Η Δύση ανησυχεί για διάχυση της έντασης στη Μέση Ανατολή – Συμπλοκές Ισραήλ με Χαμάς στη Γάζα;

Η Δύση ανησυχεί για διάχυση της έντασης στη Μέση Ανατολή – Συμπλοκές Ισραήλ με Χαμάς στη Γάζα;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η Χαμάς ανακοίνωσε πως την Κυριακή μαχητές της συνεπλάκησαν ένοπλα με ισραηλινή μονάδα που εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας.

Την ανησυχία τους για διάχυση της πολεμικής σύρραξης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που έχει ξεκινήσει από τις 7 Οκτωβρίου στην ευρύτερη Μέση Ανατολή εξέφρασαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και του Καναδά, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν υπό τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, την Κυριακή.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας που είχε ο Μπάιντεν με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, τον καγκελάριο της Γερμανίας, Όλαφ Σολς, τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ και τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, συζητήθηκαν οι τρόποι με τους οποίους οι χώρες της Δύσης μπορούν να αποτρέψουν τη διάχυση του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς σε άλλες χώρες της περιοχής.

Οι επαφές των ηγετών της Δύσης έγιναν καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το Ισραήλ υποστηρίζει τις διπλωματικές προσπάθειες για την ταχεία απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων, μια κίνηση που θα μπορούσε να καθυστερήσει και ενδεχομένως να αλλάξει τα σχέδια για χερσαία επέμβαση στη Γάζα, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος.

Σημειώνεται πως στο Ισραήλ θα βρεθεί την Τρίτη ο Γάλλος πρόεδρος, σε συνέχεια των επισκέψεων ηγετών από μεγάλες χώρες της Δύσης στην περιοχή.

Συμπλοκές Χαμάς – ισραηλινού στρατού στη Γάζα;

Πέρα από τις διπλωματικές διεργασίες, οι συμπλοκές στο πεδίο του πολέμου συνεχίζονται.

Η Χαμάς ανακοίνωσε πως την Κυριακή μαχητές της συνεπλάκησαν ένοπλα με ισραηλινή μονάδα που εισήλθε στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως οι μαχητές επέστραψαν στη βάση τους αφού κατέστρεψαν μέρος του εξοπλισμού των ισραηλινών στρατιωτών.

Η οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η διείσδυση από αυτό που περιέγραψε ως «τεθωρακισμένη δύναμη» του Ισραήλ έλαβε χώρα ανατολικά του Χαν Γιουνίς στη νότια περιοχή της Γάζας,

«Οι μαχητές ενεπλάκησαν με τη διεισδυτική δύναμη, κατέστρεψαν δύο μπουλντόζες και ένα τανκ και ανάγκασαν τη δύναμη να αποσυρθεί, πριν επιστρέψει με ασφάλεια στη βάση της» υποστήριξε η Χαμάς.

Δεν υπήρξε άμεσο ισραηλινό σχόλιο σχετικά με την καταστροφή ισραηλινού εξοπλισμού ή οχημάτων, μετέδωσε το Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: