Η Cyber Monday «πάει» 122 εκατομμύρια Αμερικανούς στο ταμείο

Η Cyber Monday «πάει» 122 εκατομμύρια Αμερικανούς στο ταμείο

Μετά την Black Friday, οι καταναλωτές κάνουν «στροφή» στις ηλεκτρονικές αγορές.

Παρόλο που οι περισσότεροι Αμερικανοί τα «έδωσαν όλα» την Ημέρα των Ευχαριστιών και την Black Friday, τίποτα δεν θα τους σταματήσει να ανοίξουν ξανά το πορτοφόλι και να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αγορές, μιας και σήμερα είναι Cyber Monday και οι τιμές στα περισσότερα ηλεκτρονικά προϊόντα είναι εξευτελιστικές.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από το National Retail Federation and Prosper Insights & Analytics περίπου 122 εκατ. Αμερικανοί θα ψωνίσουν online, ενώ την περσινή χρονιά ο αριθμός αυτός άγγιξε μόλις τα 121 εκατομμύρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο -την Ημέρα των Ευχαριστιών και την Black Friday- η αγορά είδε 108,5 εκατ. καταναλωτές να ψωνίζουν online και άλλους 99,1 εκατ. σε καταστήματα. Μάλιστα, μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, όπως η Walmart ξεκίνησαν τις εκπτώσεις της Cyber Monday νωρίτερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, υπό τον φόβο του θριάμβου της Amazon.

Εκτός από τη Walmart και η Target έχει ξεκινήσει τις εκπτώσεις από την Κυριακή, όχι μόνο online αλλά και στα καταστήματά της. Αυτή η απόφαση, η οποία αντανακλά την κίνηση των καταναλωτών στις αγορές το 2016, έχει επίσης ως στόχο να μειώσει το άγχος της ιστοσελίδας της Target, η οποία πέρυσι «λύγισε» έπειτα από τις έντονες πιέσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Η απόδειξη της μετανάστευσης των αγορών στο e-commerce είναι αναμφισβήτητη: Η Adobe δήλωσε στο Fortune την Κυριακή ότι οι πωλήσεις στο e-commerce μεταξύ της Ημέρα Ευχαριστιών και του Σαββάτου αυξήθηκαν 17,3% στα 7,2 δισ. δολάρια.

Από την πλευρά της, η Walmart ανέφερε ότι το 60% των Black Friday παραγγελιών προήλθε από κινητές συσκευές, «κάτι που δείχνει ότι οι καταναλωτές νιώθουν πιο άνετα να κάνουν τις αγορές τους διαδικτυακά». Ο δεύτερος μεγαλύτερος πωλητής λιανικής στις ΗΠΑ προσπαθεί να απομακρύνει τους αγοραστές από τα καταστήματα και την online εφαρμογή πληρωμών της Amazon: Πρόσφατα τελείωσε την αναμόρφωση της αγοράς των επιχειρήσεών της, κάτι που τριπλασίασε την ποικιλία των προϊόντων του το τελευταίο έτος.

Φυσικά όλα τα καταστήματα έχουν προσαρμόσει τις ιστοσελίδες τους προκειμένου να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αντέξουν τις ακραίες επισκέψεις των καταναλωτών ημέρες σαν τη Δευτέρα, καθώς σύμφωνα με την εταιρεία ασφαλείας Upguard, το «κρασάρισμα» της ιστοσελίδας μιας εταιρείας για δέκα λεπτά θα μπορούσε να κοστίσει μέχρι και δυο εκατ. δολάρια στις πωλήσεις της.