Οι δουλειές για την Google πάνε (πολύ) καλά, παρά τη φορολογία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Θετικά τα αποτελέσματα για την εταιρεία στο δ' τρίμηνο, παρότι δεν έφτασε τις προσδοκίες των αναλυτών.

Η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, δεν ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών στο τέταρτο τρίμηνο του 2016 εξαιτίας των επιπτώσεων της φορολογίας. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι των αγορών παραμένουν αισιόδοξοι καθώς η εταιρεία δείχνει ισχυρά σημάδια κερδοφορίας και στις δραστηριότητες που δεν αφορούν τη διαφήμιση.

Παρότι το διαφημιστικό κομμάτι των δραστηριοτήτων της Alphabet βρίσκεται στην κορυφή των εσόδων με άνοδο στο 17,4% επί του συνολικού τζίρου φτάνοντας τα 22 δισ. δολάρια, η οικονομική διευθύντρια της εταιρείας, Ρουθ Πόρατ, υπογράμμισε την ισχυρή παρουσία της στους τομείς των συσκευών, των πωλήσεων εφαρμογών και του cloud. Οι συγκεκριμένες δραστηριότητες ισχυροποιήθηκαν κατά 62%, φτάνοντας τα 3,4 δισ. δολάρια.

Όπως ανέφερε η Πόρατ σε σημείωμα προς τους επενδυτές, η Alphabet παρατηρεί ήδη την πάρα πολύ σημαντική άνοδο των δραστηριοτήτων στους παραπάνω τομείς, καθώς και στις δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη των λειτουργιών του YouTube που δεν αφορούν τον τομέα της διαφήμισης μέσω βίντεο.

Κύρια αιτία της πορείας της εταιρείας στο δ’ τρίμηνο ήταν η άνοδος του μέσου φορολογικού συντελεστή των δραστηριοτήτων της στο 22%, έναντι του 19% με το οποίο έτρεξε τους προηγούμενους μήνες.

Πάντως εάν κοιτάξει κανείς τις καθαρές δραστηριότητες της εταιρείας, τότε θα διαπιστώσει ότι οι δουλειές πηγαίνουν εξίσου καλά με το παρελθόν, τονίζει στο Reuters ο αναλυτής Τζέιμς Γουάνγκ της επενδυτικής εταιρείας ARK.

Σύμφωνα με τις συνολικές προβλέψεις για την πορεία της Google στο δ’ τρίμηνο, αναλυτές αναμένουν συνολικά έσοδα 60,2 δισ. δολαρίων από τις διαφημίσεις αναζητήσεων, ή αλλιώς το 58,8% της παγκόσμιας αγοράς. Οι πληρωμένες καταχωρήσεις αυξήθηκαν κατά 36% την ίδια χρονική περίοδο.