Η ΕΕ αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την έκδοση βίζας

Η ΕΕ αναστέλλει τη συμφωνία με τη Ρωσία για την έκδοση βίζας
Czech Foreign Minister Jan Lipavsky (R) and the European Union's High Representative for Foreign Affairs and Security Policy Josep Borrell (L) give a press conference after an informal meeting of EU Foreign Ministers (Gymnich) on August 31, 2022 in Prague, Czech Republic. (Photo by Michal Cizek / AFP) Photo: AFP
«Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις νέες βίζες που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν πλήρως τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη διευκόλυνση έκδοσης βίζας, καθιστώντας δυσκολότερη και πιο δαπανηρή για τους Ρώσους πολίτες την είσοδο στην ΕΕ, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Είχαμε πολιτική συμφωνία για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης βίζας ΕΕ-Ρωσίας», είπε σε συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της διήμερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών στην Πράγα.

«Αυτό θα μειώσει σημαντικά τις νέες βίζες που εκδίδονται από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Θα είναι πιο δύσκολο, θα διαρκέσει περισσότερο».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που επικαλείται το Reuters, οι ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια γενική απαγόρευση έκδοσης βίζα για τους Ρώσους, καθώς τα κράτη-μέλη ήταν διχασμένα για το θέμα.

«Έχουμε δει μια σημαντική αύξηση των συνοριακών διελεύσεων από τη Ρωσία προς γειτονικά κράτη. Αυτό συνιστά έναν κίνδυνο για την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, συμφωνήσαμε σήμερα με τους Υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πλήρη αναστολή της συμφωνίας διευκόλυνσης της έκδοσης θεωρήσεων ΕΕ – Ρωσίας», σημείωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, σε σχετικό tweet του, ενώ πρόσθεσε: «Επιπλέον, έχουμε δει πολλούς Ρώσους να ταξιδεύουν για αναψυχή και ψώνια σαν να μην μαίνεται πόλεμος στην Ουκρανία».

Η απόφαση ελήφθη στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Πράγα, όπου ετέθη η πρόταση των Βαλτικών χωρών και ορισμένων άλλων, να σταματήσει η χορήγηση θεωρήσεων εισόδου στη ζώνη Σένγκεν για τους Ρώσους.

Σκανδιναβικές χώρες και χώρες της ανατολικής Ευρώπης υποστήριζαν σθεναρά μια απόλυτη απαγόρευση των τουριστικών θεωρήσεων εισόδου για τους Ρώσους ως απάντηση στις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία, λέγοντας πως τα ταξίδια στην Ευρώπη είναι ένα προνόμιο, όχι δικαίωμα.