Η διαδικασία εμβολιασμού στην Αυστραλία α λα…Hunger Games

Η διαδικασία εμβολιασμού στην Αυστραλία α λα…Hunger Games
A nurse fills a syringe with the Pfizer Biontech vaccine Comirnaty at the vaccination center of German speciality chemicals company Evonik in Hanau, western Germany, on Mai 19, 2021, amid the ongoing coronavirus (Covid-19) pandemic. (Photo by THOMAS LOHNES / AFP) Photo: AFP
Μόνο το 7% από τα 25 εκατομμύρια των Αυστραλών έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Με την δυστοπική τριλογία Hunger Games παρομοίασε την διαδικασία εμβολιασμού στην Αυστραλία ανώτατος αξιωματούχος, την ώρα που η χώρα του είναι αντιμέτωπη με νέα αύξηση των κρουσμάτων της επιδημίας και την έλλειψη εμβολίων.

Η έλλειψη εμβολίων έχει δημιουργήσει κύμα πανικού σε μέρος του πληθυσμού που επιδιώκει να εμβολιασθεί το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Μπραντ Χάζαρντ, υπουργός Υγείας της πυκνοκατοικημένης Νέας Νότιας Ουαλίας

«Οι άνθρωποι τρέχουν πίσω από τα εμβόλια, αυτό παραπέμπει στον κόσμο των Hunger Games», είπε για να περιγράψει τις εφορμήσεις των Αυστραλών στα εμβολιαστικά κέντρα ή τις απελπισμένες τηλεφωνικές κλήσεις για την εξασφάλιση ραντεβού εμβολιασμού.

Στον κόσμο των Hunger Games, μία ομάδα νέων μπαίνουν σε κλήρωση κάθε χρόνο για να συμμετάσχουν σε τηλεοπτική δοκιμασία όπου είναι υποχρεωμένοι να αλληλοσκοτωθούν.

Μόνο το 7% από τα 25 εκατομμύρια των Αυστραλών έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου, το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.

Η συντηρητική κυβέρνηση της Αυστραλίας πόνταρε μαζικά στο εμβόλιο της AstraZeneca και σε ένα αυστραλιανό εμβόλιο που, όμως, δεν πέρασε την φάση των κλινικών δοκιμών.

Πολλοί Αυστραλοί απέφυγαν το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο για τους άνω των 60 ετών, αναζητώντας πάση θυσία το εμβόλιο των Pfizer-BionTech.

Όμως, η προσφορά είναι περιορισμένη εξαιτίας της έλλειψης στα παγκόσμια στοκ και των καθυστερημένων παραγγελιών που έκαναν οι αρχές της Αυστραλίας.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον για την επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, την ώρα που περισσότερα των 300 κρούσματα εμφανίσθηκαν στο Σίδνεϋ, το οποίο επέστρεψε στα μέτρα του lockdown.

Συνολικά, η Αυστραλία έχει καταγράψει 30.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Οι αρχές εφαρμόζουν τοπικά lockdown σε μία σειρά μεγάλων πόλεων εξαιτίας της ανάφλεξης της επιδημίας.