται οι χρήστες σε Ιταλία, ολόκληρη την ανατολική Ευρώπη, Φινλανδία και Σουηδία. Μεγάλο, αντίθετα, είναι το ενδιαφέρον σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία.

Εκείνοι που ανησυχούν περισσότερο βρίσκονται σε Τούβαλου, Σαμόα, Βανουάτου και Φίτζι, όλα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού και σε χαμηλό υψόμετρο που δεν έχουν απλώς πολλά να χάσουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, απειλείται η ίδια η ύπαρξή τους. Μαζί τους οι Φιλιππίνες, χώρα που πλήττεται συχνά από τυφώνες και ακραία φαινόμενα όπως πλημμύρες.

Γενικά, σε όλο τον κόσμο, οι χρήστες του Google αναζητούν πληροφορίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τα αίτιά της, το πώς μπορεί να προληφθεί, όπως και τρόπους προστασίας από τις συνέπειές της. Αρκετά ψηλά βρίσκονται και οι αναζητήσεις που αναζητούν απάντηση στο αν είναι απόλυτα φυσική διαδικασία, αν την προκαλεί ο άνθρωπος ή ακόμα και αν συμβαίνει πραγματικά ή όχι.
ια