Η δημοπρασία των 706 εκατομμυρίων δολαρίων

REUTERS

Οι «Γυναίκες του Αλγερίου» του Πάμπλο Πικάσο πουλήθηκαν έναντι 179 εκατομμύρια δολάρια, σπάζοντας κάθε ρεκόρ πωλήσεων σε δημοπρασία έργων τέχνης. 

Ο πίνακας του Πάμπλο Πικάσο «Οι Γυναίκες του Αλγερίου, έκδοση O» είναι και επίσημα το ακριβότερο έργο τέχνης που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία. Το αριστούργημα του Ισπανού καλλιτέχνη πουλήθηκε έναντι 179,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε μια δημοπρασία του οίκου Christie’s  κατά την οποία τα συνολικά έσοδα από τις πωλήσεις έργων τέχνης έφτασαν το ποσό των 705,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η αρχική εκτίμηση του οίκου για τον πίνακα του Πικάσο βρισκόταν στα 140 εκατομμύρια. Η τελική τιμή ανέβηκε σχεδόν κατά 40 εκατομμύρια δολάρια, ύστερα από μια σειρά τηλεφωνικών προσφορών. Το προηγούμενο ρεκόρ για πίνακα ζωγραφικής άνηκε στον πίνακα του Φράνσις Μπέικον «Τρεις σπουδές του Λούσιαν Φρόιντ», που είχε πουληθεί τον Νοέμβριο του 2013 έναντι 142,4 εκατομμυρίων δολαρίων.

A Christie's employee hold up the winning paddle number for Pablo Picasso's "Les femmes d'Alger (Version 'O')" (Women of Algiers) at Christie's Auction House in the Manhattan borough New York

Στην ίδια δημοπρασία, με την οποία ο οίκος Christie’s «τίμησε» τα 100 χρόνια από την εμφάνιση του Μοντερνισμού, το γλυπτό «Ο άνδρας που δείχνει» (L’homme au doigt), του Ελβετού γλύπτη Αλμπέρτο Τζιακομέτι, πουλήθηκε έναντι 141,3 εκατομμυρίων. Το έργο έγινε έτσι το ακριβότερο που γλυπτό έχει πουληθεί ποτέ σε κάποια δημοπρασία. Όπως και για τον πίνακα του Πικάσο, έτσι και για το γλυπτό του Τζιακομέτι  ο οίκος δημοπρασιών δεν δημοσίευσε το όνομα του πλειοδότη.

The top half of Alberto Giacometti's "L'homme Au Doigt" (Pointing man) sculpture is pictured at Christie's Auction House in the Manhattan borough of New York

Άλλα τρία έργα πουλήθηκαν σε τιμές πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια, εννέα σε τιμές άνω των 20 εκατομμυρίων και δώδεκα πάνω από τα 10 εκατομμύρια. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν ένα έργο του Κλωντ Μονέ και το έργο «Νο. 36» του Μαρκ Ρόθκο, οι τιμές των οποίων ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια δολάρια.

A Christie's employee working the phone holds up her bidders paddle during an auction at Christie's Auction House in the Manhattan borough New York

Η προσοχή των συλλεκτών μετατοπίζεται τώρα στον έτερο μεγάλο οίκο δημοπρασιών, τον Sotheby’s. Η αποψινή δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη περιλαμβάνει έργα σύγχρονης τέχνης. Ανάμεσα τους ξεχωρίζουν ο πίνακας του Ρόυ Λίχτενσταϊν «Το δαχτυλίδι», ένα πορτρέτο του Μάο Τσετούνγκ από τον Άντι Γουόρχολ καθώς και έργα των Τζάκσον Πόλοκ και Γκέρχαντ Ρίχτερ.