«Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικός εκβιασμός»

«Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων είναι πολιτικός εκβιασμός»

Ο πρώην Πρόεδρος Χέρτσογκ καλεί το Βερολίνο να μην υποκύψει στις πιέσεις της Αθήνας.

Ως προσπάθεια πολιτικού εκβιασμού από την πλευρά της Ελλάδας ερμηνεύει τη διεκδίκηση πολεμικών επανορθώσεων ο πρώην Πρόεδρος της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσογκ και καλεί την κυβέρνηση του Βερολίνου να μην υποκύψει.

Την ίδια, ωστόσο, ώρα ο ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο χαρακτηρίζει την θέση του Βερολίνου «νομικά αστήρικτη».

«Αυτές οι διεκδικήσεις στην πραγματικότητα είναι προσπάθεια πολιτικού εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης. Σε έναν τέτοιο εκβιασμό δεν επιτρέπεται να υποκύψουμε» δηλώνει ο κ. Χέρτσογκ στην «Rheinische Post» και προσθέτει ότι η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν έχει μέχρι τώρα σκεφτεί κάτι καλύτερο από το να κατηγορεί άλλους για τις δικές της παραλείψεις.

Όμως, ο ειδικός του Διεθνούς Δικαίου Αντρέας Φίσερ- Λεσκάνο, μιλώντας στο Focus, επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για τη θέση της στο ζήτημα των επανορθώσεων και τονίζει ότι «η επιχειρηματολογία της γερμανικής κυβέρνησης είναι νομικά αστήρικτη». Επισημαίνει μάλιστα ότι αυτό είναι ντροπιαστικό, καθώς η κυβέρνηση «παραλείπει την αίσθηση της ιστορικής ευθύνης, παρόλα τα δημόσια συνθήματα». Προβλέπει δε ότι το Βερολίνο θα ακολουθήσει αυτή την πολιτική με μεγάλη σκληρότητα, διότι φοβάται την δημιουργία προηγούμενου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ