Η διπλωματική κόντρα της Αθήνας με τη Μόσχα συνεχίζεται

Η διπλωματική κόντρα της Αθήνας με τη Μόσχα συνεχίζεται
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν (Α) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου . Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη εργασίας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του Αφιερωματικού Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το ζήτημα της κλήσης Λαβρόφ στην Αθήνα ήταν ένα ακόμη περιστατικό που μαρτυρά την αρνητική εξέλιξη στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Το πρώτο επακόλουθο της απέλασης των δύο Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα έφερε ήρθε χθες σε ανώτατο διπλωματικό επίπεδο. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ματαίωσε την επίσκεψη στην Αθήνα, με το Μέγαρο Μαξίμου να προσπαθεί από την Πέμπτη να ρίξει τους τόνους.

Ο Νίκος Κοτζιάς επισκέφτηκε εκτάκτως τον Αλέξη Τσίπρα για να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις από το ελληνικό διπλωματικό στρατόπεδο. Σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, κατά τη συζήτηση υπογράμμισαν πως η Ελλάδα θα απαντά αποφασιστικά όποτε θίγεται ζήτημα εθνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση ακολουθεί και θα συνεχίσει να ακολουθεί την πάγια πολιτική της για προώθηση των σχέσεων με τη Ρωσία σε διμερές και πολυμερές επίπεδο.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στην Αθήνα Αντρέι Μάσλοφ δήλωσε στο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, στην τωρινή κατάσταση χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά στις σχεδιαζόμενες νωρίτερα προθεσμίες.

«Νομίζω ότι στην τωρινή κατάσταση αυτή (σ.σ. η επίσκεψη) χάνει την επικαιρότητα της, τουλάχιστον στις προθεσμίες εκείνες, για τις οποίες μιλούσαμε, δηλαδή για τον Σεπτέμβριο» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Η Ρωσία θα απελάσει Έλληνες διπλωμάτες, οι προθεσμίες της απέλασης και ο αριθμός των διπλωματών που θα απελαθούν προς το παρόν δεν είναι γνωστά, προσέθεσε ο κ. Μάσλοφ.

«Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα, δεν γνωρίζω, πότε, ποιον και σε ποιες διαστάσεις (σ.σ. θα γίνει αυτό) αλλά φυσικά, σύμφωνα με την υπάρχουσα πρακτική, θα υπάρξουν απαντητικά μέτρα» δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Διαφωνίες για το ποιος κάλεσε τον Λαβρόφ

Διπλωματικές ανέφεραν πως «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα» και πρόσθεσαν πως «το αίτημα της επίσκεψης του κ. Λαβρόφ στη χώρα μας είχε διατυπωθεί από τη ρωσική πλευρά».

Η ρωσική πλευρά αντέδρασε στις διαρροές αυτές, και μέσω του λογαριασμού της στο Twitter παρέθεσε παλαιότερες δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά στις οποίες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήταν αυτός που κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του το φθινόπωρο στην Ελλάδα, και όχι το αντίθετο.

Πάντως οι ίδιες πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είναι καλοδεχούμενος στην Αθήνα.