Η Citi γίνεται η πρώτη τράπεζα της Wall Street που δέχεται να ελεγχθεί για ενδεχόμενες φυλετικές διακρίσεις

Η Citi γίνεται η πρώτη τράπεζα της Wall Street που δέχεται να ελεγχθεί για ενδεχόμενες φυλετικές διακρίσεις
A woman holding a warm beverage is passing in front of Citibank. A Citibank bank branch at 6th Avenue in New York City, USA as seen during the night with ATM and illuminated logo. Citibank financial institution is the consumer division of financial services multinational Citigroup, founded in 1812 as City Bank of New York. NY, United States of America. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Photo: AFP

Η Citigroup Inc. έγινε η πρώτη τράπεζα της Wall Street που συμφώνησε να κάνει μια βαθιά …κατάδυση στις δραστηριότητές της για να διαπιστώσει αν και πώς συμβάλλει στις φυλετικές διακρίσεις.

Ο έλεγχος θα διεξαχθεί από δικηγόρους της Covington & Burling LLP, ανέφερε η Citigroup την περασμένη Παρασκευή στην ιστοσελίδα της. Η τράπεζα ανέφερε ότι ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στη δέσμευσή της το 2020 να αφιερώσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε πρωτοβουλίες που ελπίζει ότι θα βοηθήσουν να κλείσει το επίμονο φυλετικό χάσμα πλούτου στις ΗΠΑ, όπου η μέση καθαρή περιουσία μιας λευκής οικογένειας είναι σχεδόν 10 φορές υψηλότερη από εκείνη μιας μαύρης οικογένειας.

Αν και το σχέδιο της Citigroup ακολουθεί μια παρόμοια πρωτοβουλία από την BlackRock Inc. νωρίτερα φέτος, έρχεται σε ρήξη με τους ομολόγους της στον τραπεζικό τομέα που δήλωσαν ότι οι φυλετικοί έλεγχοι είναι περιττοί, αφότου τα τραπεζικά ιδρύματα εισήγαγαν διάφορες πρωτοβουλίες το περασμένο έτος, όπως η επένδυση σε μαύρους επιχειρηματίες και η επέκταση των πιστώσεων.

Οι εκκλήσεις για ελέγχους για ενδεχόμενες διακρίσεις προέκυψαν μετά τις διαμαρτυρίες για τη φυλετική αδικία που σάρωσαν τις ΗΠΑ πέρυσι και την υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την προώθηση της ισότητας.

«Οι μετρήσεις και η διαφάνεια είναι σημαντικά στοιχεία του έργου που κάνουμε για την προώθηση της διαφορετικότητας, της ισότητας και της ενσωμάτωσης», δήλωσε στην ανάρτηση ο Edward Skyler, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Citigroup. «Επιδεικνύουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στις μετρήσεις και τη διαφάνεια, δεσμευόμενοι να διεξάγουμε έναν έλεγχο φυλετικής ισότητας».

Οι επενδυτές της Citigroup πίεσαν την τράπεζα κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης των μετόχων της να διενεργήσει έλεγχο. Το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είχε φτάσει στο σημείο να ζητήσει από τις ρυθμιστικές αρχές να μπλοκάρουν την απόφαση – η προσφυγή του απορρίφθηκε. Στη συνέχεια, τα στελέχη προέτρεψαν τους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία είχε ήδη θεσπίσει μέτρα για την αντιμετώπιση των φυλετικών ανισοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του χάσματος πλούτου. Αν και η πρόταση τελικά δεν εγκρίθηκε, συγκέντρωσε την έγκριση περίπου του ενός τρίτου των μετόχων.

Οι έλεγχοι διενεργούνται από ομάδες τρίτων, οι οποίες αναλύουν τα επιχειρηματικά μοντέλα των εταιρειών – από τις πολιτικές έως τα προϊόντα και τις υπηρεσίες – για να καθορίσουν εάν προκαλούν, ενισχύουν ή διαιωνίζουν τις διακρίσεις.

Η BlackRock δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει τον έλεγχό της το επόμενο έτος. Η Airbnb Inc. και η Facebook Inc. έχουν πραγματοποιήσει τέτοιους ελέγχους τα τελευταία χρόνια. Η Starbucks Corp. είχε επίσης προσλάβει την Covington & Burling για να κάνει τον έλεγχό της.

Πηγή: Fortune.com