Η χωρίς αποτέλεσμα υπαναχώρηση της κυβέρνησης, τα εμπόδια Τόμσεν και η νέα αναβολή

Η χωρίς αποτέλεσμα υπαναχώρηση της κυβέρνησης, τα εμπόδια Τόμσεν και η νέα αναβολή
epa04844887 Greek Prime Minister Alexis Tsipras (R) and Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos (L) leave after a press conference at the end of the Eurozone leader summit on the Greek crisis, at the European Council headquarters in Brussels, Belgium, 13 July 2015. Eurozone leaders have unanimously agreed to a new bailout programme for Greece, EU President Donald Tusk says. EPA/LAURENT DUBRULE

Οι περικοπές σε συντάξεις και αφορολόγητο το 2019 - 2020 και η ξαφνική εξέλιξη με την αναβολή της τηλεδιάσκεψης.

 

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε όσα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αποδεχθεί την περασμένη εβδομάδα και απέρριψε στη συνέχεια μέσα στο Σαββατοκύριακο, χωρίς όμως να πετύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή τη συνέχιση των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Η αναβολή της τηλεδιάσκεψης της Τετάρτης, για «τεχνικούς» ή κατ’ άλλες πληροφορίες για «διπλωματικούς» λόγους, πάγωσε το ενδεχόμενο επίτευξης κάποιας προόδου, με αποτέλεσμα πλέον η κυβέρνηση να προσβλέπει σε συνάντηση πριν από το Eurogroup στη Βαλέτα της Μάλτας, προκειμένου να ξεκλειδώσει την επιστροφή του κουαρτέτου.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Έφη Αχτσιόγλου και ο Γιώργος Χουλιαράκης επέστρεψαν στην Αθήνα, προκειμένου να συνεχίσουν τις επαφές δια τηλεδιασκέψεων, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιος από τους συμμετέχοντες δήλωσε κώλυμα.

Άλλες πληροφορίες θέλουν τον «σκληρό» του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν να επικαλείται συνεχώς εμπόδια προκειμένου να αναβληθεί η τηλεδιάσκεψη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται πως υπαναχώρησε πλήρως στη θέση της περασμένης εβδομάδας, δεχόμενη μέτρα 1% του ΑΕΠ το 2019, που θα προέλθουν κατά 70% από περικοπές συντάξεων και κατά 30% από μείωση του αφορολόγητου και άλλο 1% του ΑΕΠ το 2020 με αναλογία 30% από τις συντάξεις και 70% από το αφορολόγητο.

Στη συμβιβαστική πρόταση, μάλιστα, που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι της συζήτησης, προβλέπεται ακόμη και η λήψη του συνόλου των μέτρων, ύψους 2% του ΑΕΠ από το 2019, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του 2018 για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Αξιωματούχοι των Βρυξελλών υποστηρίζουν ότι υπήρξε πρόοδος, ωστόσο, η εξέλιξη της Τετάρτης, που παραπέμπει σε αναβολή των συζητήσεων έως το περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup της Παρασκευής, δείχνει ότι μένει να διανυθεί ακόμη δρόμος.

Στο Eurogroup της Παρασκευής οι θεσμοί θα καταθέσουν την έκθεσή τους για την πορεία των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ την Πέμπτη, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για το θέμα της Ελλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιστροφή του κουαρτέτου στην Αθήνα τη Μεγάλη Δευτέρα, ακόμη και εάν σημειωθεί πρόοδος, δεν θεωρείται πιθανή, καθώς ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα και των Καθολικών, με το πιθανότερο σενάριο να είναι εκείνο της επιστροφής των κλιμακίων μετά το Πάσχα.