Η Cloudbiz επιχειρεί δυναμική είσοδο στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου

Η Cloudbiz επιχειρεί δυναμική είσοδο στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου

Ο Ευάγγελος Καραλής μιλά για τα άμεσα σχέδια και το μέλλον της αγοράς οργανωμένου λιανεμπορίου.

Δυναμική είσοδο στο χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου επιχειρεί η Cloudbiz, η διοίκηση της οποίας το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με γνωστό οίκο του εξωτερικού αναφορικά με την αντιπροσώπευσή του στην Ελλάδα.

Ο ελληνικών συμφερόντων πάροχος προγραμμάτων επιβράβευσης πελατών και συστημάτων CRM στην Ελλάδα, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να μπει σε μια αγορά που θα του επιτρέψει να εμπλουτίσει το portfolio των λύσεων και των υπηρεσιών που προσφέρει στον τελικό καταναλωτή, με την επίσημη ανακοίνωση για το νέο εγχείρημα να αναμένεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η τοποθέτηση θα έχει ιδιαίτερα οφέλη για την εταιρεία εάν λάβει κανείς υπόψη πως το 2015 οι αγορές που πραγματοποιήθηκαν online άγγιξαν τα 4 δισ. ευρώ.

Από το 2004 όταν και ιδρύθηκε μέχρι και σήμερα η Cloudbiz έχει αποσπάσει σημαντικό μερίδιο αγοράς, ενώ έχει εδραιώσει την παρουσία της σε επτά χώρες του εξωτερικού μεταξύ των οποίων Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία, Κόσοβο, Σκόπια και Αυστρία. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο fortunegreece.com, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Cloudbiz, Ευάγγελος Καραλής, τονίζει πως το μεγάλο στοίχημα παραμένει η διείσδυση σε Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ενώ αυτή την περίοδο βρίσκονται σε συζητήσεις για επέκταση των δραστηριοτήτων τους σε Πολωνία και Τσεχία. «Κοιτάμε τις εταιρείες που βρίσκονται στο top 200 βάσει των οικονομικών τους μεγεθών και της δραστηριότητας που καταγράφουν στη λιανική. Μας ενδιαφέρουν επιχειρήσεις με χιλιάδες και εκατομμύρια καταναλωτές. Κάθε χρόνο η Cloubiz καταγράφει ανάπτυξη 30%-35% και προβαίνει διαρκώς σε νέες προσλήψεις».

IKEA, Intersport, Marks & Spencer, DPAM, Factory Outlet, Estee Lauder, Clinique, MAC, L’ Oreal, Johnson&Johnson, Galerie De Beaute, Accessorize, The Mall Athens, Golden Hall κ.ά είναι άλλωστε μερικοί από τους βασικούς της πελάτες.

«Το ποσοστό της οργανωμένης λιανικής θα αυξηθεί σημαντικά»

Το 2015 ο τζίρος της Cloudbiz άγγιξε τα 1,8 εκατ. ευρώ ενώ ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος είναι να ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια ευρώ. Η αισιοδοξία για την επίτευξη του στόχου προκύπτει, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Καραλή, από το γεγονός ότι στην οργανωμένη λιανική καταγράφεται μια σταθερά οριακά αυξητική τάση, ενώ μερίδιο αγοράς διεκδικείται και από τη μη οργανωμένη λιανική, όπου η «πίτα» μικραίνει καθώς πολλά καταστήματα δεν μπορούν να επιβιώσουν στο συγκεκριμένο οικονομικό περιβάλλον και αποχωρούν.

Εκτιμά δε ότι το ποσοστό της οργανωμένης λιανικής θα ανέβει στο άμεσο μέλλον με το μοντέλο που υφίσταται στην Ευρώπη, αυτό της συγκέντρωσης, να κυριαρχεί. «Οι μπουτίκ και τα μικρά μαγαζιά θα αναγκαστούν να κλείσουν και θα επικρατήσουν οι μεγάλοι που θα έχουν ρευστότητα. Η κρίση ταρακούνησε πολύ κόσμο. Όσοι είχαν στο παρελθόν business plans που παρήγαγαν πλούτο, τώρα κοιτούν πώς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αναδεικνύοντας τα δυνατά τους σημεία. Βλέπουμε όμως να δημιουργούνται και ευκαιρίες μέσα από την κρίση. Οι υγιείς μικρότερες δυνάμεις, τύπου start ups, βγαίνουν στην επιφάνεια και αλλάζουν τα δεδομένα σε μια αγορά κλειδωμένη από status quo».

«Η κρίση ανάγκασε τις εταιρείες να ασχοληθούν με τον πελάτη»

Και ενώ θα περίμενε κανείς τα κέρδη της εταιρείας να προέρχονται κυρίως από το εξωτερικό, λόγω των οικονομικών «κλυδωνισμών» που δέχεται η ελληνική οικονομία, παραδόξως η Cloudbiz συνεχίζει να αναπτύσσεται και στην ελληνική αγορά. Σε επίπεδο εξαμήνου κατέγραψε άνοδο 20% καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες αξιοποιούν marketing budget και συνεργάζονται με εταιρείες όπως η Cloudbiz. «Πριν εφτά χρόνια λέγαμε ακριβώς τα ίδια πράγματα, αλλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη. Εκείνη την εποχή οι καταναλωτές αγόραζαν τα πάντα και το μόνο που τους ένοιαζε ήταν το διαθέσιμο stock που υπήρχε στο μαγαζί. Το πώς θα αυξήσουν τις πωλήσεις στον πελάτη δεν υπήρχε. Το 2010 άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια και αρκετοί μεγάλοι παίκτες στη λιανική να αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι εταιρείες αποφάσισαν ότι έπρεπε πλέον να ασχοληθούν με τον πελάτη, μείωσαν αισθητά το προσωπικό στα τμήματα marketing και στράφηκαν στο outsource».

Όσο για το brand name Ελλάδα, ο Ευάγγελος Καραλής επισημαίνει πως τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι κακό και έχει αρνητικό αντίκτυπο για τις ελληνικές επιχειρήσεις που «παλεύουν» καθημερινά για να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς. «Πολλές επιχειρήσεις δεν το προβάλλουν γιατί οι ξένοι αγωνιούν για το αν οι συγκεκριμένες ελληνικές επιχειρήσεις με τις οποίες πάνε να κλείσουν δουλειά θα υπάρχουν την επόμενη μέρα. Θέλουν να γνωρίζουν ότι θα είσαι εκεί τα επόμενα 5-10 χρόνια».