Η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας του μέλλοντος ξεκίνησε από την Αθήνα

Η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής κοινωνίας του μέλλοντος ξεκίνησε από την Αθήνα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε τον φετινό Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας με σκοπό να βραβεύσει τις καλύτερες προτάσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε στην Αθήνα τον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 με σκοπό να επαναφέρει την ισότητα και να διαμορφώσει την κοινωνία του μέλλοντος, καλώντας τους Ευρωπαίους να προσφέρουν νέες, δυναμικές ιδέες για την ψηφιακή ένταξη, τη συνεργατική οικονομία, τη διασύνδεση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων.

Από το 2012, στη μνήμη του Πορτογάλου πολιτικού και πρωτοπόρου της καινοτομίας Diogo Vasconcelos, ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας διοργανώνεται κάθε χρόνο με νέο θέμα, εστιάζοντας στην αντιμετώπιση ενός ζητήματος που απασχολεί την Ευρώπη.

Η φετινή έναρξη του διαγωνισμού φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη και υποδέχτηκε πρωτοπόρους στην καινοτομία από όλη την Ευρώπη. Στην εναρκτήρια εκδήλωση συμμετείχαν εμπειρογνώμονες που εργάζονται στην Ελλάδα και αλλού, όπως οι OpenLab Athens, Ondula, OuiShare, Fairmondo, Impact Hub Athens και Nesta.

Η Αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου δήλωσε: «Η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, η μεταβαλλόμενη αγορά εργασίας και η ψηφιοποίηση έφεραν σημαντικές αλλαγές σε όλη την Ευρώπη, και τις βιώσαμε από κοντά και στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κοινωνική καινοτομία έχει τη δυνατότητα να γίνει καταλύτης θετικών αλλαγών και νέων ευκαιριών σε όλη την Ευρώπη. Είμαι υπερήφανη που κηρύττω την έναρξη του Ευρωπαϊκού διαγωνισμού Κοινωνικής Καινοτομίας 2017 εδώ στην Αθήνα και είμαι σίγουρη ότι οι Ευρωπαίοι θα ανταποκριθούν με δημιουργικότητα στις προκλήσεις.»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναζητεί καινοτομίες σε εργαλεία, υπηρεσίες και πρότυπα που θα εφοδιάσουν όλα τα μέλη της κοινωνίας με τις δεξιότητες που χρειάζονται για να είναι σε θέση να ενταχθούν και να ανταγωνιστούν σε μια συνεχώς μεταβαλλόμενη οικονομία. Πιθανές ιδέες:

  • Νέες τεχνολογίες και επιχειρηματικά μοντέλα που μπορούν να βοηθήσουν την ψηφιακή οικονομία να γίνει πιο ‘ανοιχτή’ ή χρησιμοποιούν συνεργατικές λύσεις για τη μείωση των ανισοτήτων;
  • Καινοτομίες που ενδυναμώνουν τα μειονεκτούντα άτομα ώστε να συμμετέχουν πλήρως στην ψηφιακή οικονομία και να αποκτούν έσοδα από την απασχόληση ή την επιχειρηματικότητα;
  • Πρωτοβουλίες που εφοδιάζουν όσους είναι στα όρια αποκλεισμού από την αγορά εργασίας με τις κατάλληλες δεξιότητες για να διαμορφώσουν την οικονομία της γνώσης, όπως δημιουργικότητα, επικοινωνία ή ευκολία στην επίλυση προβλημάτων;
  • Λύσεις για την προστασία και τη στήριξη εργαζομένων με χαμηλή αμοιβή ή κατάρτιση στην εξελισσόμενη αγορά εργασίας.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε επιχειρηματίες, φοιτητές, φορείς κοινωνικής καινοτομίας, σχεδιαστές, λάτρεις της υψηλής τεχνολογίας,, εκπαιδευτικούς, σε άτομα, ή ομάδες ατόμων και οργανισμούς από ολόκληρη την ΕΕ και τις χώρες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon 2020.

Ο διαγωνισμός θα βοηθήσει τις πλέον καινοτόμες ιδέες και προτάσεις να επιτύχουν βιώσιμα αποτελέσματα. Τριάντα από πλέον υποσχόμενες αιτήσεις θα επιλεγούν για τους ημιτελικούς και οι δημιουργοί τους θα προσκληθούν σε ακαδημία καθοδήγησης για την κοινωνική καινοτομία τον Ιούλιο στη Μαδρίτη για να αναπτύξουν τις ιδέες τους.

Τα τρία πιο αποτελεσματικά έργα θα λάβουν, το καθένα, χρηματικό έπαθλο 50.000 EUR κατά την τελετή απονομής των βραβείων που θα γίνει τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 7 Απριλίου (12:00 μμ ώρα Βρυξελλών). Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/growth/social-innovation-competition.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί οι θεσμοί πρέπει να στηρίζουν τη κοινωνική επιχειρηματικότητα