Η διαφαινόμενη «συνθηκολόγηση» ΗΠΑ – Κίνας εκτοξεύει τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλά τετραετίας

Η διαφαινόμενη «συνθηκολόγηση» ΗΠΑ – Κίνας εκτοξεύει τις ευρωπαϊκές αγορές σε υψηλά τετραετίας
Το ποσό των δασμών που θα απομακρυνθεί στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων και πλέον ετών ανήλθαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές αφού η Κίνα ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν να άρουν υφιστάμενους δασμούς σε διαφορετικές φάσεις, γεγονός που τροφοδότησε το ράλι που βρίσκεται πλέον στην πέμπτη συνεχή ημέρα του.

Η Κίνα και οι ΗΠΑ πρέπει ταυτόχρονα να ακυρώσουν κάποιους υφιστάμενους δασμούς σε προϊόντα που έχει επιβάλει η μία πλευρά στην άλλη προκειμένου να επιτευχθεί η «φάση 1» μιας εμπορικής συμφωνίας, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Στις 10:13 ώρα Ελλάδας, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,4%, με το γερμανικό χρηματιστήριο να ενισχύεται κατά 0,7%.

Κέρδη κατέγραφαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι εταιρίες εξόρυξης. Η μετοχή της γερμανικής Siemens ενισχύθηκε κατά 3,4% καθώς τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Νωρίτερα, Κίνα και ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει να απομακρύνουν τους δασμούς σε διαφορετικές φάσεις, δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, το ποσό των δασμών που θα απομακρυνθεί, στην πρώτη φάση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της συμφωνίας,  σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Gao Feng και όσα δήλωσε την Πέμπτη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες οι δύο πλευρές είχαν «εποικοδομητικές συνομιλίες».