Η δύναμη του σκοπού στις επιχειρήσεις

Η δύναμη του σκοπού στις επιχειρήσεις
Photo: pixabay.com
Ο σκοπός και το κέρδος, είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν οι ισχυρότεροι επιχειρηματικοί ηγέτες.

του Alan Murray

Το Fortune Αμερικής συγκέντρωσε δώδεκα διευθύνοντες συμβούλους για την τέταρτη μιας σειράς συζητήσεων σχετικά με τη δύναμη του σκοπού στην επιχείρηση, που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη McKinsey. Ήταν μια ενθουσιώδης συζήτηση, με κάθε έναν από τους CEO να συμφωνεί ότι ο σκοπός και το κέρδος δεν έρχονται σε αντίθεση στον σημερινό επιχειρηματικό κόσμο. Μερικά αποσπάσματα από τη συνομιλία:

«Το πιο σημαντικό μάθημα για μένα ήταν η σημασία του να κάνουμε όλους τους υπαλλήλους μας κομμάτι ενός μεγαλύτερου πράγματος από μας τους ίδιους. Ο αντίκτυπος που αυτό μπορεί να έχει στην επιχείρησή μας είναι σημαντικός».

– Alex Gorsky, CEO, Johnson & Johnson

«Νομίζω ότι το να έχεις έναν σκοπό ως εταιρεία δεν έρχεται σε αντίθεση με το να είσαι μια κερδοφόρα, επιτυχημένη εταιρεία. Αυτά τα δύο πηγαίνουν μαζί. Στην πραγματικότητα, αν δεν έχετε κάποιο σκοπό, θα είστε λιγότερο επιτυχημένοι».

– Dan Schulman, CEO, PayPal

«Απελευθερώνετε τεράστιες δυνατότητες όταν συνδέετε τον προσωπικό σκοπό των υπαλλήλων σας με τον σκοπό της εταιρείας. Θα σας βοηθήσουν να στραφείτε προς ό,τι είναι σημαντικό. Δεν θα είναι όλοι χαρούμενοι. Αλλά αν παραμείνετε ξεκάθαροι ως προς τον σκοπό σας, θα ενθαρρύνετε έναν τεράστιο βαθμό αφοσίωσης».

– Corie Barry, CEO, Best Buy

«Είναι σημαντικό να μιλάτε για τις αξίες που θέλετε να προωθήσετε εσωτερικά και να εξηγείτε γιατί είναι βασικές για την επιχείρησή σας. Η Nike έχει μια μακρά ιστορία αγώνα υπέρ της φυλετικής και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτός είναι ο πυρήνας της αποστολής και του σκοπού μας ως εταιρεία. Όταν συνέβησαν τα γεγονότα με τον George Floyd, πραγματοποιήσαμε την εκστρατεία ‘Don’t Do It’ και δεσμεύσαμε 140 εκατομμύρια δολάρια για τη φυλετική και κοινωνική δικαιοσύνη».

– John Donahoe, CEO, Nike

«Δεν μπορείτε να θεωρήσετε δεδομένη την έννοια του σκοπού. Πρέπει να καλλιεργείτε την εμπιστοσύνη έτσι ώστε σε μια στιγμή που θα χρειαστείτε πραγματικά τους υπαλλήλους σας, αυτοί να αισθάνονται να εντείνουν τις προσπάθειές τους».

– Mary Dillon, CEO, Ulta Beauty

«Πρέπει να δείξετε πρακτικά τον σκοπό σας. Εμείς υποστηρίζουμε τη στρατηγική μας για το κλίμα με επενδύσεις για να αποδεικνύουμε ότι σημειώνουμε πρόοδο».

– Lynn Good, CEO, Duke Power

«Μετά τον George Floyd, ξεκαθαρίσαμε ότι δεν πρόκειται να παρέχουμε ή να πουλήσουμε τεχνολογίες αναγνώρισης προσώπου. Καθόλου… Αυτό παρακίνησε έντονα τους υπαλλήλους μας, τις κοινότητές μας και τους πελάτες μας. Ο σκοπός και το κέρδος πάνε μαζί. Τέτοια πράγματα μάς επιτρέπουν να διατηρούμε τους πιο ταλαντούχους υπαλλήλους μας».

– Arvind Krishna, CEO, IBM

«Η πανδημία έφερε μια αίσθηση σκοπού στους οδηγούς μας, στους εργάτες της αποθήκης, στους ανθρώπους που βρίσκονται στις αποβάθρες… ξαφνικά είχαν έναν σκοπό, να παραδώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης και φάρμακα στους ανθρώπους. Αυτό οδήγησε σε αύξηση των ποσοστών ικανοποίησης των εργαζομένων μας κατά 5%».

– Brad Jacobs, CEO, XPO Logistics

«Υπάρχει μια ραγδαία αύξηση της απαίτησης για κοινωνική ευθύνη από τις ομάδες με τις οποίες συνεργάζεται ο καθένας μας. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς δοκιμάζουν για να βεβαιωθούν ότι είμαστε αυθεντικοί. Και νομίζω ότι αυτό είναι υπέροχο».

– Stan Bergman, CEO, Henry Schein

«Η εξόρυξη έχει τεράστιο αντίκτυπο στις τοπικές κοινότητες. Τα κοινωνικά και τα επιχειρηματικά ζητήματα ενώνονται και δεν είναι πράγματα που μπορείτε πραγματικά να διαχωρίσετε».

– Richard Adkerson, CEO, Freeport McMoRan

Παράλληλα, οι άνθρωποι της Just Capital, που χθες κυκλοφόρησε την ετήσια κατάταξη των 100 εταιρειών που ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των ενδιαφερόμενων μερών, έκαναν μια ανάλυση για το πώς τα πήγαν τα μέλη του Business Roundtable στη λίστα. 56 από τις 100 κορυφαίες εταιρείες της Just Capital υπέγραψαν τη δήλωση του Business Roundtable για τον εταιρικό σκοπό τον περασμένο Αύγουστο. Και από τις 152 εταιρείες που υπέγραψαν τη δήλωση, οι μισές κατατάσσονται στις πρώτες 50 της λίστας της Just Capital.

Το συμπέρασμα; Ότι η δέσμευση του Business Roundtable για την αφοσίωση στα ενδιαφερόμενα μέρη και όχι μόνο στους μετόχους είναι κάτι περισσότερο από λόγια – υποστηρίζεται από δράση.