Η δολοφονία Σουλεϊμανί σπέρνει αναταραχή στις αγορές της Μέσης Ανατολής

Η δολοφονία Σουλεϊμανί σπέρνει αναταραχή στις αγορές της Μέσης Ανατολής
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η εκτέλεση του στρατηγού των ταγμάτων Κουντς κατακρημνίζει τα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής.

του Filipe Pacheco, Bloomberg

Η δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή του Ιράν από τις ΗΠΑ είχε σοβαρό αντίκτυπο στις αγορές της Μέσης Ανατολής, με τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν και να δίνουν τον τόνο για την εβδομάδα που ξεκινά, η οποία προμηνύεται ιδιαίτερα ασταθής.

Όλα τα χρηματιστήρια της περιοχής κατακρημνίστηκαν. Το χρηματιστήριο του Κουβέιτ υποχώρησε κατά 4%, ενώ πέρυσι ο δείκτης του είχε ακολουθήσει ένα ράλι ανόδου που το ανέδειξε στο χρηματιστήριο της Μέσης Ανατολής με την καλύτερη επίδοση για το 2019.

Η τιμή της μετοχής της Saudi Aramco έπεσε κι αυτή, καθώς ο Δείκτης Tadawul All Share του σαουδαραβικού χρηματιστηρίου υποχώρησε κατά 2,5%.

Όσο για τον αιγυπτιακό χρηματιστηριακό δείκτη EGX30, κατέγραψε πτώση κατά 4,4% – πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Σεπτέμβριο. Παρομοίως, τα χρηματιστήρια σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ισραήλ και Ομάν υποχώρησαν κι αυτά.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι έχουν χτυπήσει «κόκκινο» αφότου ένα αμερικανικό drone σκότωσε τον Ιρανό Στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ, κατόπιν εντολής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχανί, υποσχέθηκε εκδίκηση, ενώ ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν προσδιορίσει 52 τοποθεσίες ειδικού ενδιαφέροντος στο Ιράν που θα πληγούν «σκληρά» εάν η Τεχεράνη προβεί σε αντίποινα.

«Οι επενδυτές που ήλπιζαν ότι θα υπάρξει λιγότερη γεωπολιτική ένταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική το 2020 είδαν τις ελπίδες τους να διαλύονται τη δεύτερη μόλις ημέρα της χρονιάς» επεσήμανε ο Mohammed Ali Yasin, επικεφαλής στρατηγικής στην Al Dhabi Capital Ltd. «Το 2020 θα συνεχίσει να είναι μια χρονιά μεγάλων γεωπολιτικών εντάσεων».

Εντωμεταξύ, η τιμή του αργού πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε στα 68,60 δολάρια το βαρέλι – στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Σεπτεμβρίου. Όσο για τον χρυσό, η τιμή του άγγιξε υψηλό εξαετίας, καθώς θεωρείται ένα «καταφύγιο» για τους επενδυτές σε περιόδους αστάθειας.