Η δίκη της Siemens και ο «ξεχασμένος Χάινριχ»

Η δίκη της Siemens και ο «ξεχασμένος Χάινριχ»
Photo:

Κανείς από τους κατηγορούμενους από τη Γερμανία δεν θα παραστεί στη δίκη.

Η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να αλλάξει ρότα και να εμπλακεί με στρατιωτικά μέσα στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στο πλευρό της Γαλλίας και των άλλων δυνάμεων που πολεμούν κατά της ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του γερμανικού τύπου.

«Μόνο έτσι γίνεται δυστυχώς», σημειώνει ο χαρακτηριστικός τίτλος σχολιαστικού άρθρου στο Spiegel Online. Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, «από μόνες τους οι βόμβες δεν θα νικήσουν το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, είναι σωστό το ότι η Γερμανία στέκεται και στρατιωτικά στο πλευρό της Γαλλίας στη μάχη κατά του ΙΚ». Πρώτον «χρειάζεται ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Ειδικά αυτό το διάστημα που η Γερμανία ζητεί τη βοήθεια των άλλων στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης», υπογραμμίζει το σχόλιο και προσθέτει: «Δεύτερον: Η παραφροσύνη του ΙΚ αφορά άμεσα τη Γερμανία. Μας απειλούν με βόμβες», τονίζει το Spiegel Online.

Το Βερολίνο ανταποκρίνεται στο γαλλικό αίτημα

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ότι «το απογοητευμένο από τη συνήθη διστακτικότητα της Γερμανίας Παρίσι λαμβάνει τώρα τη στρατιωτική βοήθεια που ήλπιζε να λάβει από τον στενότατο πολιτικό του εταίρο. Το Βερολίνο δεν θέλει μεν να στείλει βομβαρδιστικά αλλά θα στείλει αναγνωριστικά αεροσκάφη πάνω από τη Συρία και επιπλέον ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού με καύσιμα». Όπως σημειώνει η εφημερίδα της Φραγκφούρτης, εάν το γερμανικό κοινοβούλιο δώσει τη συγκατάθεσή του, τα γερμανικά αεροσκάφη θα διευκολύνουν το έργο των υπόλοιπων συμμάχων.

Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει το σχόλιο, «οι πολλές εμπόλεμες πλευρές εξακολουθούν να στερούνται ομοφωνίας. Δύο εκ των εμπλεκομένων, η Τουρκία και η Ρωσία, στην επιδίωξη των αντιτιθέμενων συμφερόντων τους, διολίσθησαν ήδη σε μια μονομαχία. Τα γερμανικά Tornado δεν θα σταλούν σε τέτοιους είδους εναέριες κοκορομαχίες. Ωστόσο, η αποστολή δεν είναι και εντελώς ακίνδυνη. Γνωρίζουμε τι κάνει το ΙΚ με τους αιχμάλωτους πιλότους», προειδοποιεί η FAZ.

«Είναι σαφές ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν μπορεί να ηττηθεί χωρίς στρατιωτικά μέσα», διαπιστώνει η Tageszeitung του Βερολίνου. «Παρόλα αυτά, η εμπλοκή στην τωρινή επέμβαση είναι, σύμφωνα με όλα όσα γνωρίζουμε αυτήν την ώρα, λάθος. Η παρέμβαση της Ρωσίας στη διένεξη άλλαξε την κατάσταση με αποφασιστικό τρόπο. Θα είναι αδύνατο να αποφευχθεί ένας συμβιβασμός με το καθεστώς (σ.σ. του σύρου προέδρου) Ασάντ. Σαφές είναι επίσης ότι οι εναέριες αεροπορικές επιθέσεις κατά του ΙΚ δεν θα είναι επαρκείς. Ποιος να διαθέσει όμως τα χερσαία στρατεύματα προκειμένου να απελευθερώσει αυτές τις περιοχές» διερωτάται η εφημερίδα του Βερολίνου.

«Ο ξεχασμένος Χάινριχ»

Στη δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, αναφέρεται δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. Μεταξύ των 64 κατηγορουμένων βρίσκονται πρώην στελέχη του ΟΤΕ αλλά και της γερμανικής εταιρείας, που βαραίνονται με κατηγορίες για δωροδοκία και δωροληψία.Όπως σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, κανείς από τους κατηγορούμενους από τη Γερμανία δεν θα παραστεί στη δίκη, την οποία χαρακτηρίζει «τη μεγαλύτερη δίκη στην υπόθεση των μιζών της Siemens».

Όπως επισημαίνει η SZ, «ο διασημότερος κατηγορούμενος είναι δίχως αμφιβολία το νούμερο οκτώ της δικογραφίας: Ο Δρ. Καρλ Φρίντριχ Έντουαρντ Πίρερ φον Ες, άλλοτε επικεφαλής του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου της Siemens. Το πρώτο του μικρό όνομα -Χάινριχ- προφανώς το ξέχασαν οι αθηναϊκές εισαγγελικές αρχές σε μια από τις πρώτες εκδοχές της δικογραφίας (εξ’ ου και ο γλαφυρός τίτλος ‘Ο ξεχασμένος Χάινριχ’ που επέλεξε η SZ), αλλά αυτό δεν είναι το μόνο ατυχές στοιχείο», παρατηρεί η εφημερίδα του Μονάχου, επισημαίνοντας ότι «το κατηγορητήριο κατά του Πίρερ περιλαμβάνει μόνο τη γενική κατηγορία της δωροδοκίας, τίποτα συγκεκριμένο και κυρίως τίποτα καινούργιο σε σχέση με τις γερμανικές έρευνες. Η εισαγγελία του Μονάχου έριξε προ πολλού άπλετο φως στην περίπτωση του Πίρερ στην υπόθεση των μιζών της Siemens. (σ.σ. Ο Πίρερ) Κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 250.000 ευρώ, αλλά όχι εξαιτίας διαφθοράς, αλλά για παράλειψης των εποπτικών του καθηκόντων.

Το γεγονός ότι σύμφωνα με τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές δεν επιτρέπεται να ασκηθεί ποινική δίωξη σε κάποιον δύο φορές για την ίδια υπόθεση, δεν παίζει εμφανώς κανέναν ρόλο για την ελληνική δικαιοσύνη», σχολιάζει καυστικά η Süddeutsche Zeitung.

Πηγή: Deutsche Welle