Η Daily Mail αποθεώνει τη Σύρο: Μοιάζει με μικρή Ιταλία

Η Daily Mail αποθεώνει τη Σύρο: Μοιάζει με μικρή Ιταλία
Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ για τα ελληνικά νησιά, διαφημίζοντάς τα, ως προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών.

Με την Ελλάδα να έχει δώσει με επιτυχία τη μάχη κατά του κορωνοϊού και να ετοιμάζεται για την επανεκκίνηση του τουρισμού, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στα ξένα ΜΜΕ, για τα ελληνικά νησιά, διαφημίζοντας τα, ως προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών. Μεταξύ αυτών και η βρετανική Daily Mail που σε πρόσφατο ταξιδιωτικό άρθρο της με τίτλο «Μια μικρή Ιταλία στην… Ελλάδα», αποθεώνει ένα νησί των Κυκλάδων. Πρόκειται για τη μαγευτική Σύρο. Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το «ανεξερεύνητο νησί της Σύρου μοιάζει με ιταλικό αριστούργημα».

Η μεγαλύτερη ατραξιόν της Σύρου, σύμφωνα με το άρθρο, δεν είναι άλλη από την ιταλικής αρχιτεκτονικής πρωτεύουσα του νησιού, Ερμούπολη «η πιο συγκλονιστική, πιθανότατα, πόλη της Ελλάδας».

Περιγράφοντας την Ερμούπολη, ο δημοσιογράφος John Malathronas αναφέρει ότι δεν υπάρχουν λαβύρινθοι από σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια και στοίβες από μπερδεμένα δίχτυα στο λιμάνι. «Κανένας λαβύρινθος από σοκάκια, ασβεστωμένα σπίτια ή τα χαρακτηριστικά ψαροκάικα στο λιμάνι. Αντιθέτως, αυτό που συναντά κανείς εδώ είναι μια πολυσύχναστη πόλη με μεγάλες πλατείες, υπέροχες εκκλησίες και αρχοντικά σε παστέλ αποχρώσεις, που μοιάζουν περισσότερο… ιταλικά, παρά ελληνικά», αναφέρει το δημοσίευμα.

Ο συντάκτης αναφέρεται και στην ιστορία της πόλης, η ίδρυση της οποίας χρονολογείται το 1820 από πρόσφυγες της Χίου, των Ψαρών, της Κάσου και της Κρήτης κατά την διάρκεια του πολέμου, καθώς και στο γεγονός ότι στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Βυζαντινής τεχνοτροπίας, Κρητικής Σχολής) ένα από τα πρώτα έργα που φιλοτέχνησε ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος (ο περίφημος Ελ Γκρέκο) μεταξύ 1562-64 σε ηλικία 19-22 ετών. Μια ανακάλυψη, που όπως περιγράφεται στο άρθρο, οφείλεται στον αρχαιολόγο Γεώργιο Μαστορόπουλο.

Η κεντρική πλατεία Μιαούλη, όπου δεσπόζει το επιβλητικό Δημαρχείο με την μνημειώδη σκάλα, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που είναι χτισμένο σε ίδιο στυλ με εκείνο του Teatro San Carlo στη Νάπολη, αλλά και η εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στα όσα εντυπωσιάζουν τον συντάκτη του άρθρου στην Ερμούπολη.

Η Μεσαιωνική πόλη

Φυσικά, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην Άνω Σύρο, την παλιά πρωτεύουσα του νησιού με τα ασβεστωμένα σπίτια και την πανοραμική θέα στο πέλαγος.

Ένας ιερέας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εξηγεί: «Η Ερμούπολη είναι Ορθόδοξη, αλλά η υπόλοιπη Σύρος είναι καθολική. Το νησί ήταν υπό την προστασία του Πάπα. Τώρα, γιορτάζουμε το Πάσχα μαζί στις Ορθόδοξες ημερομηνίες με ειδική εξαίρεση από το Βατικανό».

Ειδική μνεία γίνεται και στις παραλίες του νησιού. Ο συντάκτης ξεχωρίζει τον Γαλησσά με τη χρυσαφένια αμμουδιά, το Κίνι με το ήσυχο λιμανάκι, αλλά και τα Γράμματα, έναν προστατευμένο κόλπο με εντυπωσιακά ιριδίζοντα νερά.

«Έτσι θυμάμαι τη Σύρο. Μπορεί να είναι ένα ιδιοσυγκρασιακό και εκκεντρικό νησί, αλλά η ψυχή του ανήκει σε μια παλιομοδίτικη Ελλάδα όπου οι πράξεις γενναιοδωρίας προς τους ξένους εξακολουθούν να αποτελούν μέρος της καθημερινής ζωής», καταλήγει ο συντάκτης.

Φωτογραφία: Pexels