Οι διακοπές λειτουργίας των Coinbase και Binance δείχνουν την ευπάθεια των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων

Οι διακοπές λειτουργίας των Coinbase και Binance δείχνουν την ευπάθεια των ανταλλακτηρίων κρυπτονομισμάτων
pexels

Ήταν δύσκολες οι δύο τελευταίες εβδομάδες για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, όπου εξανεμίστηκε αγοραία αξία έως και 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Τετάρτη μπορεί να ήταν η χειρότερη μέρα, καθώς τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο, το Binance και το Coinbase, αντιμετώπισαν διακοπές στη λειτουργία τους, στέλνοντας το Bitcoin στη μεγαλύτερη πτώση του από το 2013.

Τα ανταλλακτήρια είναι κεντρικά εξαρτήματα στον κόσμο των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ωστόσο συχνά τίθενται εκτός λειτουργίας όταν η κίνηση στα δίκτυα blockchain γίνεται πολύ υψηλή, γεγονός που θέτει υπό αμφισβήτηση την ετοιμότητά τους να εξυπηρετήσουν μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Στο αποκορύφωμα της τελευταίας ραγδαίας ανόδου της αγοράς το 2017, τόσο το Coinbase όσο και το Binance συχνά απέκλειαν τους χρήστες από τους λογαριασμούς τους λόγω εσωτερικών προβλημάτων. Οι πιστοί του blockchain και των κρυπτονομισμάτων θέλουν να πιστεύουν ότι αλλάζουν τον κόσμο, ωστόσο η ραχοκοκαλιά του κλάδου είναι σαφές ότι δεν είναι έτοιμη για να ανταποκριθεί στην πρόκληση.

Πολλοί traders στη χρήση κρυπτονομισμάτων δανείστηκαν χρήματα για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους, γεγονός που τους καθιστά ευάλωτους σε αυτόματη πώληση των τοποθετήσεών τους αν οι τιμές πέσουν. Τις τελευταίες 24 ώρες, περισσότεροι από 775.000 traders ρευστοποίησαν τον λογαριασμό τους – αριθμός που αντιστοιχεί σε κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bybt.com.

«Το Coinbase πάντα τίθεται εκτός λειτουργίας», δήλωσε ο Jon West, πρώην επικεφαλής trader της εταιρείας διαμεσολάβησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Omega One, ο οποίος τώρα εργάζεται για την εταιρεία blockchain RChain. Παρόλο που ήταν απογοητευτικό να βλέπεις τα δύο μεγαλύτερα ανταλλακτήρια να καταρρέουν, ο West δήλωσε ότι αυτή είναι η καλύτερη επίδοση που είχαν ποτέ, αν ανατρέξουμε στο 2018 ή το 2019.

Τα προβλήματα την Τετάρτη ξεκίνησαν όταν το Binance, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, απενεργοποίησε προσωρινά τις αναλήψεις Ethereum επικαλούμενο συμφόρηση του δικτύου. Στη συνέχεια, το Coinbase δήλωσε ότι διερευνούσε μια σειρά «διακοπών λειτουργίας» στην πλατφόρμα της.

Το Binance επιδιώκει να διορθώσει τα προβλήματά του μέσα στους επόμενους μήνες, δήλωσε ο Brian Brooks, διευθύνων σύμβουλος της Binance US, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television.

«Έχουμε πάρα πολλά θέματα υποστήριξης πελατών σε εκκρεμότητα», δήλωσε. «Ξέρω ότι είναι μεγάλο ζήτημα, έχω λάβει το σχετικό feedback», δήλωσε ο Brooks. «Ασχολούμαστε όλοι με αυτό και θα δείτε μια διαφορετική εμπειρία πελατών πολύ σύντομα».

Οι δύο επιχειρήσεις υφίστανται διαταραχές στη λειτουργία τους καθώς τα κρυπτονομίσματα καταρρέουν. Το bitcoin σημείωσε πτώση έως και 31%, στα 30.000 δολάρια περίπου. Αυτό εξαφάνισε περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, σε σχέση με το peak της αξίας του κρυπτονομίσματος, προτού ανακάμψει εν μέρει.

Αργότερα μέσα στην ημέρα, το Coinbase δήλωσε ότι είχε επιλύσει το πρόβλημά του. Στις 3 μ.μ. ώρα Νέας Υόρκης, το Bitcoin υποχωρούσε κατά 11% στα 38.400 δολάρια, ενώ το Ether κατέρρεε με ρυθμό 23%, στα 2.618 δολάρια.

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη ανατροπή για τα δύο μεγαλύτερα κρυπτονομίσματα στον κόσμο. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Bitcoin αυξανόταν έως και 500% σε σχέση με το προηγούμενο 12μηνο, ενώ το Ethereum σημείωνε εκπληκτική άνοδο 1.500%.