Η ΕΕ «αγοράζει» ηρεμία; Πρόταση 50 δισ. δολαρίων στο τραπέζι για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ

Η ΕΕ «αγοράζει» ηρεμία; Πρόταση 50 δισ. δολαρίων στο τραπέζι για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ
EU Tariffs and European Union tariff trade war with the United States as a Europe USA economic dispute and American financial disagreement over import and exports. Photo: Shutterstock
Με φόντο τις απειλές δασμών του Τραμπ και το διευρυνόμενο εμπορικό έλλειμμα, οι Βρυξέλλες εξετάζουν αύξηση των εισαγωγών από τις ΗΠΑ σε LNG και αγροτικά προϊόντα, σε μια προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει πρόταση για αύξηση των ευρωπαϊκών εισαγωγών αμερικανικών προϊόντων κατά 50 δισ. δολάρια, με στόχο την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον. Την αποκάλυψη έκανε στους Financial Times ο Μάρος Σέφτσοβιτς, Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ.

«Αν το δούμε ως πρόβλημα ελλείμματος 50 δισ. ευρώ, τότε πιστεύω ότι μπορούμε να το λύσουμε γρήγορα με στοχευμένες αγορές — LNG, σόγια, ή άλλα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στόχος των Βρυξελλών είναι να πείσουν την κυβέρνηση Τραμπ να αποσύρει τους επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς που έχουν ήδη επιβληθεί σε βασικά ευρωπαϊκά προϊόντα, από αυτοκίνητα και χάλυβα μέχρι αλουμίνιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δασμοί, που φτάνουν έως και το 25%, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το διμερές εμπόριο, ενώ η πίεση από την Ουάσιγκτον αυξάνεται. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί την Ευρώπη για τη διαιώνιση ενός «τεράστιου» εμπορικού ελλείμματος εις βάρος των ΗΠΑ — ερμηνεία που οι Βρυξέλλες απορρίπτουν, υποστηρίζοντας πως, αν ληφθούν υπόψη και οι υπηρεσίες που παρέχουν αμερικανικές εταιρείες στην ΕΕ, το έλλειμμα συρρικνώνεται στα 50 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαπραγματεύεται εξ ονόματος των 27 κρατών μελών, γνωρίζει ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας δεν αρκεί. Θα πρέπει να έχει την πολιτική αποδοχή των εθνικών κυβερνήσεων και να περάσει από τη βάσανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ίδιος ο Σέφτσοβιτς αναγνώρισε τις δυσκολίες: «Θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει μια διμερής συμφωνία που να είναι αδιαμφισβήτητα καλή και αποδεκτή από όλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: