Η EBRD παρατείνει τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Η EBRD παρατείνει τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα
pexels
Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της EBRD, ξεκίνησε τον Μάιο του 2019.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) παρατείνουν την υποστήριξή τους προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) στην Ελλάδα μέσω του Προγράμματος Υποστήριξης ΜμΕ για την πρόσβαση τους στο χρηματιστήριο (SME Pre-listing Support Programme).

Το πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Τεχνικής Συνεργασίας της Ελληνικής Δημοκρατίας και της EBRD, ξεκίνησε τον Μάιο του 2019. Στόχος του είναι να τονώσει τη δραστηριότητα της τοπικής κεφαλαιαγοράς και να αυξήσει την επενδυτική ετοιμότητα των ελληνικών ΜμΕ για την ένταξή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή την έκδοση εταιρικών ομολόγων, παρέχοντας τους συμβουλευτικές υπηρεσίες.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου του προγράμματος, η EBRD και το ΧΑ ξεκινούν έναν νέο κύκλο και καλούν όσες ΜμΕ επιθυμούν να συμμετάσχουν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στο πρόγραμμα μέσω της ειδικής ιστοσελίδας.

Από οικογενειακές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν διαδοχή έως ιδιωτικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς, το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε οικονομικά βιώσιμες επιχειρήσεις από ένα ευρύ φάσμα τομέων, με κύκλο εργασιών από 5 έως 50 εκατομμύρια ευρώ ή μέχρι 43 εκατομμύρια ευρώ σύνολο ενεργητικού, λιγότερο από 500 υπαλλήλους και έδρα την Ελλάδα.

Το τελευταίο διάστημα είναι ταραχώδες για τις κεφαλαιαγορές λόγω της αβεβαιότητας που προκλήθηκε από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ωστόσο, η ελληνική αγορά δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας και ελπίδας καθώς το οικονομικό περιβάλλον σταθεροποιείται και εμφανίζονται νέες επενδυτικές ευκαιρίες. Με την έκδοση εταιρικών ομολόγων ή μετοχών και την εισαγωγή τους στο χρηματιστήριο, οι εταιρείες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση και να προσελκύουν εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. 

Οι ΜμΕ αποτελούν βασικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας. Μέσω του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε επιχειρησιακά, διοικητικά και αναπτυξιακά θέματα, όπως και σε θέματα σχετικά με τις κεφαλαιαγορές όπως εταιρική κοινωνική ευθύνη, επικοινωνία, αποτίμηση κ.α. για ένα διάστημα μέχρι και 18 μήνες, για να  αναβαθμίσουν την επενδυτική τους ικανότητα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, σημειώνει η EBRD.

Οι εταιρείες θα αξιολογηθούν ως προς την ετοιμότητά τους για άντληση κεφαλαίων από την κεφαλαιαγορά και βάσει αυτής της αξιολόγησης θα αναπτυχθεί και θα εκτελεστεί ένα λεπτομερές σχέδιο σύμφωνα με την τοπική και διεθνή τεχνογνωσία. Η EBRD θα αναλάβει το 85% του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών ενώ οι επιχειρήσεις θα συνεισφέρουν το υπόλοιπο 15%.

Η EBRD και το ΧΑ έχουν προγραμματίσει μια διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση για την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Οι εταιρείες που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα για το πώς οι κεφαλαιαγορές μπορούν να προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης και πώς το πρόγραμμα μπορεί να τις βοηθήσει, ή όσες επιθυμούν να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους για την ενημερωτική συνάντηση, μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας μαζί μας στέλνοντας email στο prelistinggreece@ebrd.com.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες μπορούν επίσης να βρουν περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Η EBRD έχει υποστηρίξει περισσότερες από 150 ΜμΕ στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Το συμβουλευτικό της πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να βελτιώσουν την απόδοση και την ανταγωνιστικότητά τους.