Η δύσκολη εξίσωση για επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα

Η δύσκολη εξίσωση για επίτευξη μιας παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα
United-Kingdom, Glasgow, 2021-10-16. Banners announcing the COP26 along the river Clyde. The Scottish city is getting ready to host the international event at the end of the month. Photograph by Julien Marsault / Hans Lucas. Royaume-Uni, Glasgow, 2021-10-16. Des affiches annoncent la tenue de la COP26 le long de la riviere Cyde. La ville ecossaise se prepapre a accueillir l evenement qui debutera a la fin du mois. Photographie de Julien Marsault / Hans Lucas. (Photo by Julien Marsault / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP

Ο Βρετανός πρόεδρος της COP26, Άλοκ Σάρμα, έκρινε σήμερα πως θα είναι «αναμφίβολα δυσκολότερο» να επιτευχθεί μια παγκόσμια συμφωνία σε αυτή τη Σύνοδο για το κλίμα, που αναμένεται να ξεκινήσει σε τρεις εβδομάδες στη Γλασκόβη, σε σύγκριση με εκείνη του Παρισιού το 2015.

Μετά την έναρξη των εργασιών της COP26 την 31η Οκτωβρίου στη Γλασκόβη (Σκωτία), η βρετανική κυβέρνηση θα διαθέτει δύο εβδομάδες για συναντήσεις, προκειμένου να πείσει περίπου 200 χώρες να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα, με στόχο να συγκρατηθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω του 1,5 βαθμού Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, το φιλόδοξο όριο που ορίστηκε το 2015 από τις συμφωνίες του Παρισιού.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στη Γλασκόβη είναι στην πραγματικότητα πολύ δύσκολο», δήλωσε ο Σάρμα σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, «αναμφίβολα δυσκολότερο σε σύγκριση με το Παρίσι σε πολλά επίπεδα».

«Αυτό που έκαναν στο Παρίσι ήταν εξαιρετικό, ήταν μια συμφωνία-πλαίσιο, (όμως) ένα μεγάλο μέρος των λεπτομερών κανόνων το άφησαν για το μέλλον», συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Είναι σαν να έχουμε φθάσει στο τέλος των εξετάσεων και απομένουν οι δυσκολότερες ερωτήσεις και εμείς δεν έχουμε πλέον χρόνο, καθώς οι εξετάσεις θα τελειώσουν σε ένα μισάωρο».

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι περίπλοκες λόγω της εξέλιξης του γεωπολιτικού πλαισίου, την ώρα που το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον έχουν πιο τεταμένες σχέσεις σε σχέση με το παρελθόν με την Κίνα και τη Ρωσία, οι δύο πρόεδροι των οποίων δεν αναμένεται να παραστούν στη σύνοδο.

«Τα αστέρια ήταν ενδεχομένως διαφορετικά ευθυγραμμισμένα πηγαίνοντας στο Παρίσι», σημείωσε ο Σάρμα.

Ο πρωθυπουργός Μόντι επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στην COP26

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο για το Κλίμα COP26, επιβεβαίωσε το γραφείο του σήμερα. Το γραφείο του Μόντι δήλωσε πως η Σύνοδος για το Κλίμα θα είναι μια σημαντική ευκαιρία για να «χαράξουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε».

Αξιωματούχοι ανέφεραν πως η Ινδία, τρίτη εκπομπός αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, θα καταθέσει μια νέα προσφορά, χωρίς να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες.

Περισσότεροι από 120 ηγέτες της διεθνούς κοινότητας αναμένονται στη μεγαλύτερη Σύνοδο για το Κλίμα μετά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι το 2015, την 1η και 2α Νοεμβρίου, όμως ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα λάμψουν διά της απουσίας τους.

Οι απεσταλμένοι για το κλίμα των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Βρετανών διοργανωτών της Συνόδου μετέβησαν πολλές φορές στο Νέα Δελχί τις τελευταίες εβδομάδες για να παροτρύνουν την κυβέρνηση Μόντι να κάνει περισσότερα ώστε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ο Μόντι θα παραστεί, επίσης, στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στη Ρώμη, το επόμενο Σαββατοκύριακο, όπου η αύξηση της θερμοκρασίας θα βρεθεί, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα, έγινε γνωστό από το γραφείο του.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η Ινδία παράγει σήμερα την ίδια ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ακόμα κι αν η κατανάλωσή της ανά κάτοικο είναι μικρότερη κατά δύο τρίτα.