Οι δεσμεύσεις της Ευρώπης για μηδενικές εκπομπές υλοποιούνται – Με μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας

Οι δεσμεύσεις της Ευρώπης για μηδενικές εκπομπές υλοποιούνται – Με μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας
epa07327501 A goose flies over the lignite-fired power station Boxberg of the energy company LEAG in Boxberg, Germany, 28 January 2019. Germany's Structural Coal Commission (Kohlekommission) appointed by Chancellor Merkel recommends the country should quit coal latest by 2038 in order to meet its emissions targets. The proposal, which was released on 26 January 2019, is subject to amendment by government and parliament, media reported. EPA/FILIP SINGER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

της Sophie Mellor

Καθώς το κόστος της ενέργειας φτάνει σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ, η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση – η οποία …σιγόβραζε εδώ και χρόνια αλλά μόλις τώρα ξεσπάει.

Τη στιγμή που η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο εκτοξεύεται, η χρήση των ασταθών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από την Ευρώπη, όπως η αιολική και η ηλιακή, σε συνδυασμό με την επιθετική διακοπή της χρήσης άνθρακα και τη μεγάλη φορολογία του άνθρακα στην ΕΕ, έχουν προκαλέσει τη συρρίκνωση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ενεργειακή κρίση της ευρωπαϊκής ηπείρου προκαλεί μεγάλη μεταβλητότητα, με το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη να βλέπει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να αυξάνεται 10 φορές κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επτά ωρών, στο επίπεδο-ρεκόρ των  2.300 λιρών ανά μεγαβατώρα. Παράλληλα, η Ιρλανδία, η οποία εξάγει τακτικά αιολική ενέργεια στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετώπισε και η ίδια έλλειψη προσφοράς.

Δεν είναι οι μόνες χώρες στις οποίες συμβαίνει αυτό.

Αυτή η αστάθεια έχει φέρει υψηλότερες τιμές, αγγίζοντας επίπεδα-ρεκόρ σε Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία. Οι οικιακοί χρήστες, εντωμεταξύ, αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο βάρος του κόστους.

Οι υπέρογκοι λογαριασμοί έρχονται καθώς τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο προσπαθούν να γίνουν παγκόσμιοι ηγέτες στην απεξάρτηση από τον άνθρακα στα ενεργειακά τους δίκτυα.

Πέρυσι, για παράδειγμα, η ΕΕ δεσμεύτηκε ότι θα επιτύχει το καθαρό μηδέν έως το 2050, μια δέσμευση που σημαίνει τη σταδιακή κατάργηση των πηγών ενέργειας έντασης άνθρακα κατά την επόμενη δεκαετία υπέρ πιο βιώσιμων πηγών όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια. Τα πράγματα περιπλέκονται: Οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί φέτος, καθώς η ζήτηση παντού αυξάνεται, αφήνοντας τους ιδιοκτήτες σπιτιών εκτεθειμένους στις συνέπειες μιας όλο και πιο ασταθούς παγκόσμιας αγοράς.

Οι καταναλωτές τόσο στην Ισπανία όσο και στην Πορτογαλία πληρώνουν τώρα κατά μέσο όρο 140 ευρώ για μια μεγαβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ιβηρικής Χερσονήσου OMIE – την υψηλότερη τιμή από το 2002. Και την Πέμπτη, η ηλεκτρική ενέργεια της Ισπανίας ήταν σε τιμή ρεκόρ 152,32 €/MWh. Στη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, η EDF Energy δήλωσε ότι θα αυξήσει τα τυποποιημένα μεταβλητά τιμολόγιά της κατά 12% από την 1η Οκτωβρίου, για να ενσωματώσει το κόστος ενέργειας χονδρικής. Και η τιμή αναφοράς ισχύος της Γαλλίας για παράδοση το επόμενο έτος έφτασε επίσης σε τιμή ρεκόρ, στα 99,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τέτοιες τιμές-ρεκόρ παρατηρούνται συνήθως το χειμώνα, όταν απαιτείται περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανση των σπιτιών.

Αν υπάρχει μια σανίδα σωτηρίας, αυτή έρχεται από τη Ρωσία.

Ο κρατικός ενεργειακός γίγαντας της Ρωσίας Gazprom ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ολοκλήρωσε την κατασκευή του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μήκους 750 μιλίων προς τη Γερμανία. Το timing δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο, καθώς έρχεται μόλις μια μέρα αφότου οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ρεκόρ όλων των εποχών και η Ιρλανδία προειδοποίησε ότι η έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος.

Εάν όλα πάνε όπως έχουν σχεδιασθεί, το ρωσικό αέριο θα μπορούσε να αρχίσει να ρέει στην ευρωπαϊκή ήπειρο μέσα σε ένα μήνα.

Μέχρι τότε, οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το τίμημα. «Δεν βλέπω λόγο να υπάρξουν διακοπές ρεύματος, διότι υπάρχουν υπεραρκετές πηγές παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Απλώς θα είναι ακριβό», λέει ο Carlos Torres Diaz, επικεφαλής αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην εταιρεία ερευνών Rystad Energy.