Η Covaxx του Peter Diamandis μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην «κούρσα» του εμβολίου κατά του Covid-19

Η Covaxx του Peter Diamandis μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στην «κούρσα» του εμβολίου κατά του Covid-19
5510683 24.05.2018 Peter Diamandis, founder and executive chairman of the XPRIZE Foundation, at Sberbank plenary session Transitional World: What Will Tomorrow Bring? held under the St. Petersburg International Economic Forum. Maksim Blinov / Sputnik Photo: AFP
Γιατί η Covaxx θεωρεί ότι έχει στα χέρια της τεχνολογία για το εμβόλιο κατά του COVID-19 που αλλάζει του όρους του παιχνιδιού.

του Sy Mukherjee

Η εταιρεία Covaxx είναι μια εταιρεία που αποσπάστηκε από τις  εταιρείες βιοτεχνολογίας United Biomedical και United Neuroscience (πρόσφατα μετονομάστηκε σε Vaxxinity). Η Covaxx ανέφερε στο Fortune ότι η τεχνολογία της μπορεί να της δώσει το πλεονέκτημα σε σχέση με τις δεκάδες μεγαλύτερες εταιρείες, από την Johnson & Johnson έως την AstraZeneca, καθώς και αντίστοιχες αναδυόμενες όπως τη Moderna, για την έγκαιρη παράδοση του εμβολίου στο κοινό.

Γιατί η Covaxx πιστεύει ότι είναι ξεχωριστή; Η συλλογιστική της συνδυάζει την επιστήμη, τη γεωπολιτική και τη βοήθεια επαγγελματιών όπως της Mei Mei Hu – που προσπαθεί να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του Αλτσχάιμερ και που τυχαίνει να είναι σύμβουλος της McKinsey με πτυχίο νομικών από το Χάρβαρντ και μια από τις ελάχιστες γυναίκες στελέχη σε ένα κλάδο δεν είναι γνωστός για την ποικιλομορφία του.

Η Hu έχει βοήθεια από τον αντιπρόεδρο της Covaxx, Peter Diamandis, γνωστότερο για τη δουλειά του με το X Prize Foundation και το Singularity University, ο οποίος ενθουσιάστηκε από την προοπτική χρήσης των υποδομών της United Biomedical για τη θεραπεία μολυσματικών ασθενειών. «H ιδέα είναι η χρήση εμβολίων για τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε το ανοσοποιητικό σύστημα για να επαναφέρετε το σώμα σας σε κατάσταση κανονικότητας;» λέει στο Fortune, προσθέτοντας ότι το έργο της εταιρείας πάνω στη θεραπεία για το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον τράβηξε την προσοχή του.

Η τεχνολογία, που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, είναι συναρπαστική. Ο Diamandis τη συγκρίνει με έναν αστυνομικό που περιπολεί, αλλά για μια βιολογική απειλή – δηλαδή, απαιτεί μια πιο στοχευμένη προσέγγιση από την αναζήτηση ενός εγκληματία. Οι ιοί επιτίθενται σε πολλά σημεία μέσα στο σώμα μας, λέει, και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα εάν θέλουμε πραγματική προστασία.

Η Hu επισημαίνει ότι πολλά από τα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού πρέπει να ψύχονται με υγρό άζωτο και δεν μπορούν να διατηρηθούν σε συμβατικούς καταψύκτες για περισσότερες από μερικές ημέρες. «Η παραγωγή 10.000 δόσεων διαφέρει από την παραγωγή 1 εκατομμυρίου δόσεων και είναι πολύ διαφορετική από την παραγωγή 100 εκατομμυρίων δόσεων. Φυσικά δεν διατηρούμε τέτοια πράγματα σε κατάψυξη». Η τεχνολογία της Covaxx, λέει, θα διευκόλυνε τη διανομή.

Η εταιρεία λέει ότι το υποψήφιο εμβόλιο θα υποβληθεί σε δοκιμές σε ανθρώπους εντός των προσεχών εβδομάδων στην Ταϊβάν, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμεύσει ως σημαντικός τόπος παραγωγής στο μέλλον. Στοχεύει επίσης σε δοκιμές πρώιμου σταδίου στις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα αυτό το φθινόπωρο.

Ο στόχος είναι φιλόδοξος: 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, σύμφωνα με την Hu – και κάπου μεταξύ 500 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου έως το τέλος του επόμενου έτους.