Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας ανοίγουν τα πορτοφόλια τους για …τον κορωνοϊό. Δίνουν, άραγε, αρκετά;

Οι δισεκατομμυριούχοι τεχνολογίας ανοίγουν τα πορτοφόλια τους για …τον κορωνοϊό. Δίνουν, άραγε, αρκετά;
epa07853660 Founder and CEO of Amazon Jeff Bezos participates in the unveiling of an Amazon environmental initiative entitled 'The Climate Pledge', in Washington, DC, USA, 19 September 2019. Amazon's new environmental initiative aims to meet the goals of the Paris environmental agreement ten years early, or in 2040. Amazon has acquired one hundred thousand new electric delivery vehicles as part of that aim. EPA/MICHAEL REYNOLDS Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Οι δωρεές είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλες. Είναι όμως αρκετό αυτό;

της Danielle Abril

Παρακολουθούμε εδώ και καιρό τις πρωτοβουλίες πολλών δισεκατομμυριούχων της τεχνολογίας, οι οποίοι έχουν …ανοίξει τα πορτοφόλια τους για να βοηθήσουν οργανισμούς υγείας να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορωνοϊού. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: κάνουν αρκετά οι δισεκατομμυριούχοι αυτοί υπέρ της μάχης κατά του Covid-19;

Την Κυριακή, τo ίδρυμα Google Foundation ανακοίνωσε την πιο πρόσφατη από τις δωρεές του διευθύνοντος συμβούλου της Alphabet, Sundar Pichai. Το ίδρυμα «τιτίβισε» την Κυριακή το βράδυ ότι ο Pichai έδωσε 1 εκατ. δολάρια στη μη κερδοσκοπική οργάνωση Give Directly για να προσφέρει ρευστό σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο που έχουν πληγεί από τον ιό. Ο Pichai προσέφερε επίσης 50 εκατομμύρια ρουπίες (655.000 δολάρια) για παρεμφερείς δωρεές σε οικογένειες στην Ινδία και για την αγορά ιατρικών υλικών.

Οι δωρεές του Pichai ήρθαν μία εβδομάδα αφότου ο Jack Dorsey, CEO του Twitter και της Square, ανακοίνωσε τα σχέδιά του να δώσει 1 δισ. δολάρια σε μετοχές της Square υπέρ της προσπάθειας κατά του κορωνοϊού.

Πριν από δύο εβδομάδες, ο Jeff Bezos της Amazon δώρισε 100 εκατ. δολάρια στην οργάνωση Feeding America, η οποία υποστηρίζει ένα δίκτυο πάνω από 200 τραπεζών τροφίμων στις ΗΠΑ. Πριν απ’ αυτό, ο Bezos προσέφερε ένα άγνωστο ποσό σε ένα fund ύψους 30 εκατομμυρίων δολαρίων για την All in Seattle, μια συμμαχία μελών της κοινότητας του Σηάτλ που βοηθάει μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια κατά του κορωνοϊού.

Εντωμεταξύ, η πρωτοβουλία Chan Zuckerberg Initiative, που χρηματοδοτείται από τον Mark Zuckerberg και την Priscilla Chan, προσέφερε 37 εκατ. δολάρια σε πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Εδώ και χρόνια, πολλοί παρατηρητές του κλάδου της τεχνολογίας έχουν ασκήσει κριτική σε κορυφαία στελέχη επειδή έχουν αποτύχει να εστιάσουν αρκετά στη φιλανθρωπία. Ενδεικτικά, ο CEO της Salesforce, Marc Benioff – ο οποίος εμπλέκεται ο ίδιος ενεργά σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες – έχει ασκήσει κριτική στις ελίτ της τεχνολογίας επειδή διστάζουν να μοιραστούν τον τεράστιο πλούτο τους.

Για τον Pichai, δεν ξέρουμε πόσα χρήματα έβγαλε το 2019. Αλλά το 2018, ως CEO της Google, έλαβε 470 εκατ. δολάρια. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι δωρεές του ισοδυναμούν με το 0,4% των συνολικών ετήσιων απολαβών του το 2018.

Αναμφίβολα, 1 εκατ. δολάρια είναι ένα σημαντικό ποσό για να βοηθηθούν κάποιες αμερικανικές οικογένειες που το έχουν ανάγκη, ενώ 50 εκατομμύρια ρουπίες μπορούν να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας επαγγελματιών του κλάδου της υγείας που χρειάζονται μάσκες ή αναπνευστήρες.

Δύο συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν για την ώρα: Χωρίς τις δωρεές των δισεκατομμυριούχων στο μέτωπο του κορωνοϊού, τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Και τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα εάν περισσότερα πλούσια στελέχη του κλάδου της τεχνολογίας αποφασίσουν να προσφέρουν περισσότερα.