Diageo: Η δέσµευση µας για το Diversity & Inclusion είναι όχι µόνο δεδοµένη, αλλά και διεθνώς αναγνωρισµένη

Diageo: Η δέσµευση µας για το Diversity & Inclusion είναι όχι µόνο δεδοµένη, αλλά και διεθνώς αναγνωρισµένη
O Stephen Mulvenna, Επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης HR του Mediterranean Cluster της Diageo, µας µιλάει για το πως η Diageo έχει κάνει την ενσωµάτωση ενός diverse ανθρώπινου δυναµικού, αναπόσπαστο µέρος της στρατηγικής της και της επιχειρηµατικής της λειτουργίας.

Η ανάγκη µιας εταιρικής κουλτούρας και ενός εργασιακού περιβάλλοντος που υποστηρίζει και προωθεί την πολυµορφία και την ένταξη είναι πιο επίκαιρη και πιο ισχυρή από ποτέ. Υπάρχουν σαφή δείγµατα από εταιρείες ηγέτες που αποδεικνύουν ότι η πολυµορφία συνδέεται µε υψηλότερη χρηµατιστηριακή αξία και µεγαλύτερη κερδοφορία, ενώ είναι αποδεδειγµένο ότι οι οµάδες που διαθέτουν πολυµορφία στα στελέχη τους είναι πιο ισορροπηµένες και αποτελεσµατικές στην επίλυση προβληµάτων.

Μια πολυεθνική εταιρεία όπως η Diageo έχει ενσωματώσει την πολυμορφία ως ένα βασικό και πολύ σημαντικό μοχλό εταιρικής ανάπτυξης.

Έτσι το έχουν καταφέρει:

Στην Diageo, φιλοδοξούµε να είµαστε µία από τις εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων µε τις καλύτερες επιδόσεις, και µία από τις πιο αξιόπιστες και πιο σεβαστές εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων διεθνώς. Πιστεύουµε ακράδαντα ότι η επίτευξη του οράµατος µας εξαρτάται από την ύπαρξη διαφορετικών ταλέντων, ποικιλίας υποβάθρων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων σε κάθε µία από τις 180 χώρες όπου δραστηριοποιούµαστε.

Η ενσωµάτωση της πολυµορφίας είναι ένας βασικός και πολύ σηµαντικός µοχλός εταιρικής ανάπτυξης και επιδιώκουµε πάντοτε να κάνουµε τους εργαζοµένους µας κοινωνούς προς αυτή τη κατεύθυνση µε καµπάνιες ευαισθητοποίησης και προγράµµατα συµµετοχής που δίνουν σε όλους τους ανθρώπους τη Diageo, τη δυνατότητα να καταλάβουµε την πολυµορφία από πολλές οπτικές γωνίες, συµπεριλαµβανοµένων των ορατών πτυχών αυτής, όπως το φύλο και η εθνικότητα, αλλά και των λιγότερο ορατών, όπως το σεξουαλικό προσανατολισµό, την αναπηρία και τη διαφορετικότητα στη σκέψη.

Επιπλέον, έχουµε διαµορφώσει εσωτερικά πλατφόρµες προκειµένου να αναδεικνύονται από τους ίδιους τους εργαζόµενους θέµατα που αφορούν στην ευρύτερη D&I ατζέντα όπως, το Diageo’s Rainbow Network για την προβολή θεµάτων που αφορούν στην LGBT κοινότητα µας, το Diageo’s Spirited Women Network που προωθεί την ενδυνάµωση και την συµµετοχή των γυναικών, αλλά και το ∆ίκτυο REACH που προβάλλει θέµατα εθνικότητας.

Στηρίζουµε την ισοτιµία και εφαρµόζουµε family-friendly πρακτικές όπως είναι, µεταξύ άλλων, η µεγάλη ευελιξία για  εργασία από το σπίτι, αλλά και η εξάµηνη πλήρως αµειβοµένη άδεια, τόσο για νέες µητέρες όσο και για νέους πατέρες. ∆ιοργανώνουµε συχνά ηµερίδες, συζητήσεις αλλά και events µε εµπνευσµένους οµιλητές, προκειµένου να δώσουµε στους εργαζοµένους µας µια «φρέσκια» οπτική προς την επίτευξη των D&I στόχων µας.

Επιπλέον, στην Ελλάδα, δουλεύουµε συστηµατικά προκειµένου να µπορέσουµε να εντάξουµε περισσότερες γυναίκες στα εµπορικά µας τµήµατα, και να ξεπεράσουµε την κατά τα άλλα ξεπερασµένη αντίληψη ότι ο χώρος των αλκοολούχων ποτών είναι ιδανικός µόνο για άντρες.

Το πρόγραµµα «Diageo’s Summer Islanders» έχει σχεδιαστεί και προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας κίνητρα σε ταλαντούχες γυναίκες να ενταχθούν στο τµήµα πωλήσεων της εταιρείας µας.

Η δράση µας σε θέµατα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης είναι επίσης προσανατολισµένη στην πολυµορφία και την ένταξη, µε χαρακτηριστικό παράδειγµα το πρόγραµµα Learning For Life της Diageo, που υλοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες ανά τον κόσµο αλλά και την Ελλάδα, µε σκοπό να προσφέρει σε νέους και νέες από διαφορετικά περιβάλλοντα  και εργασιακά ευάλωτες οµάδες, την ευκαιρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητες προκειµένου να ενταχθούν µε επιτυχία στην αγορά εργασίας και συγκεκριµένα στους κλάδους του Τουρισµού και της Ψυχαγωγίας.

Είµαστε από τις λίγες εταιρείες διεθνώς που έχουν θέσει το D&I επιχειρηµατική προτεραιότητα.  Μάλιστα, η πρόσφατη ανάδειξη µας ως το 2ο πιο Diverse & Inclusive εργασιακό περιβάλλον σε παγκόσµιο επίπεδο βάσει του ∆είκτη Refinitiv Diversity & Inclusion, µας κάνει υπερήφανους γιατί αναγνωρίζει την προσπάθειά µας και, παράλληλα, µας δίνει την ώθηση να γίνουµε ακόµη καλύτεροι.

Για την Diageo και για µένα προσωπικά «Diversity Does Matter»! Ένα πολυµορφικό εργατικό δυναµικό είναι απαραίτητο για την επιτυχία µας ως πολυεθνική και πολύ-πολιτισµική εταιρεία και ο δικός µου στόχος µου ως επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης Ανθρώπινου ∆υναµικού είναι να διαµορφώσω και να διατηρήσω ένα περιβάλλον, όπου οι εργαζόµενοι να αισθάνονται ασφαλής και σίγουροι, ώστε να είναι ο εαυτός τους για να µπορέσουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους.

Θέλουμε οι άνθρωποι μας να αισθάνονται ασφαλείς και σίγουροι, ώστε να είναι ο εαυτός τους για να μπορούν να αξιοποιούν τα ταλέντα και τις δυνατότητες τους​.

*Επικεφαλής της ∆ιεύθυνσης HR του Mediterranean Cluster της Diageo

Ο Stephen Mulvenna

Πηγές φωτογραφιών: Diageo