Οι δέκα μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι κάτω των 35 ετών

Οι δέκα μεγαλύτεροι δισεκατομμυριούχοι κάτω των 35 ετών

Η λίστα των δισεκατομμυριούχων κάτω των 35 ετών που συνέταξε η Wealth-X κυριαρχείται από άντρες επιχειρηματίες του κλάδου της τεχνολογίας.

Στην πρώτη θέση συναντάμε μια γνωστή …φάτσα: τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο οποίος με περιουσία 41,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων αφήνει κάθε άλλον ανταγωνιστή πίσω του.

Η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης βοήθησε και δυο άλλους να δημιουργήσουν τεράστιες περιουσίες, τον Ντάστιν Μόσκοβιτς και τον Εντουάρντο Σαβερίν. Οι δυο τους, με περιουσία 9,3 και 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα, συνίδρυσαν το Facebook μαζί με τον Ζούκερμπεργκ, προτού στραφούν σε άλλες δραστηριότητες στον κλάδο της τεχνολογίας.

Η τεράστια επιτυχία της Airbnb έβαλε άλλα τρία ονόματα στη λίστα. Οι συνιδρυτές Νέιθαν Μπλέτσαρζικ, Μπράιαν Τσέσκι και Τζο Γκέμπια μπορούν να περηφανεύονται για τις προσωπικές περιουσίες τους, ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων η καθεμία, που έφτιαξαν χάρη στην ιστοσελίδα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης κατοικιών. Η εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 2008, συνιστά πρόκληση για την παραδοσιακή ξενοδοχειακή αγορά και πλέον δραστηριοποιείται σε πάνω από 34.000 πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Οι γυναίκες καταλαμβάνουν δύο από τις δέκα θέσεις, με την Κινέζα Γιανγκ Χουγιάν, κληρονόμο μιας αυτοκρατορίας στη διαχείριση ακινήτων, στην 3η θέση με περιουσία 5,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η νεότερη αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ, η 31 ετών Ελίζαμπεθ Χολμς, έφτιαξε τη δική της περιουσία ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω της εταιρείας Theranos. Και δεν χρειάστηκε ούτε καν πτυχίο πανεπιστημίου.

Η Χολμς εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο Stanford σε ηλικία 19 ετών, με στόχο να στήσει τη δική της εταιρεία. Η Theranos, που ιδρύθηκε το 2003, κατέκτησε τον τεράστιο κλάδο των εργαστηριακών – διαγνωστικών εξετάσεων στις ΗΠΑ.

Όπως και η Χολμς, έτσι και οι περισσότεροι στη λίστα είναι αυτοδημιούργητοι. Οι περισσότεροι προέρχονται από τις ΗΠΑ, με προσθήκες από την Κίνα, τη Βραζιλία και τη Σουηδία.

Άξιος αναφοράς είναι και ο Έβαν Σπίγκελ, συνιδρυτής του Snapchat. Σε ηλικία μόλις 25 ετών, είναι η νεότερη παρουσία στο τοπ 20, στη 15η θέση, με περιουσία 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Να οι δέκα πρώτοι:

1. Μαρκ Ζούκερμπεργκ, 41,6 δισ. δολάρια, Facebook

2. Ντάστιν Μόσκοβιτς, 9,3 δισ. δολάρια, Asana

3. Γιανγκ Χουγιάν, 5,9 δισ. δολάρια, Country Garden Holdings

4. Εντουάρντο Σαβερίν, 5,3 δισ. δολάρια, 99

5. Σκοτ Ντάνκαν, 5 δισ. δολάρια, Enterprise Product Partners

6. Ελίζαμπεθ Χολμς, 4,5 δισ. δολάρια, Theranos

7. Νέιθαν Μπλέτσαρζικ, 3 δισ. δολάρια, Airbnb

8. Μπράιαν Τσέσκι, 3 δισ. δολάρια, Airbnb

9. Τζο Γκέμπια, 3 δισ. δολάρια, Airbnb

10. Τόμας Πέρσον, 2,7 δισ. δολάρια, Hennes & Mauritz