Οι δύο «Σιδηρές κυρίες» που «σφάζονται» για την Ελλάδα

Οι δύο «Σιδηρές κυρίες» που «σφάζονται» για την Ελλάδα

Για μεγάλη κόντρα Μέρκελ – Λαγκάρντ με αφορμή το ελληνικό χρέος, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg.

Στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ και της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα του ελληνικού χρέους, κάνει λόγο το πρακτορείο Bloomberg.

Σε ρεπορτάζ του το οικονομικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι η διάσωση των 86 δισ. ευρώ που προτάθηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες, περιλαμβάνει και χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και έχει ως προϋπόθεση η Ελλάδα να αναζητήσει νέα δανειακή σύμβαση από το ΔΝΤ μόλις λήξει η τρέχουσα, τον Μάρτιο.

Τονίζεται ότι το ΔΝΤ θα αποδεχθεί τη συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα μόνο εφόσον η Ελλάδα έχει βιώσιμο χρέος, κάτι το οποίο έχουν καταστήσει σαφές τα 187 κράτη-μέλη του Ταμείου, ούτως ώστε να εγκρίνουν νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει, γράφει το Bloomberg, ότι είτε η Λαγκάρντ είτε η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ ίσως χρειαστεί να κάνουν λίγο πίσω, για να λάβει κεφάλαια διάσωσης η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Η Μέρκελ εμφανίζεται απρόθυμη να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους, ενώ η Λαγνάρντ, ερωτηθείσα σε ραδιοφωνική συνέντευξη εάν η συμφωνία είναι βιώσιμη χωρίς αναδιάρθρωση χρέους, δήλωσε, “η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι”.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο Στέφεν Τζεν, πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, που τώρα βρίσκεται στο δυναμικό της SLJ Macro Partners, τονίζει ότι «θα υπάρξει μία φορά τους επόμενους τρεις μήνες που θα υπάρξει κάποια στιγμή έντασης μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ. Βασικά λένε στους Γερμανούς ότι πρέπει να υπάρξει ένας διακανονισμός του χρέους προτού συμμετάσχουν».

Την Πέμπτη το εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι η συμμετοχή του ταμείου στο νέο πρόγραμμα διάσωσης εξαρτάται από την ισορροπημένη προσέγγιση που περιλαμβάνει τόσο μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας όσο και μια δέσμευση για την απαιτούμενη χρηματοδότηση. «Είπαμε πολύ καθαρά ότι η ελάφρυνση χρέους είναι απαραίτητη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αυτό το οποίο ουσιαστικά θέτει η Κριστίν Λαγκάρντ στην Άνγκελα Μέρκελ είναι είτε να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν το ζήτημα του χρέους, είτε να δουν το Ταμείο να μένει εκτός της νέας συμφωνίας. Παρόλα αυτά, η Γερμανίνα καγκελάριος εξακολουθεί να είναι ισχυρή υπέρμαχος της παρουσίας του ΔΝΤ στα προγράμματα διάσωσης, παρότι στην αρχή ο υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έδειχνε αρνητικός.

Ενώ η Merkel δεν έχει πει το «ναι» για την ελάφρυνση χρέους της Ελλάδας, δεν το έχει αποκλείσει κιόλας, παρατηρεί το Bloomberg. Η Καγκελάριος δήλωσε στη γερμανική τηλεόραση ARD την Κυριακή ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα συζητήσουν την παράταση των λήξεων των ομολόγων και τη μείωση των επιτοκίων, «όταν ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση». Απέρριψε την προοπτική ενός “κουρέματος” ή μείωσης του κύριου κεφαλαίου.

Το 2010, το ΔΝΤ παρέκαμψε τους όρους του δανείζοντας στην Ελλάδα παρά το ότι υπήρχαν αμφιβολίες για το εάν το χρέος της χώρας ήταν βιώσιμο. Τότε, αξιωματούχοι του Ταμείου ανησυχούσαν για την χρηματοπιστωτική μετάδοση που θα μπορούσε να προκαλέσει μια ελληνική χρεοκοπία. Η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση χρέους «πολύ πιο εκτεταμένη» από αυτή που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, αναφέρει το ΔΝΤ σε ανάλυσή του.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, χωρίς τα 17 δισ. ευρώ που είναι ακόμη διαθέσιμα από τη διάσωση του 2012 ή τα λεφτά που μπορεί να έλθουν τον επόμενο χρόνο σε ένα νέο πρόγραμμα, οι προοπτικές μιας εξόδου από την ευρωζώνη μπορεί να αυξηθούν.

Υπάρχει ακόμη χρόνος για να συμβιβαστούν οι θέσεις της Ευρώπης και του ΔΝΤ για το χρέος, καταλήγει το Bloomberg. Ενώ αποκλείει την μείωση του κυρίου κεφαλαίου, η πρόταση των ηγετών αναφέρει ότι τα κράτη της ευρωζώνης είναι πρόθυμα να εξετάσουν μεγαλύτερες περιόδους χάριτος και επέκτασης των προθεσμιών λήξης.