Οι χώρες που θα πλήξει περισσότερο μια αύξηση των επιτοκίων της Fed

Οι χώρες που θα πλήξει περισσότερο μια αύξηση των επιτοκίων της Fed
epa04317104 Federal Reserve Chairwoman Janet Yellen is seen on a television screen testifying to Congress as traders work on the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) at the start of the trading day in New York, New York, USA, 15 July 2014. According to news reports, Yellen defended the the Fed's low interest rate of 0 to 0.25 percent as appropriate, but also said an increase could come sooner than expected. EPA/JUSTIN LANE

Όλοι αναμένουν από την αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα να κάνει αυτό που δεν έχει γίνει εδώ και μια δεκαετία, όμως αρκετοί δεν θα μείνουν ευχαριστημένοι.

Αναλυτές από ολόκληρο τον κόσμο αναμένουν σήμερα από τη Fed να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Και κάποιες χώρες του πλανήτη θα πληγούν πολύ σκληρά εάν επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Οι λεγόμενες αναδυόμενες οικονομίες θα υποφέρουν περισσότερο από αυτήν την εξέλιξη. Έχοντας συνηθίσει στο δανεισμό στο σκληρό αμερικανικό δολάριο των χαμηλών επιτοκίων και των μεγάλων εισροών επενδυτικών κεφαλαίων, χώρες όπως η Τουρκία, η Μαλαισία και αρκετές από τη Λατινική Αμερική θα βρεθούν ξαφνικά στην πλευρά των μεγάλων χαμένων.

Ήδη η αναμονή αυτής της απόφασης από πλευράς Fed τους τελευταίους μήνες, προκάλεσε μια τεράστια εκροή κεφαλαίων από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη, η οποία για την περίοδο Ιουλίου 2014 – Αυγούστου 2015 έφτασε το 1 τρισ. δολάρια.

Και μέσα σε όλα αυτά, έχουν να αντιμετωπίσουν παράλληλα τις προβλέψεις για επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας στο 6,8%, όπως αναμένει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Σύμφωνα με το CNN Money, οι χώρες που έχουν να χάσουν τα πιο πολλά από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, είναι οι εξής:

Βραζιλία

Η χώρα βρίσκεται ήδη στη δίνη μιας σφοδρής οικονομικής κρίσης. Το τρίτο τρίμηνο η οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 1,7%, το νόμισμά της έχασε 31% της αξίας του έναντι του δολαρίου και ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά 12ετίας. Ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed θα επιφέρει το ισχυρότερο πλήγμα από οποιαδήποτε άλλη αναδυόμενη οικονομία του πλανήτη, καθώς το χρέος της σε αμερικανικά δολάρια είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο μετά την Κίνα. Επιπλέον, οι βραζιλιάνικες επιχειρήσεις έχουν δανειστεί δεκάδες δισ. δολάρια τα τελευταία χρόνια κι ίσως βρεθούν στη δύσκολη θέση να μην ανταποκριθούν στα δάνειά τους εάν το νόμισμα της χώρας χάσει κι άλλη από την αξία του.

Τουρκία

Η τουρκική οικονομία ευνοήθηκε σχεδόν όσο καμία άλλη από την πτώση των αμερικανικών επιτοκίων κοντά στο μηδέν. Το 2009 και το 2010 εισήλθαν στη χώρα τεράστια επενδυτικά κεφάλαια, συμβάλλοντας σε μια αλματώδη ανάπτυξη της τάξης του 9%. Όμως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και για φέτος οι προβλέψεις για ανάπτυξη έχουν περιοριστεί στο 3%. Η Τουρκία αναμένεται να πληγεί αρκετά από μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed εξαιτίας του αρνητικού ισοζυγίου εισαγωγών-εξαγωγών. Επομένως, ακριβότερο δολάριο θα σημάνει ακριβότερες εισαγωγές. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη Standard and Poor’s το τουρκικό τραπεζικό σύστημα είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένο στο βραχυπρόθεσμο εξωτερικό δανεισμό. Και το κόστος εξυπηρέτησης των βραχυπρόθεσμων ομολόγων της χώρας που φτάνει περίπου τα 125 δισ. δολάρια, ή αλλιώς το 8% του ΑΕΠ, θα αυξηθεί κι άλλο μαζί με το ισχυρότερο δολάριο.

Νότια Αφρική

Μια ακόμη χώρα που θα πέσει θύμα του πρότερου φτηνού δανεισμού σε αμερικανικά δολάρια είναι και η Νότια Αφρική. Σύμφωνα με την Capital Economics, η χώρα είναι μια από τις πλέον εκτεθειμένες στις εξωτερικές οικονομικές απαιτήσεις στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι τα νομισματικά της αποθέματα είναι πολύ λιγότερα από όσα χρειάζονται για να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος και τις εισαγωγές. Κι ένα ισχυρότερο δολάριο θα κάνει την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη. Επιπλέον, η Νότια Αφρική εξαρτάται κατά πολύ από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες, και η παγκόσμια κατάρρευση των τιμών των πρώτων υλών αποτελεί έναν ακόμη ισχυρό οικονομικό πονοκέφαλο.

Άλλες αναδυόμενες οικονομίες

Η Ρωσία, η Βενεζουέλα και η Νιγηρία εξαρτώνται επίσης κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στις εξαγωγές πρώτων υλών. Κι επειδή οι συναλλαγές των συγκεκριμένων προϊόντων πραγματοποιούνται σε διεθνές επίπεδο σε αμερικανικό δολάριο, μια απόφαση ενίσχυσής του θα φέρει νέα πτώση των τιμών. Αλλά και η Κίνα ίσως νιώσει τα απόνερα μιας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων, ειδικά από τη στιγμή που η χώρα έδωσε περισσότερες ελευθερίες στις διεθνείς συναλλαγές με γουάν. Όμως, σε αντίθεση με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο μεγάλος ρυθμός εξαγωγών αλλά και το τεράστιο συναλλαγματικό αποθεματικό της, θα κάνει τη μετάβαση στη νέα εποχή πολύ πιο ομαλή.