Οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις της πάντοτε αισιόδοξης Fed

Οι δυσοίωνες οικονομικές προβλέψεις της πάντοτε αισιόδοξης Fed
WASHINGTON, DC - DECEMBER 16: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference where she announced that the Fed will raise its benchmark interest rate for the first time since 2008 at the bank's Wilson Conference Center December 16, 2015 in Washington, DC. With unemployment at 5-percent and the economy showing signs of strength, the Fed raised the interest rate a quarter of a percentage point and many experts believe the interest rate on short-term loans could go as high as one percent by the end of 2016. (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images) Photo:

Η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα βλέπει το οπλοστάσιό της να περιορίζεται.

Οι οικονομολόγοι της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, της γνωστής μας Fed, είναι γνωστοί για τις θετικές και όλο αισιοδοξία προβλέψεις τους. Αυτή την περίοδο όμως, φαίνεται ότι τα σύννεφα πληθαίνουν.

Σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη οι δηλώσεις της Τζάνετ Γέλεν σε συνδυασμό με τις προβλέψεις μεμονωμένων μελών της Fed κατέδειξαν ότι η επικεφαλής της Τράπεζας μαζί με τους συναδέλφους της αρχίζουν να αναθεωρούν την πεποίθηση ότι η οικονομία των ΗΠΑ επανέρχεται σε κατάσταση ομαλότητας.

Τα τελευταία χρόνια, οι προβλέψεις της Fed για την οικονομία υπήρξαν υπερβολικά αισιόδοξες, με τους οικονομολόγους της να προβλέπουν ότι η αμερικανική οικονομία θα επέστρεφε σχετικά σύντομα σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης – τους ίδιους που εμφάνιζε πριν τη Μεγάλη Ύφεση.

Αυτές οι προβλέψεις δεν δικαιώθηκαν και τελικά κάθε συνάντηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς – το όργανο που καθορίζει τα επιτόκια στην Fed – κατέληγε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων ανάπτυξης και επιτοκίων.

Οικονομολόγοι εκτός της Fed, όπως ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Λάρι Σάμερς, τονίζουν εδώ και χρόνια ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Fed δεν αντιλαμβάνεται ορθά την οικονομία. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η οικονομία περνάει μέσα από μια περίοδο «κοσμικής στασιμότητας» που παράγεται εν μέρει από την επιβράδυνση της πληθυσμιακής αύξησης και την εντεινόμενη οικονομική ανισότητα. Οι τάσεις αυτές καθιστούν αδύνατη την επάνοδο σε ομαλούς ρυθμούς ανάπτυξης χωρίς σοβαρή βοήθεια από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Τον Ιούνιο, η Fed ανακοίνωσε μια από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις προβλέψεών της ως προς το πού θα κινηθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα, μείωσε την πρόβλεψη κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το τι είχε πει πριν από μόλις τρεις μήνες, στο 3%. Το συγκεκριμένο νούμερο, μάλιστα, είναι κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι της Fed πριν από μόλις τρία χρόνια, και συνιστά παραδοχή του γεγονότος ότι η Fed δεν μπορεί να τονώσει την οικονομία των ΗΠΑ σε βαθμό τέτοιο ώστε να αποτρέψει την επόμενη ύφεση.

Αυτό ισχύει επειδή συνήθως η Fed μειώνει τα επιτόκια πάνω από 3% μόνο και μόνο για να επαναφέρει την οικονομία σε υγιή επίπεδα ανάπτυξης. Εφόσον τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν αναμένεται να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, η επικεφαλής της Fed, με απλά λόγια, δεν θα έχει ούτε καν εκείνα τα εργαλεία που αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά για την καταπολέμηση της τελευταίας ύφεσης.

Έτσι, δεν απομένει παρά μία λύση: η Γέλεν ή ο διάδοχός της να ζητήσουν από το Κογκρέσο την έγκριση ενός μεγάλου πακέτου κρατικών δαπανών για την τόνωση της οικονομίας.