Η δόση έρχεται αλλά ο ανήφορος συνεχίζεται

Η δόση έρχεται αλλά ο ανήφορος συνεχίζεται
Photo:

Η εκταμίευση της δόσης, σηματοδοτεί και την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης. Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία.

Τάσος Δασόπουλος

Ο αγώνας δρόμου για την δεύτερη αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ απομένουν ακόμη μερικές μέρες μέχρι τα 7,5 δις ευρώ της δόσης, που εγκρίθηκε την Πέμπτη το βράδυ εμφανιστούν στο ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας.

Μετά και την διαδικασία των κοινοβουλίων, που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα, η δόση θα μπει στο δημόσιο ταμείο λίγο πριν ή λίγο μετά από το βρετανικό δημοψήφισμα στις 13 του μήνα. Από τα συνολικά 7,5 δις ευρώ τα 5,7 δις ευρώ, θα καλύψουν τις υποχρεώσεις χρέους του Ιουνίου (705 εκ. ευρώ του Ιουλίου (3,66 δις ευρώ), που περιλαμβάνει και την λήξη του ομολόγου ύψους 2,3 δις ευρώ της ΕΚΤ του Αυγούστου (800 εκ. ευρώ) και του Σεπτεμβρίου (680 εκ. ευρώ) από εκεί και πέρα θα απαιτηθεί η δεύτερη υποδόση των 2,8 δις ευρώ.

Τα υπόλοιπα 1,8 δις ευρώ θα διατεθούν σε ιδιώτες με προτεραιότητα σε καθυστερούμενες συντάξεις, εφάπαξ, προμηθευτές του δημοσίου (κυρίως φάρμακα κλινικές εξετάσεις) και τεχνικές εταιρίες οι οποίες υλοποιούν έργα υποδομής

Παράλληλα όμως θα έχει ξεκινήσει και η υλοποίηση των πρώτων από τα 43 προαπαιτούμενα της δεύτερη αξιολόγηση, που θα αφορούν, τι άλλο, τις ουρές, που άφησε πίσω της πρώτη αξιολόγηση οι οποίες θα απασχολήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο.

Ως φυσική συνέχεια της πρώτης αξιολόγησης έρχεται η σύνταξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2017 -2020. Το μεγάλο ζητούμενο για το κείμενο, που πρέπει να παρουσιαστεί μέσα στο μήνα δεν είναι τα μέτρα, που θα το συνοδεύουν, αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία, αυτά που ψηφίστηκαν τον τελευταίο μήνα.

Το πιο σπουδαίο σημείο θα είναι οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2019 και το 2020, χρόνια που θα ακολουθήσουν το τρίτο μνημόνιο. Οι προσδοκίες είναι πολλές, καθώς και ο κ. πρόεδρος τουEurogroup  Γερούν Νταϊσελμπλούμ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Commission Βάλντις Ντομπρόβσκις ,έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, οι Ευρωπαίοι να υποχωρήσουν από την εμμονή τους για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στο διηνεκές .

Ανεπίσημα μεν, αλλά στο τραπέζι θα βρίσκεται ως εκκρεμότητα η δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, σε βάρος των τριών αλλοδαπών, ( διορισμένων από τους δανειστές ) στελεχών μελών της γνωμοδοτικής επιτροπής του ΤΑΙΠΕΔ, για το sale & lease back 28 ακινήτων του δημοσίου. Η Κυβέρνηση θα πρέπει να βρει λεπτές ισορροπίες, ώστε να εξασφαλίσει τα στελέχη αυτή χωρίς όμως να παρέμβει στο ρόλο της δικαιοσύνης.

Θέμα για το αμέσως επόμενο διάστημα, θα αποτελέσει και η πλήρης εφαρμογή του ασφαλιστικού. Το πρώτο βήμα έγινε την περασμένη Τρίτη, με την έκδοση της εγκυκλίου για τις επικουρικές συντάξεις.

Η μεγάλη πρόκληση για το επόμενο διάστημα, θα είναι η σύσταση και λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κύριας Ασφάλισης( ΕΦΚΑ ).

Αυτό προϋποθέτει διοικητική οργανωτική και οικονομική ενοποίηση όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης και μαζί την εξίσωση εισφορών και παροχών.

Ένα πακέτο, που θα απασχολήσει επίσης θα είναι και οι αποκρατικοποιήσεις. Το πρώτο από αυτά είναι να καταλήξει η συμφωνία του ΤΑΙΠΕΔ με την Deutsche Telekom για τον ΟΤΕ.

Το πρώτο βήμα έγινε με την μεταβίβαση του 5% από το 6% που κατέχει το δημόσιο στο Ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

Η δεύτερη και πιο δύσκολη φάση, είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση, ώστε η Deutsche Telekom να αποκτήσει και το υπόλοιπο 5% (1% από το δημόσιο και 4% από το ΙΚΑ) και – το κυριότερο – το ελληνικό δημόσιο να χάσει το δικαίωμα βέτο που έχει σήμερα μεταβιβάζοντας τα δικαιώματα του στη Γερμανική εταιρία Παράλληλα , το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι τις αποκρατικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ΕΕΣΤΥ και του ΟΛΘ.

Πάνω από όλα το υπερ-ταμείο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να περάσει από την θεωρία στην Πράξη.
Αυτό σημαίνει την στελέχωση τους ΔΣ και του εποπτικού συμβουλίου και της απαραίτητης δευτερεύουσας νομοθεσίας για την ενσωμάτωση του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ ,της ΕΤΑΔ και της νεόκοπής Εταιρίας Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ.

Η υπο δόση των 2,8 δις

Ένα πακέτο δύσκολο προαπαιτούμενων θα απαιτήσει η δεύτερη υπο-δόση των 2,8 δις ευρώ η οποία θα συμπληρώσει το ποσό των 10,3 δις ευρώ που έχει εγκριθεί σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης από τις 24 Μαΐου Της εκταμίευσης της δεύτερης δόσης θα πρέπει να προηγηθεί:

– Η αλλαγή των διοικήσεων των τραπεζών ,που εκκρεμεί από τις αρχές του χρόνου . Η μικτή επιτροπή από στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στελέχη διορισμένα από τους θεσμούς θα πρέπει να επιλέξουν τις νέες διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διατηρώντας ή παύοντας συγκεκριμένα στελέχη με την σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών

– Η αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, με δημιουργία κατ αρχήν μιας αυτόνομής δημόσιας εταιρίας μετά την αποκόλληση της από την ΔΕΗ και στην συνέχεια την διάθεση του 49% της εταιρίας με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή και την διάθεση μετοχών μέσω του ΧΑΑ . Οι δανειστές θα παρακολουθούν από κοντά τις διαδικασίες του διαγωνισμού αλλά και την επιλογή της εταιρίας που θα παίξει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή .

– H ομαλή μετάβαση της απόλυτης εξουσίας που παρέχεται στην ανεξάρτητη αρχή εσόδων , ως τον ένα και μοναδικό φορέας , παραγωγής και άσκησης φορολογικής διοίκησης . Τα πρώτα παρατράγουδα, υπήρξαν με την ανακοίνωση της ανεξαρτησίας της ΓΓΔΕ και την μεταφορά των αρμοδιοτήτων του προσωπικού. Η επόμενη φάση θα είναι η οικονομική αυτοτέλεια , στα μέσα του χρόνου και η διαχείριση του προσωπικού . Δηλαδή οι προσλήψεις ή η παύση στελεχών , που δεν θα εξυπηρετούν τις στρατηγικές επιλογές της νέας διοίκησης.

Πηγή: news247.gr