Οι χώρες της Βαλτικής “κλείνουν την πόρτα” σε Ρώσους πολίτες

Οι χώρες της Βαλτικής “κλείνουν την πόρτα” σε Ρώσους πολίτες
'Sanctions' sign displayed on a phone screen and Russian flag displayed on a phone screen are seen in this multiple exposure illustration photo taken in Krakow, Poland on February 28, 2022. (Photo illustration by Jakub Porzycki/NurPhoto) (Photo by Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP
Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία θα στέλνουν πίσω όλους τους Ρώσους πολίτες που έχουν βίζες για την ζώνη Σένγκεν.

Οι χώρες μέλη της ΕΕ Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία συμφώνησαν να περιορίσουν την είσοδο στο έδαφός τους Ρώσων πολιτών που ταξιδεύουν από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών τους.

Οι τρεις χώρες της Βαλτικής αναμένουν ότι η απαγόρευση εισόδου θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα του Σεπτεμβρίου, αφού λάβουν επίσημη έγκριση από τις κυβερνήσεις τους, δήλωσε ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Έντγκαρς Ρίνκεβιτς.

“Τις τελευταίες δύο εβδομάδες και μήνες, η διέλευση των συνόρων από Ρώσους πολίτες που έχουν θεώρηση εισόδου (βίζα) της (ζώνης) Σένγκεν έχει αυξηθεί δραματικά. Αυτό γίνεται ζήτημα δημόσιας ασφάλειας, επίσης είναι ζήτημα ηθικής και πολιτικής φύσης”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Λιθουανία.

Οι τρεις χώρες θα στέλνουν πίσω όλους τους Ρώσους πολίτες που έχουν βίζες για την ζώνη Σένγκεν, τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας της ΕΕ. Εξαιρέσεις θα γίνονται για ανθρωπιστικούς και οικογενειακούς λόγους, για οδηγούς φορτηγών και διπλωμάτες.

Οι απευθείας πτήσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την ΕΕ ακυρώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, αφήνοντας λίγες επιλογές στους Ρώσους για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.

Το σχέδιο αυτό είναι το πρώτο αυτού του είδους που ακολουθείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Εσθονία είχε εφαρμόσει ηπιότερη απαγόρευση από τις 18 Αυγούστου και δεν επέτρεπε την είσοδο μόνον των Ρώσων που είχαν βίζα της ζώνης Σένγκεν που είχε εκδοθεί από τις εσθονικές αρχές.

Η Φινλανδία, η οποία συνορεύει επίσης με τη Ρωσία, δεν θα εφαρμόσει την απαγόρευση αυτή λόγω νομικής αβεβαιότητας σχετικά με το αν μπορεί να αρνηθεί σε Ρώσους πολίτες με βίζες Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από άλλες χώρες της ΕΕ να εισέλθουν στο έδαφός της, δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Λιθουανία.

“Μπορείς πραγματικά να ακυρώσεις τις αρχές όλης της Σένγκεν; Αυτό είναι προς το παρόν ακόμη ασαφές”, σημείωσε.